Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Предсједник Владе Игор Лукшић одржао конференцију за медије поводом 100 дана рада Владе

Објављено: 12.04.2011. 20:23 Аутор: Биро

Конференција за медије поводом 100 дана Владе - 12.04.2011. године

Излагање предсједника Владе Игора Лукшића

Уважена господо,
Поштовани представници/це медија,

Протекло је 100 дана рада Владе на чијем сам челу. Сложићемо се да је ово кратак период да бисмо могли измјерити учинке Владе и неспорно кратак период да бисмо испунили очекивања свих. Ипак, дозволићете да изразим задовољство учинком који је администрација остварила у овом периоду. Остварени резултати дају ми за право да вјерујем да у предстојећем периоду можемо радити и боље, и брже, и квалитетније и ефикасније. Способност, вјеровање, и зашто не оптимизам, мјерило су рада, али и основ за успјех сваке Владе!

Претходних 100 дана обиљежило је испуњавање дефинисаних циљева, али и ванредна дешавања. У првом кварталу задали смо себи 49 приоритетних обавеза, које смо дефинисали као приоритете Владе у првих сто дана, а реализовали смо 46, дакле, 94% посто. Приоритети су нам биле и обавезе из европске агенде - 7 кључних области препознатих од стране Европске комисије, а које су садржане у Акционом плану Владе, који се успјешно спроводи, о чему свједоче оцјене изречене на важним медјународним адресама, али и овдје код куће. Поред редовних активности, требало је помоћи 3 000 домаћинстава да се опорави од тешких поплава које су крајем године задесиле нашу земљу, санирати путеве, мостове и инфраструктуру како би се живот у тим заједницама нормализовао. У условима када је талас поскупљења захватио нашу земљу, требало је наћи механизме да се спријече социјални потреси и реагује на поскупљења која је покренуло глобално тржиште. И у таквим условима, урадили смо оно што је било реално и што представља могућност наше економије!

У прегледу који слиједи осврнућу се по сегментима у најкраћем на учинке нове Владе у претходних 100 дана.

И Пуна посвећеност у испуњавању европских препорука

Влада је у фебруару усвојила Акциони план праћења спровођења препорука из Мишљења ЕК, који је у значајној мјери укључио коментаре и предлоге изнијете током дводневне јавне расправе и који је резултат широких консултација са свим сегментима црногорског друштва. Акциони план Владе је амбициозан, али реално остварљив, а наш приоритет је квалитет у испуњавању дефинисаних циљева, јер је процес који води ка чланству у ЕУ, поготово у овој фази, најмање штрикирање формалног испуњавања обавеза са списка дефинисаних задатака.

Остварили смо напредак у свих седам приоритетних области, што представља добру основу за остварење резултата којима тежимо.

1. Приводи се крају припрема Изборног закона, а након консултација са Венецијанском комисијом и ОЕБС-ом изборни закон треба да буде усвојен до краја маја, чиме ће бити испуњен један од кључних захтјева Европске комисије. Парламент је све више укључен у процес европских интеграција, посебно у погледу јачања његове контролне улоге и капацитета за процјену усклађености домаћег законодавства са правним тековинама ЕУ.

2. Направљене су одређене измјене када је у питању Приједлог закона о управном поступку. Такође, у току је припрема предлога Закона о државним службеницима и намјештеницима који ћемо доставити Европској комисији на коментаре, чиме ћемо обезбиједити усаглашеност са европским стндардима и праксом.

3. У области јачања владавине права интензивно се спроведе активности у циљу јачања независности правосуђа и, у том смислу, Влада је припремила Анализу потребе измјене Устава, а иницираћемо рад на промјени Устава.

