Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Данас у Будви основано Удружење службеника за комуникације у јавном сектору из југоисточне Европе

Објављено: 29.09.2013. 18:24 Аутор: Биро
БУДВА, 29. септембар 2013. – Друга конференција о владиним комуникацијама у југоисточној Европи (СЕЕЦОМ 2013) завршена је у Будви оснивањем Удружења службеника за комуникације у јавном сектору из југоисточне Европе (СЕЕЦОМ), међународне непрофитне професионалне организације службеника за комуникације из региона.

Конференцију је организовала Влада Црне Горе у сарадњи са Фондацијом Конрад Аденауер, Канцеларијом УНДП у Црној Гори, Секретаријатом Вијећа за регионалну сарадњу (РЦЦ) и Амбасадом САД у Црној Гори.

Према Статуту, Удружење ће радити на унапређењу професионалног развоја и умрежавању; подстицању партнерстава с невладиним актерима, прије свега медијима и организацијама цивилног друштва; унапређењу учешћа грађана и добром управљању путем транспарентности, одговорности и слободног и олакшаног приступа информацијама у јавном сектору; јавном заступању за више професионалне стандарде, вриједности и етичност у јавном сектору комуникација, као и на кориштењу иновација и нових технологија.

Крунослав Видић из Хрватске је изабран за предсједавајућег, а Вук Вујновић из Црне Горе за генералног секретара Удружења. Чланови управног одбора су Кристијан Шпар (Медијски програм КАС за југоисточну Европу), Динка Живаљ (РЦЦ) и Надица Дујовић (УНДП).

У говору поводом отварања конференције Душко Марковић, потпредсједник Владе Црне Горе, нагласио је да је најважнија улога стручњака за комуникације да буду глас грађана у институцијама, а глас институција у јавности, помажући тако да политике које те институције креирају и спроводе у потпуности одражавају потребе и интересе грађана.

„Овакав начин размишљања и управљања је такође у складу с најбољим европским стандардима. Управо је Европска унија Лисабонским уговором снажно афирмисала партиципативну демократију као једно од три начела демократског управљања, уз демократску једнакост и репрезентативну демократију.

Ниједна демократска влада до сада никада није била на губитку када је била спремна да слуша свој народ, казао је Растислав Врбенски, стални координатор Система УН и стални представник УНДП у Црној Гори.

„Дужност сваке владе је да буде информативна и транспарентна за јавност. Међутим, у овоме има нечега више од једне стране која оглашава своје политике док друга страна исказује притужбе. Овдје постоји двосмјерна улица партнерства и повјерења између власти и грађана. Ова конференција, како се чини, пружа необорив доказ политичке воље црногорске Владе и влада у југоисточној Европи да раде на побољшању комуникацијских веза с грађанима.”

Даглас Џоунс, замјеник шефа Мисије, Амбасада САД у Црној Гори, похвалио је ПР Биро Владе Црне Горе за организовање овог изузетног догађаја који истиче важну улогу владиних службеника за комуникације у пласирању порука од највеће важности грађанима.

„Портпароли играју централну улогу у обезбјеђењу транспарентности и отворености у управљању. Ваш посао није увијек лак, али резултати су јасни: када владини службеници за комуникације имају подршку у свом раду - друштво има користи од тога: јавност је боље информисана и више укључена, владе доносе боље одлуке, повјерење у државу се повећава, а корупција се смањује“.

Нагласак конференције је био на владиним комуникацијама у служби грађана, оптимизацији ресурса у јавним комуникацијама, коришћењу савремене технологије за побољшање двосмјерне комуникације, друштвеним медијима, комуницирању ЕУ интеграција и регионалној сарадњи.

Франк Прис, замјеник шефа за европску и међународну сарадњу, Конрад Аденауер Стифтунг (КАС) Берлин, истакао је да, осим медија, владе и политичке партије имају велику одговорност за транспарентну израду политика.

„За политичке комуникације су потребни добри ресурси и структуре. Но, још важнији је професионални став ПР менаџера у политици. Фондација Конрад Аденауер је, као један од домаћина СЕЕЦОМ, активно укључен, зато што овај контекст припада стручњацима који свој ​​посао доживљавају друштвено одговорним. СЕЕЦОМ представља цијелу мрежу вриједности.“

Јован Теговски, шеф особља Вијећа за регионалну сарадњу, подсјетио је да је економска криза која је погодила југоисточну Европу учинила комуникације још важнијим, чинећи неопходним да владе буду у сталној комуникацији са својим грађанима, да би им објасниле шта је то што они раде, како би им помогле да превладају садашње тешкоће.

„Продубљивање дијалога између државних актера, медија и невладине заједнице представља простор који Вијеће за регионалну сарадњу сматра изузетно важним за осигурање добробити друштва, његов економски просперитет и развој, у складу с циљевима Стратегије ЈИЕ 2020 коју тренутно припремају земље у региону, у координацији Вијећа.

Догађај је окупио 80 високих владиних службеника за комуникације из цијеле југоисточне Еуропе, стручњака за комуникације из Европе и САД, као и ПР менаџера и шефова за комуникације из региона.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?