Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Трендови у енергетици у контексту друштвеног развоја

Објављено: 17.05.2012. 21:00 Аутор: Министарство економије

Ministarstvo ekonomije“У контексту Енергетске заједнице, гдје је у близини 40 земаља тренутно директно укључено, развили смо посебну социјалну платформу, која се бави друштвеним посљедицама тржишних реформи на пољу енергетике” рекао је министар економије др Владимир Каварић говорећи на панелу “Трендови у енергетици у контексту друштвеног развоја” који је организован током Другог састанка Центра за глобални дијалог и сарадњу (ЦГДЦ) који се одржава у Бечу од 16. до 18. маја 2012. Министар Каварић се фокусирао на три кључне теме у оквиру панела, које се, прије свега, односе на улогу доносиоца одлука, затим на улогу бизнис сектора као и на значај транспарентности у енергетском сектору.

“Експерти предлажу рјешења али су политичари ти који доносе одлуке и то је велика одговорност – одређивање реалних потреба уз истовремено одржавање социјалне равнотеже није једноставно, посебно у области енергетике. Потврду за ову тезу можемо наћи у контексту Енергетске заједнице али и у контексту Црне Горе. Доносиоци одлука морају тражити заједничка рјешења и на пољима која се односе на друштвене димензије реформи у енергетици” нагласио је министар Каварић.

“Друга тема која се, општи је утисак, често не разумије на прави начин, је улога бизниса у енергетском сектору. Без икакве сумње, улагања у енергетици су специфична - дугорочно планирање и огромна средства су потребна док, с друге стране, често имамо отворених питања. И задње али не најмање важно – пословни сектор у овој области је везан за цијене, што је врло осјетљиво питање у овој области. Међутим, било да се ради о новим улагањима или о постојећим, бизнис по дефиницији захтијева стварање профита, што је потпуно разумљиво. Наравно, при томе мислим на бизнис по јасним, унапријед утврђеним правилима. Дакле, бизнис сектор је мотор стварних збивања - политичари утврђују оквир, али без улагања, овај оквир ће бити бескористан. То су инвестиције које повећавају запосленост, плаћају порезе итд. На овом пољу је неопходно да сви уложимо додатне напоре да се осигурају подстицају за развој пословања и бољег разумијевања и објашњења у друштву улоге бизниса у контексту друштвених збивања” сматра министар економије.

Наглашавајући значај траснпарентности у енергетици, министар Каварић је подвукао да је транспарентност услов сарадње институција власти, социјалних партнера и инвеститора, посебно ако се има у виду да су у питању интереси уско везани за свакодневни живот грађана.

“У контексту енергетике, говоримо о интересима који обухватају широк спектар питања као што су финансије, социјална питања, еколошка и демографска кретања. Управо због тога, сматрам да је основни принцип у развоју енергетике управо траснпарентност у свим овим сегментима” закључио је министар економије.

Поред министра Каварића, на панелу “Трендови у енергетици у контексту друштвеног развоја” који је модерирао Славчо Нејков, директор Декретаријата Енергетске заједнице учествовали су и Жил Чичестер, предсједник Европског енергетског форума, Иманул Лимидо један од оснивача Свјетског института за обновљиве изворе, Мауро Хојер из ОПЕК-а И Анатоли Карпов из одбора руске Думе за обновљиве изворе, заштиту животне средине и екологију.

Други састанак Центра за глобални дијалог и сарадњу одржава се у Бечу од 16. до 18. маја 2012. Састанку у Бечу ове године присуствује преко 250 учесника из свијета бизниса, политике, дипломатије и хуманитарних организација а међу говорницима су и бивши амерички предсједник Бил Клинтон, нобеловац Мухамед Јунус, Ерхард Бусек…

ЦГДЦ је организација која промовише дијалог и сарадњу између свијета бизниса и политике на међународом нивоу. Организацију подржавају многи признати експерти, научници, пословни партнери као владе многих земаља како би се пронашли одговори на многа питања глобалног карактера. Свјетска финансијска и економска криза је јасно показала да постоји потреба за глобалном акцијом. У том слислу, ЦГДЦ подстиче дијалог између политичара и бизнисмена уз разматрање етичких вриједности као што су кредибилитет, одговорност, транспарентност и узајамно повјерење како у бизнису тако и у политици, као најважнијих фактора у иницирању промјена у складу са одрживим развојем.

ПР СЛУЖБА
МИНИСТАРСТВО ЕКОНОМИЈЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?