У току је процедура утврђивања предлога организационих закона из области правосуђа, предлога закона о измјенама и допунама Закона о Судском савјету, Закона о врховном државном тужилаштву и Закона о судовима који ће обезбиједити потпуну независност, ефикасност и одговорност носилаца правосудних функција. Дакле, усвајањем ових закона одлучно демонстрирамо спремност Владе да системске законе у овој области у највећој мјери усагласи са стандардима који важе у државама у којима постоји традиција судске независности, транспарентности, професионалности и јасних критеријума којима ће се вршити на професионалним заслугама базиран избор.

4. У области борбе против корупције, у складу са препорукама ГРЕЦО-а, у припреми су измјене Закона о спречавању конфликта интереса и Закона о финансирању политичких партија, чије се усвајање очекује до краја јула. Истовремено, у предлогу закона о измјенама Кривичног законика уградјене су препоруке ГРЕЦО који се односе на давања мита.

5. Спроводе се интензивне активности на јачању капацитета полиције у области борбе против организованог криминала и корупције. Истовремено, јачамо истражне капацитете, формирали смо заједнички истражни тим на челу са специјалним тужиоцем. Утврдили смо мапу пута за јачање и пуну функционалност Заједничког истражног тима што ће бити спроведено до краја маја. Интензивно сарађујемо са свим релевантним међународним партнерима на подизању квалитета рада правосудних институција са циљем подизања утемељених оптужница и ефикасних судских процеса који ће резултирати пресудама у разумном року.

Управа полиције и Агенција за националну безбједност посвећено и одлучно дјелују на плану борбе против организованог криминала, а на плану предузетих активности, посебно бих указао на припремљену мапу криминала у којој су дефинисани сви облици организованог криминала и корупције, дата структура свих криминалних група, као и начин управљања ризицима и евентуалне посљедице оваквих активности. У претходних 100 дана, показали смо одлучност да у сарадњи са земљама региона и осталим партнерима примјењујемо споразуме у области борбе против корупције и организованог криминала сто је поздрављено у свим контактима.

6. Када је у питању област медија, Измјенама и допунама Кривичног законика допринијеће се даљем јачању слободе медија у складу са препорукама Европске комисије, а реализована је и државна помоћ медијима са циљем ублажавања посљедица економске кризе.

7. У области људских права утврђен је предлог Закона о заштитинику људских права и слобода (Омбудсману) који је упућен Парламенту и његово доношење се очекује ускоро. Једна од новина у предлогу овог Закона је могућност да један од замјеника Омбудсмана буде заштитник ЛГБТ популације. Надаље, предлогом Закона су посебно дефинисани послови Заштитника које врши као национални механизам за заштиту од тортуре и заштиту од дискриминације.

8. У дијелу препорука за јачање сарадње са цивилним друштвом, усвојили смо анализу потреба за израду новог закона о невладиним организацијама за који је јавна расправа у току. Поред тога, у значајној мјери смо укључили представнике НВО сектора у рад радних тијела Владе (савјети, радне групе, националне комисије) чиме потврђујемо партнерски однос Владе и цивилног друштва, као незаобилазног сегмента развоја демократског друштва.

9. У области рјешавања статуса избјеглих и расељених лица и кампа Коник предузет је низ активности, међу којима бих посебно издвојио да је Влада Црне Горе упутила писмо владама Републике Хрватске, Босне и Херцеговине, Републике Србије и Републике Косова, са цљиме да се омогући расељеним и интерно расељеним лицима поједностављење и олакшавање приступа документима неопходним за регулисање њиховог статуса у Црној Гори. Формирана је и Радна група за организовање информативних кампања о значају подношења захтјева за стицање статуса странца са сталним настањењем или привременим боравком.

Сачињен је и Нацрт споразума између Владе Црне Горе и Владе Републике Косова о добровољном повратку на Косово интерно расељених лица са Косова која бораве у Црној Гори.

Влада Црне Горе је утврдила Предлог закона о измјенама и допунама Закона о запошљавању и раду странаца којим је прописано да расељена и интернорасељена лица којима је одобрен привремени боравак у Црној Гори у складу са чланом 105 а став 5 Закона о допунама закона о странцима, могу добити личну радну дозволу која се издаје на период важења одобрења привременог боравка.

