Značajan prostor za saradnju Crne Gore i Slovenije u oblasti reforme javne uprave i digitalne transformacije

Objavljeno: 03.11.2021. 13:45 Autor: Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija

Tamara Srzentic-Boštjan Koritnik-SlovenijaU oblasti reforme javne uprave i digitalne transformacije postoji značajan prostor za saradnju Crne Gore i Slovenije, poručeno je danas sa sastanka ministarke javne uprave, digitalnog društva i medija Tamare Srzentić sa ministrom javne uprave u Vladi Slovenije Boštjanom Koritnikom.

Srzentić, koja boravi u zvaničnoj posjeti Sloveniji, upoznala je Koritnika sa djelovanjem Crne Gore na planu reformskih procesa, optimizacije javne uprave i digitalne transformacije, ali i ključnim projektima koje Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija realizuje sa ciljem uvođenja inovativnih praksi kako bi javnu upravu učinili agilnim i optimizovanim servisom za sve građane.

S tim u vezi, ministarka Srzentić je predstavila projekte Montenegro Digital, Code for Montenegro, koncept Digitalne akademije, platformu IskoristiPrilike, kao i program mentorstva za javne službenike.

Nedvosmisleno opredjeljenje Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija je da stvori kvalifikovanu, otvorenu, optimizovanu, podsticajnu, efikasnu javnu upravu svih svojih građana i građanki, kako na centralnom tako i na nivou lokalne samouprave, poruka je Srzentić.

Koritnik je predstavio dobre prakse Slovenije u dijelu uspostavljanja digitalne uprave u Sloveniji, Upravne akademije, interne poslovne mreže, kao i programa Partnerstva za promjenu koji podrazumijeva razmjenu službenika iz privatnog i javnog sektora.

Takođe, ministar Koritnik je upoznao ministarku Srzentić sa normativnim okvirom u oblasti lokalne samouprave i djelovanja nevladinih organizacija u Sloveniji i izrazio punu spremnost za saradnju dva resora u svim navedenim oblastima.

Na sastanku je bilo više riječi o sistemu lokalne samouprave u Crnoj Gori i Sloveniji, kao i o pitanjima vezanim za razvoj nevladinog sektora koja se odnose na registraciju i stvaranje podsticajnih uslova za njihovo djelovanje u dvije zemlje. Dogovoren je plan operativnih sastanaka sa ekspertima iz oba ministarstva, kao i moguća saradnja u okviru twinning projekata.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?