Vuković i Đeljošaj sa šefom EBRD-a u Crnoj Gori

Objavljeno: 29.03.2024. 13:36 Autor: Ministarstvo finansija

Ministar finansija, Novica Vuković i potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i ministar ekonomskog razvoja, Nik Đeljošaj nastavili su, početkom godine započete razgovore, sa šefom kancelarije Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u Crnoj Gori, Ramonom Zakarijem  o partnerstvu u formiranju Kreditno-garantnog fonda (KGF).

Sastanak

Ministar Vuković zahvalio je EBRD-u na kontinuiranoj podršci i odlučnosti, da kroz aktivno partnerstvo, doprinese ubrzanom ekonomskom rastu Crne Gore. Potpredsjednik Đeljošaj istakao je da je namjera da se KGF što je prije moguće formira i da se time obezbijedi olakšan i uvećan pristup finansijskim sredstvima za privredu. U cilju što skorijeg osnivanja KGF-a, danas je  dogovoreno je formiranje radne grupe koju će činiti predstavnici Ministarstva finansija, Ministarstva ekonomije i EBRD-a.

Sastanak

U ime EBRD, koji će biti partner u ovom projektu, gospodin Zakaria, pohvalio je proaktivnost i napore Vlade na polju ubrzavanja zajedničkih aktivnosti, saopštivši da će EBRD, omogućiti neophodnu tehničku, stručnu i materijalnu podršku.

Razgovarano je i o stepenu realizacije aktuelnih projekata između Vlade i EBRD-a, predviđenih Zakonom o budžetu za 2024. godinu, uz zajedničku ocjenu da prioritetni infrastrukturni projekat za Crnu Goru jeste autoput. Ukazano je i na važnost boljeg korišćenja energetskih kapaciteta iz obnovljivih izvora energije, kao i neophodnog ubrzanja zelene tranzicije.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?