Иако је испуњавање седам приоритета услов за отварање преговора, свјесни смо да је напредак потребан у свим сегментима да би Европска комисија препоручила отварање приступних преговора. У том смислу, очекујем пуну посвећеност и ангажованост свих сегмената црногорског друштва – Владе, Скупштине, цивилног сектора и медијске заједнице, јер само заједничким напорима и координираним наступом и дјеловањем можемо прелазити дионице које ће нас довести до остварења стратешког спољнополитичког циља Црне Горе - пуноправног чланства у заједницу европских држава и народа.

ИИ Очуван стабилан макроекономски амбијент – одржано повјерење у наше јавне финансије

У претходна три мјесеца наставили смо са примјеном мјера на стабилизацији јавних финансија. Пажљиво се прате и контролишу сви расходи буџета Црне Горе. То треба да допринесе да у овој години, поред 250 милиона из претходног периода, уштедимо додатних 50 милиона еура. Потврда исправности водјења фискалне политике у претходном периоду је и извјештај ММФ-а из марта ове године. Усагласили смо прогнозе раста, а препознат је и искорак у спровођењу фискалних политика. И то није једини добар показатељ. Агенција за кредитни рејтинг Мудис је Црној Гори, након двије године, измијенила оцјену перспективе економије из негативне у стабилну, што није случај са другим земљама. Повјерење у наше јавне финансије исказало је 67 инвеститора из 21 земље Европе, Азије и Сједињених Америчких Држава, купујући наше еурообвезнице у вриједности од 180 милиона еура, по каматној стопи нижој од 0,5 процентних поена у односу на прошлу годину. Подсјетићу да је ово прва трансакција на европском тржишту у овој години за земљу која има кредитни рејтинг нижи од А, што је доказ кредибилитета и повјерења у наше јавне финансије.

Истовремено, обезбједили смо редовно сервисирање плата, пензија, социјалних давања, капиталних улагања и сервисирање обавеза по основу домаћег и иностраног дуга. Очекивање је Министарства финансија да ће на крају 2011. године јавни дуг неће преци 45%, да би 2013. године пао на око 37%.

У претходном периоду, наставили смо са обезбјеђивањем ликвидности буџета и извршили све обавезе државе према добављачима, локалној самоуправи и државним фондовима у прва три мјесеца 2011. године. Приходи бужета Црне Горе износе 218 мил. €, што чини укупно остварење од 97,5% у односу на план за први квартал.

Дозволићете да истакнем да, у овом тренутку, у Државном трезору нема налога за плаћање старијих од 3 дана, иако је законом прописан рок 30 дана.

Побољшању макроекономског амбијента током 2010. године допринијела је и консолидација стања у банкарском систему у којем је евидентно постојање континуираног тренда опоравка.

ИИ Наставља се опоравак економије

1. Остварење економске политике

Прелиминарни подаци за први квартал текуће године указују да се процес опоравка економије наставља.

Настављен је тренд раста укупне индустријске производње у 2011. години. У првом кварталу, у односу на упоредни период претходне године, забиљежено је повећање физичког обима укупне индустријске производње од 5,0%, што указује да су Владине мјере на санирању стања у индустријском сектору дале резултате.

Припреме за туристичку сезону су у току, уз очекивање да ће унапријеђени инфраструктурни и други услови обезбиједити успјешну сезону, што је и у складу са очекивањима овог важног сектора економије.

Настављени су позитивни трендови у аграрном сектору. Агробуџет је у овој години повећан за 11,7% и овај ресор добио је значајну међународну подршку, па се у 2011. години очекује динамичан раст аграрне продукције од преко 5,0%.

Према прелиминарним подацима, у прва два мјесеца 2011. године, укупан прилив страних директних инвестиција износио је 80,5 милиона еура, док је одлив износио 4,5 милиона еура. Резултат таквих кретања је остварени нето прилив у износу од 76 милиона еура, што је за 21,5% више него у истом периоду 2010. године.

