Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Za jedinu na svijetu. Naša je. Čuvajmo je.

Prije tri decenije Crna Gora je proglašena za jedinstven društveni entitet – ekološku državu. Od tada, pa sve do danas ideja ekološke države je ostala jedan od nosećih stubova definisanja naše zemlje, njenog imidža i utiska koji ostavlja.

Formalno proglašena 20. septembra 1991. godine, ekološka država Crna Gora je postala prva i ostala jedina država kojoj je to određenje utvrđeno Ustavom. Time se dodatno osiguralo da ta progresivna ideja ne ostane na deklarativnosti i postane jedna od mnogih vrlina po kojima je naša zemlja prepoznatiljiva.

Trideset godina kasnije, ideja ekološke države i dalje živi. Često testirana brojnim preprekama i izazovima, uspjela je da odoli i preraste u misiju sa kojom se danas, bez izuzetka, poistovjećuju svi oni kojima su od važnosti briga o prirodi i njeno očuvanje.

Uz građanski i multikulturni karakter Crne Gore, epitet ekološke države je doprinio zaokruživanju naše zemlje kao moderne države i društva. Ovim se ta nadgranja ne završava, već poziva na dalje angažovanje kako bi posvećenost čuvanju životnog prostora i njegove okoline postala zajednička vrijednost.

Očuvanje prirode i zaštita životne sredine su odavno postale globalni poziv na akciju, a Crna Gora ima posebnu sreću da je kao formalno ustrojena ekološka država već na dobrom putu. Dalji koraci zavise od svih nas – od naše spremnost da svoju zemlju tretiramo onako kako zaslužuje i postanemo društvo svjesno opšteg dobra i važnosti brige za sredinu u kojoj živimo.

Prirodom date ljepote naše zemlje, koje bude divljenje i ponos, ujedno su i motivacija da svi preuzmemo obavezu zaštite prirode i živtone sredine, uz nadu da ta obaveza postane želja, a rezultat nagrada. 

Zeleni heroji – ima ih i znaju šta rade

Za jedinu na svijetu. Naša je. Čuvajmo je.


Bilo da su pojedinci ili grupe, kompanije ili javne ustanove – oni su posvećeni očuvanju okoline i prmociji vrijednosti koje doprinose zaštiti životne sredine. Njihove akcije su konkretne, a rezultati vidljivi. Oni su primjer koji treba slijediti i borci od kojih treba učiti. Pomoć ne odbijaju, već rado prihvataju svakog ko je spreman da doprinese njihovim plemenitim ciljevima. Zato, pridruži im se.


Svaka akcija se računa – baš svaka

Za jedinu na svijetu. Naša je. Čuvajmo je.

Pravilno odložen otpad, sortiranje za reciklažu, ponovna upotreba ambalaža – sve se broji. Na prvi pogled se čini da su to male i beznačajne akcije, međutim, one vremenom postaju rutine koje, ukoliko ih usvoji što veći broj ljudi, postaju model ponašanja koji značajno doprinosi zaštiti prirode i okoline.
Zato, počni odgovorno da se ponašaš. Jer, sve se broji.


Zajedno možemo – dokazano

Za jedinu na svijetu. Naša je. Čuvajmo je.

Više ruku, više i pomoći – a to je posebno vidljivo kada su akcije koje doprinose čuvanju prirode u pitanju. Što je veća uključenost, to je i rezultat bolji i dugoročniji. Ujedinjenost u ideji brige o prirodi i prostoru u kom živimo stvara osjećaj ponosa i vrlinu koju treba dalje prenositi.

Za jedinu na svijetu.
Naša je, čuvajmo je.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?