Vojinović - Medoks : Nastavak saradnje sa Britanskim savjetom kroz regionalni pristup

Objavljeno: 21.07.2022. 14:14 Autor: Ministarstvo prosvjete

Ministar prosvjete Miomir Vojinovic danas se sastao sa ambasadorkom Velike Britanije Nj.E. Karen Medoks i predstavnicima Britanskog savjeta, kako bi se razmotrile mogucnosti za realizaciju buduće saradnje.

 Gospođa Kejt Evart-Bigs , zamjenica izvršnog direktora Britanskog savjeta i gospodin Piter Braun, direktor za Zapadni Balkan su prije svega izrazili uvjerenje da će se saradnja sa Britanskim savjetom nastaviti istim intenzitetom i pored činjenice da će se realizovati kroz regionalni pristup.

Ministar Vojinović je predočio  izazove sa kojima se obrazovni sistem suočava prilikom realizacije dvojezične nastave, sa jedne strane, a sa druge strane podvukao namjeru da se takva nastava sprovodi u svih devet  razreda osnovne škole, kada se za to obezbijede uslovi. Takođe, ministar  je istakao činjenicu da je program nastave  na engleskom jeziku, na Ekonomskom fakultetu u Podgorici, trenutno u procesu akreditacije, te da će predavanja na ovom jeziku biti realizovana od naredne akademske godine.

Sastanak je bio prilika da se kroz diskusiju razmijene mišljenja i prepoznaju potencijalne oblasti za saradnju u narednom periodu. U tom smislu, kolege iz Britanskog savjeta su ministra upoznale sa projektom Future English, koji se uspješno realizovao u šest zemalja regiona Južnog Kavkaza. Program koristi analitički pristup u cilju pružanja  mogućnosti za kontinuirani profesionalni razvoj  ministarstvima i nastavnicima, kako bi na najbolji način zadovoljili njihove potrebe za usavršavanjem, omogućavajući nastavnicima širom regiona da rastu kao praktičari i profesionalci. Nastavnicima engleskog jezika se nudi onlajn program stalnog profesionalnog razvoja koristeći inovativnu platformu onlajn Zajednice nastavnika.

Sagovornici su napravili i osvrt na dosadašnju saradnju koja je ocijenjena kao izuzetno uspješna, a kao posljednji primjer je istaknut petogodišnji program koji je nedavno završen, a koji se sastojao iz projekata  „Škole za 21. vijek” i „Nastavnik za 21. vijek”.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?