Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потписивање Општег колективног уговора

Објављено: 03.11.2010. 22:24 Аутор: Биро

Министар рада и социјалног старања Суад Нумановић потписао је у име Владе Црне Горе Општи колективни уговор о измјенама и допунама Општег колективног уговора.

Радна група за усаглашавање Општег колективног уговора са новим Законом о раду, постигла је е консензус и усаглашавање у највећој могућој мјери свих питања која су се као спорна појављивала у претходном периоду од ступања на снагу Закона о раду ( август 2008 године).

Радна група коју је формирао Социјални савјет Црне Горе, а која је водила преговоре о измјенама и допунама Оптег колективног уговора била је састављена од представника Владе Црне Горе, затим оба синдиката регистрована на националном нивоу, представника послодавачких организација, а значајан допринос овим преговорима дали су и представници Универзитета Црне Горе.

Министар Нумановић је нагласио да су овим измјенама и допунама Општег колективног уговора створене претпоставке да се заштити најугроженија категорија запослених, као и да су у времену економске кризе задржана на истом нивоу укупна давања запосленима.

Суштинске измјене и допуне Општег колективног уговора су резултат преговора који су у радној групи вођени у два смјера, на усаглашавњу ОКУ са Законом о раду и реформисању система обрачуна зарада у складу са међународном праксом.

Најзначајнији резултат усаглашавања Општег колективног уговора са Законом раду је увођење института минималне зараде умјесто најниже цијене рада у Црној Гори и утврђивање њене висине. Утврђено је да минимална зарада запосленог за стандардни радни учинак и пуно радно вријеме за просјечно 176 часова у мјесецу не може бити нижа од 30% просјечне зараде у Црној Гори у претходном полугодишту. Минимална зарада треба да обезбиједи минимум социјалне и материјалне сигурности најслабије плаћених запослених, нарочито у условима поремећаја у пословању, када није могуће остварити право на одговарајућу зараду. Дакле, на овај начин се штите најугроженије категорије запослених, али се и на адекватан начин утиче на смањење сиве економије у области радних односа и поспјешује плаћање пореза и доприноса.

Са Законом о раду усаглашене су и одредбе које се односе на дисциплински поступак. Дефинисане су лакше и теже повреде радних обавеза, прецизиране су одредбе које се односе на одсуствовање са рада уз накнаду и без накнаде зараде (плаћено и неплаћено одсуство).

У ОКУ се уводи обрачунска вриједност коефицијента у бруто износу, као замјена за досадашњу најнижу цијену рада која је до сада утврђивана у нето износу. У овом дијелу који се односи на реформисање система обрачуна зарада, пошло се од законске обавезе да се обрачун зарада третира на принципу бруто зараде.

Регрес за плаћени годишњи одмор, који је до сада бло једнократно годишње плаћање запосленима, и топли оброк у суштини се не укидају измјенама и допунама Општег колективног уговора. У обрачун зарада уводи се категорија стартни дио зараде, који се обрачунава као одговарајући дио вриједности обрачунског коефицијента и треба да одговара вриједности досадашњих накнада за топли оброк и регрес у мјесечном износу. Ефекат ових измјена је тај, што се њиме не смањују зараде, а запосленима се гарантује редовност исплата досадашњих накнада за топли оброк и регрес у мјесечној динамици. Значи, зарада се састоји од износа који се добија множењем обрачунске вриједности коефицијента и коефицијента сложености групе послова, увећана за стартни дио који, представља вриједност досадашњих накнада за топли оброк и превоз у мјесечном износу.

Предвиђено да се обрачунска вриједност коефицијента у бруто износу (најнижа цијена рада, порез на доходак и доприноси на терет запосленог) и стартни дио зараде (топли оброк и 1/12 регреса), за просјечно 176 часова у мјесецу, утврђује посебним споразумом у поступку преговарања представника потписника колективног уговора.

Уређен је начин престанка и отказа ОКУ. Ријеч је о новини у односу на постојећи уговор, па је с тим у вези предвиђено да свака уговорна страна може дјелимично или у цјелости отказати уговор и прије рока на који је закључен, о чему уз образложење обавјештава остале уговорне стране најмање три мјесеца прије отказа, као и уз обавезу достављања осталим уговорним странама нови ОКУ или дио који отказује. У том случају уговорне стране одмах приступају преговорима и уколико се за два мјесеца не договоре, рјешење спорних питања повјерава се Агенцији за мирно рјешавање радних спорова, (колективни радни спор), који може допринијети ефикаснијем постизању консензуса у социјалном дијалогу.

Утврђен је рок важења овог уговора( 31.12.2011), с тим што се може измијенити и прије истека прописаног рока и то у поступку и на начин предвиђен овим колективним уговором, као и то да ће уговорне стране приступити преговорима за закључивање новог Општег колективног уговора, одмах након ступања на снагу Закона о измјенама и допунама закона о раду.

Општи колективни уговор о измјенама и допунама Општег колективног уговора у име Савеза синдиката Црне Горе потписао је генерални секретар Зоран Масоничић, а у име Уније послодаваца предсједник Предраг Митровић.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?