Za jedinu na svijetu. Naša je. Čuvajmo je.

Prije tri decenije Crna Gora je proglašena za jedinstven društveni entitet – ekološku državu. Od tada, pa sve do danas ideja ekološke države je ostala jedan od nosećih stubova definisanja naše zemlje, njenog imidža i utiska koji ostavlja.

Formalno proglašena 20. septembra 1991. godine, ekološka država Crna Gora je postala prva i ostala jedina država kojoj je to određenje utvrđeno Ustavom. Time se dodatno osiguralo da ta progresivna ideja ne ostane na deklarativnosti i postane jedna od mnogih vrlina po kojima je naša zemlja prepoznatiljiva.

Trideset godina kasnije, ideja ekološke države i dalje živi. Često testirana brojnim preprekama i izazovima, uspjela je da odoli i preraste u misiju sa kojom se danas, bez izuzetka, poistovjećuju svi oni kojima su od važnosti briga o prirodi i njeno očuvanje.

Uz građanski i multikulturni karakter Crne Gore, epitet ekološke države je doprinio zaokruživanju naše zemlje kao moderne države i društva. Ovim se ta nadgranja ne završava, već poziva na dalje angažovanje kako bi posvećenost čuvanju životnog prostora i njegove okoline postala zajednička vrijednost.

Očuvanje prirode i zaštita životne sredine su odavno postale globalni poziv na akciju, a Crna Gora ima posebnu sreću da je kao formalno ustrojena ekološka država već na dobrom putu. Dalji koraci zavise od svih nas – od naše spremnost da svoju zemlju tretiramo onako kako zaslužuje i postanemo društvo svjesno opšteg dobra i važnosti brige za sredinu u kojoj živimo.

Prirodom date ljepote naše zemlje, koje bude divljenje i ponos, ujedno su i motivacija da svi preuzmemo obavezu zaštite prirode i živtone sredine, uz nadu da ta obaveza postane želja, a rezultat nagrada. 

Zeleni heroji – ima ih i znaju šta rade

Za jedinu na svijetu. Naša je. Čuvajmo je.


Bilo da su pojedinci ili grupe, kompanije ili javne ustanove – oni su posvećeni očuvanju okoline i prmociji vrijednosti koje doprinose zaštiti životne sredine. Njihove akcije su konkretne, a rezultati vidljivi. Oni su primjer koji treba slijediti i borci od kojih treba učiti. Pomoć ne odbijaju, već rado prihvataju svakog ko je spreman da doprinese njihovim plemenitim ciljevima. Zato, pridruži im se.


Svaka akcija se računa – baš svaka

Za jedinu na svijetu. Naša je. Čuvajmo je.

Pravilno odložen otpad, sortiranje za reciklažu, ponovna upotreba ambalaža – sve se broji. Na prvi pogled se čini da su to male i beznačajne akcije, međutim, one vremenom postaju rutine koje, ukoliko ih usvoji što veći broj ljudi, postaju model ponašanja koji značajno doprinosi zaštiti prirode i okoline.
Zato, počni odgovorno da se ponašaš. Jer, sve se broji.


Zajedno možemo – dokazano

Za jedinu na svijetu. Naša je. Čuvajmo je.

Više ruku, više i pomoći – a to je posebno vidljivo kada su akcije koje doprinose čuvanju prirode u pitanju. Što je veća uključenost, to je i rezultat bolji i dugoročniji. Ujedinjenost u ideji brige o prirodi i prostoru u kom živimo stvara osjećaj ponosa i vrlinu koju treba dalje prenositi.

Za jedinu na svijetu.
Naša je, čuvajmo je.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?