Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Централни бирачки списак је квалитетна, ажурна и транспарентна база

Објављено: 19.09.2012. 20:03 Аутор: Биро

ВИдео: Изјава помоћника министра за информационо друштво Радула Нововића поводом Централног бирачког списка

• Бирачке спискове воде општине, обједињавају се у Централни бирачки списак који садржи све ажурне податке из општинских бирачких спискова и доступан је парламентарним странкама и подносиоцима потврђених изборних листи


• Тзв. „сумњиво уписани“ или „фантомски“ бирачи су грађани Црне Горе за које не постоји податак о матичном броју, а који су у складу са законом уписани у бирачки списак по броју личне карте

• Сви грађани могу да провјере свој статус у бирачком списку путем интернета www.бираци.ме, или слањем матичног броја СМС-ом на 067 17 11 11

• 290 лица које помиње НВО МАНС нијесу уписана у више општинских бирачких спискова, у шта се могу увјерити све политичке партије и подносиоци потврђене изборне листе у сваком тренутку на web адреси www.цбс.ме


У дневним листовима Вијести и Дан објављени су текстови, у којима се јавља низ нетачних навода, који указују на неразумијевање тематике и доношење закључака на основу непотпуних и нетачних података.

Централни бирачки списак је транспарентна и ажурна база у чији квалитет се могу увјерити све парламентарне странке, подносиоци потврђених изборних листа и сви грађани Црне Горе путем интернета или слањем СМС-а.

Наиме, ко прати ову тематику, мора знати да се бирачки спискови воде у складу са Законом о бирачким списковима, да бирачке спискове воде јединице локалне самоуправе, према подацима из одговарајућих службених евиденција, које утичу на бирачко право и одговорне су за тачност и ажурност података; да се бирачки спискови обједињавају у Централни бирачки списак, који се редовно анализира и кроз компјутерски програм прате све промјене (нпр. дупли уписи између општина, непотпуни подаци итд) и да инспекцијски надзор над пословима вођења бирачког списка врши Министарство унутрашњих послова.

Понављамо, да парламентарне странке и подносиоци потврђене изборне листе, у складу са Законом, преузимају бирачки списак на ЦД-у или остварују прикључење електронским путем и имају увид у све промјене у тренутку када оне настану на web адреси www.цбс.ме. Политичке партије и подносиоци потврђене изборне листе, непосредно након брисања, уписа или измјена података о бирачима у општинама, те податке имају у бази Централног бирачког списка, којој приступају електронским путем. Стога није јасно како МАНС и на основу којих података указује на неправилности, јер лица која се помињу, и чији су лични подаци злоупотребљени, нијесу уписана у више јединица локалне самоуправе.

Грађани могу и лично утврдити свој статус у бирачком списку путем интернет сајта www.бираци.ме или слањем СМС-а на 067 17 11 11, чиме је ова база на једноставан, лако доступан и транспарентан начин подложна суду јавности.

Друго, за лица која су у бирачки списак уписана без матичног броја, Закон о бирачким списковима је прописао унос броја личне карте, уколико за бирача недостаје матични број, какав је случај са једним бројем старијих грађана Црне Горе који немају матичне бројеве. Њихов идентитет се на дан избора, утврђује преко броја личне карте на њиховим идентификационим документима, чиме је свака злоупотреба спријечена.
Треће, податак о броју бирача који је јуче Вијестима, на њихов захтјев, достављен, је број бирача у тренутку достављања података, а не број након закључења бирачких спискова, који је истекао синоћ у поноћ. Поново наглашавамо да се на бирачким списковима ради у континуитету, дакле промјене су настајале и након тренутка достављања поменутих податка. Тек након поноћи је могла бити саопштена информација о броју бирача након првог закључења бирачког списка.
Дакле, из наведеног је очигледно да су аутори поменутог текста располагали застарјелим, па самим тим и нетачним подацима, које су покушали да на тенденциозан и злонамјеран начин пласирају јавности.

Сигурни смо да сви који оставаре увид у Централни бирачки списак могу закључити да се ради о апсолутно квалитетној и ажурној бази.

Циљ нам је, дакле, да свим грађанима Црне Горе омогућимо да на адекватан и Законом прописан начин остваре своје бирачко право. Тенденциозне и злонамјерне изјаве у овоме неће помоћи грађанима, а нас у Министарству за информационо друштво и телекомуникације, државном органу задуженом за вођење Централног бирачког списка, неће омести да наставимо да овај важан посао, као и до сада, обављамо на високо професионалан и одговоран начин.

Министарство за информационо друштво и телекомуникације
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?