Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Процес акредитације децентрализованог система управљања ЕУ фондовима у завршној фази

Објављено: 06.03.2013. 00:08 Аутор: биро
Повлачење средстава за ИИИ и ИВ компоненту се очекује након четвртог квартала 2013. године

Процес акредитације децентрализованог система управљања ЕУ фондовима је у завршној фази и очекује се пренос одговорности са Европске комисије на националне органе до краја 2013. године.

Децентрализовано управљање ЕУ фондовима представља сложен и захтјеван процес који подразумијева спремност и зрелост како пројеката, тако и капацитета укључених у коришћење ИПА средстава. Неспорно је да се ради о захтјевном процесу који је представљао велики изазов свим државама у процесу приступања ЕУ. Поред формирања нових структура, изградње капацитета, припреме неопходних процедура, важно је јачање партнерског односа са Европском комисијом што представља основ за будуће коришћење структурних фондова, доступних након стицања статуса државе чланице ЕУ.

Тренутно је на снази централизовани систем управљања који подразумијева да се ИПА средства тј. пројекти из ИПА компоненти И и ИИ уговарају од стране Делегације ЕУ, а један од стратешких циљева Владе Црне Горе је прелазак на децентрализовани систем управљања који подразумијева да национални органи самостално руководе расположивим ИПА средствима. Истовремено, постоје одређени рокови који не зависе само од Владе Црне Горе већ и од Европске комисије, а који могу утицати на планирану динамику.

ИПА компоненте ИИИ и ИВ представљају директну припрему за коришћење структурних фондова, доступних Црној Гори након стицања статуса земље чланице ЕУ. У претходном периоду успостављене су неопходне структуре, дефинисане процедуре и припремљена стратешка документа и повлачење средстава се очекује након четвртог квартала 2013. године, те нема ријечи о било каквом одуговлачењу.
Приликом дефинисања структура надлежних за програмирање и имплементацију ИПА компоненти ИИИ и ИВ Влада Црне Горе је водила рачуна да се исте дефинишу на начин који ће обезбиједити успостављање ваљаног система финансијске контроле и управљања претприступним, а касније структурним фондовима. У том смислу су формиране неопходне оперативне структуре у свим министарствима које чине дио цјелокупног система за управљање ЕУ фондовима. Стратешка документа која су неопходно за коришћење компоненте ИИИ И ИВ су припремљена од стране релевантних оперативних структура и усвојена од стране ЕК у четвртом кварталу 2012. године.

У конкретном случају, оперативну структуру за ИПА компоненту ИИИ, намијењену секторима животне средине и саобраћаја, сачињавају:

· Министарство одрживог развоја и туризма;
· Министарство саобраћаја и поморства и
· Дирекција јавних радова

На основу области идентификованих за финансирање у Оперативном програму за ИПА компоненту ИВ, намијењену сектору развоја људских ресурса, Оперативну структуру сачињавају сљедећа тијела:
· Министарство рада и социјалног старања; 
· Министарство просвјете;
· Министарство науке и
· Сектор за финансирање и уговарање средстава ЕУ помоћи у Министарству финансија.

У току је финализација фазе Процјена усклађености система коју спроводи независна ревизорска кућа, а чији је циљ процјена постојећих капацитета и спремност за прелазак на наредну фазу која подразумијева процјену система од стране ревизора Европске комисије. Подношење документације која се односи на ИПА компоненте ИИИ и ИВ Европској комисији, односно акредитациони пакет, на увид се очекује почетком другог квартала 2013. године.

МИНИСТАРСТВО ВАЊСКИХ ПОСЛОВА
И ЕВРОПСКИХ ИНТЕГРАЦИЈА
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?