У циљу реализације најзначајнијих инвестиционих пројеката предузете су значајне активности на изради просторно планске документације у правцу стварања предуслова за потпуну реализацију инвестиционог програма на полуострву Луштица. У начелу је усаглашен концепт мастер плана развоја овог локалитета, који у потпуности обухвата смјернице дате Просторно урбанистичким планом Општине Тиват. Такодје, очекује се почетак великих инвестиција на Плавим хоризонтима, острву Св. Марко и др.

Донијета је одлука о изради Просторног плана подручја посебне намјене за обални појас који је посебно значајан, јер ће обухватати подручје свих шест приморских општина и на тај начин обезбиједити заштиту и унапређење простора на обали.

Формиран је и оперативни тим за дефинисање приједлога модела будућег функционисања и адекватне валоризације скијалишта ‘’Савин кук’’ и ‘’Штуоц’’ на Жабљаку, као и скијалишта ‘’Локве’’ у Општини Беране. Циљ је дефинисање неколико модела чија реализација треба да омогући стварање услова за квалитетнију туристичку валоризацију тог простора и неопходне инвестиције, као и стицање услова за адекватну туристичку валоризацију, кроз креирање богате и разноврсне туристичке понуде која ће наведене локалитете трансформисати у модерне туристичке зимске центре чиме се подстиче регионални развој.

Према подацима Завода за запосљавање, незапосленост је нешто нижа него у истом периоду прошле године. У првом двомјесјечју ове године забиљежен је и благи пораст незапослености. Ипак, значајно је истаћи да се број пријављених слободних радних мјеста Заводу за запошљавање повећао. У периоду јануар – април, у односу на исти период претходне године, биљежи се раст од 33,4%, односно са 5785 лица на 7716. Реализацијом социјално-развојног програма настојимо да ублажимо социјалну димензију проблема, када је ријеч о запосленим у великим системима.

Мала и средња предузећа данас представљају окосницу наше економије, доприносе новом запошљавању, расту БДП-а, јачању извоза и унапређењу међународног пословања, подстицању иновација, а доприносе и равномјернијем регионалном развоју, што је један од основних приоритета наше економске политике, препознат у Стратегији развоја малих и средних предузећа 2011-2015. године, који је Влада усвојила у оквиру 100 дана. Овим документом дефинисане су мјере даљег унапређења пословног амбијента, јачања предузетничког образовања и савјетодавних услуга, пружања подршке почетницима у бизнису, заокруживања институционалне подршке за развој малих и средњих предузећа, јачања јавног-приватног партнерства. Наш циљ је повећање запослености, динамизирање раста, јачање конкурентности малих и средњих предузећа, уз смањивање регионалних разлика.

Пратећи ове циљеве, сматрали смо да политика равномјерног развоја треба да буде препозната у Закону о регионалном развоју, којим је створен правни основ и отворена могућност боље координације активности у спровођењу ове, за нас, изузетно значајне политике. 


2. Наставак активности на унапређењу пословног амбијента

У првих 100 дана, Влада је наставила са политиком стварања амбијента атрактивног за нове инвестиције и бизнис. У том циљу, предложили смо Парламенту 13 законских рјешења.

Усвојеним Акционим планом за регулаторну реформу и елиминисање бизнис баријера који је усвојила Влада Црне Горе, као један од приоритета у области започињања бизниса, дефинисана је потреба увођења система једног шалтера за регистрацију предузећа, односно тзв. „оне стоп схоп“. Уважавајући добра међународна искуства и препоруке Свјетске банке, а у циљу обједињавања цјелокупног процеса и успостављања једношалтерског принципа, опредијелили смо се да се овај поступак спроводи у Централном регистру привредних субјеката при Пореској управи.

Предлогом закона о измјенама и допунама Закона о државном премјеру и катастру непокретности биће значајно унапријеђена област регистрације непокретности у Црној Гори, што је важна препорука из извјештају Свјетске банке о лакоћи пословања.

Истовремено, усвајањем Закона о извршењу и обезбјеђењу омогућице се бржи и ефикаснији извршни поступак у циљу обезбјеђења склопљених уговора, као у свим државама које почивају на владавини права.

У контексту ефикасности и боље информисаности грађана и привреде, предложили смо измјене Закона о општем управном поступку којим ће сваки државни орган који спроводи управни поступак бити обавезан да формира јединствено мјесто за контакт и координацију, које ће омогућавати странкама да добију правовремене и тачне информације о поступцима које покрећу пред државним органима.

Истовремено, измијењен је сет од 6 закона којим се успоставља „оне стоп схоп“ принцип у поступку издавања грађевинских дозвола у ресорном министарству, односно органу локалне самоуправе који поступак издавања грађевинске дозволе скраћује са 14 на 2 процедуре.

У оквиру ’Гиљотине’ прописа, као важног стуба Акционог плана за регулаторну реформу и елиминисање бизнис баријера, у периоду јануар – март анализиран је 221 пропис и 65 административних поступака и припремљене су препоруке из релевантних закона.

У складу са начелом слободе кретања радника, предложеним Законом о измјенама и допунама Закона о запошљавању и раду странаца додатно се доприноси унапређењу пословног амбијента у Црној Гори и стварају се повољнији услови за приступ странаца тржишту рада, што је важно са аспекта стандарда који се примјењују у ЕУ, имајуци у виду изразену потребу за запосљавање радне снаге из региона.

Кроз већу флексибилност тржишта рада обезбјеђује се повољна клима за инвестиције и доприноси се смањењу несклада између понуде и тражње на тржишту рада, посебно у дјелатностима у којима постоји дефицит у понуди домаће радне снаге (туризам, грађевинарство, пољопривреда).


ИИИ Спроводјење социјалне политике за сензитивне катерогије становништва и континуирано унапређење положаја запослених

У циљу спровођења социјалне политике, Влада је у првом кварталу обезбиједила редовну исплату свих социјалних давања, која су од јануара 2011. увећана за 5%, а за кориснике личне инвалиднине за преко 30%. У истом периоду, донесено је неколико закона на плану унапређења социјалног статуса наших грађана, прије свега, Закона о забрани дискриминације особа са инвалидитетом. Не треба заборавити да је, у циљу обезбјеђења социјалне и дјечије заштите, настављено ширење мреже дневних центара за дјецу са сметњама у развоју. Нови дневни центар у Херцег Новом ће допринијети остварењу нашег циља да у свакој општини Црне Горе имамо дневни центар!

Законом о измјенама и допунама Закона о раду предложили смо рјешења којима се забрањује дискриминација и дефинише мобинг на радном мјесту, уводе одредбе о заштити запослених који пријаве корупцију, институт родитељског одсуства, укида се уговор о дјелу као највише злоупотребљавани институт у радном законодавству и врши правно техничко побољшање одређених одредби ради лакше примјене у пракси и др.

Реформу радног законодавства треба схватити као прилагођавање правном систему у оквиру укупног реформског процеса, који траје и који се наставља. Ипак, у овој сфери покучаћемо да остваримо консензус свих заинтересованих страна. Вјерујем да свака страна треба да чује, разумије, схвати ону другу и ту ћемо негдје доћи до рјешења.

1. Активности на очувању социјалног статуса усљед глобалног таласа поскупљења

Незаобилазно је рећи и да је глобални тренд повећања цијена условио повећање цијена горива и прехрамбених намирница у Црној Гори. У тим условима, иако Влада има веома сужен маневарски простор, јер је наша економија тржишно оријентисана, и посебно када је ријеч о овим производима увозно зависна, правовремено смо реаговали и урадили све што је у нашој моћи да се сачува социјални статус наших грађана. У том правцу, наша реакција је усмјерена, прије свега, на субвенционирање повећаних трошкова за најугроженије категорије становништва за које смо обезбиједили једнократну помоћу. За категорију материјалног обезбјеђења породице, за око 13 700, разматрамо могућност додјеле једнократне новчане помоћи у два наврата, у априлу и септембру. Истовремено, разматрамо могућност да за 10000 пензионера са најнижим примањима обезбиједимо једнократну помоћ. Укупан износ једнократне помоћи током 2011. године који це Влада издвојити за ове двије категорије је до 2 милиона еура.

Нажалост, у овим околностима, треба бити свјестан да су могућности Владе ограничене и да кретање цијена у највећој мјери зависи од екстерних дешавања.


ИВ Унапређење области науке, културе, образовање, здравства

У раду нове Владе препознали смо значај оснивања Министарства науке, које је у првих 100 дана институционално успостављено. Ипак, у овом кратком периоду припремљен је Акциони план за укључивање Црне Горе у Програм ЕУРЕКА и Акциони план о повећању мобилности истраживаче, На овај начин стварамо услове за подизање квалитета научно-истраживачке дјелатности у Црној Гори, са циљем укључивања у Европски истраживачки простор, као и јачања научно-истраживачке политике и програма у корист истраживачке заједнице Црне Горе.

Континуирано смо посвећени активностима на Пројекту унапређења здравства, као и сузбијању корупције у области здравства, у интересу остваривања боље здравствене заштите за наше грађане.

Препознајући значај развоја људских ресурса и значај даљег унапређења сегмента високог образовања за укупан развој Црне Горе, у првих 100 дана рада Владе је усвојена Стратегија развоја и финансирања високог образовања. У Стратегији су дате приоритетне потребе и интереси Црне Горе у овој области, истовремено се осврћући на интензивнију примјену принципа Болоњске декларације, као предуслова за равноправно прартнерство у Европском простору високог образовања.

Одредбе Предлога Закона о образовању одраслих и Закона о признавању стручних квалификација за обављање регулисане професије, које је утврдила Влада, одраз су наших настојања да принцип цјеложивотног учења и мобилност радне снаге постану саставни дио свакодневице црногорских грађана.

Одлучни смо и да бољим законским оквиром додатно подстакнемо развоја спорта у Црној Гори, што се огледа у Предлогу Закона о спорту који је Влада утврдила у протеклих 100 дана.

Одговорно се односимо према потребама у секторима образовања, здравља, културе, спорта и државне управе, реално сагледавајући могућности буџета. Због тога смо припремили Мастер план улагања у инфраструктуру у овим секторима, који дефинише приоритете и начин њиховог рјхешавања у наредном десетогодишњем периоду.

У области културе, усвојен је Национални програм развоја културе, а наставља се са реализацијом програмима Цетиње-град културе 2010-2013 и Развоја културе на сјеверу Црне Горе, кроз који је, подсјетимо, обновљено и тенничко-технолошки опремљено 11 центара за културу. Такодје, Влада ће на наредној сједници утврдити предлог Закона о статусу потомака династије Петровић Његош, чиме ће се извршити историјска и морална рехабилитација ове династије, која има посебно мјесто у историји и традицији Црне Горе.

В Влада, сервис доступан грађанима

У циљу лакше комуникације грађана и државних органа успостављен је портал е-управе који представља “електронски шалтер” на којем сви грађани могу да остварују своја права пред државним органима са било којег мјеста путем интернета.

Влада је почела са издавањем трајних извода из регистра рођених и умрлих и увјерење о црногорском држављанству на новим обрасцима.

Кабинет предсједника Владе у претходна три мјесеца био је отворен за комуникацију са грађанима, кроз активности Бироа за односе са грађанима.

Поштована господо,

Влада ће и у наредном периоду истрајно и одлучно радити на испуњавању обавеза из европске агенде и спроводити свеобухватне реформе у циљу унапредјења квалитета живота свих градјана Црне Горе.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?