Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

САОПШТЕЊЕ: Одржан састанак Надзорног комитета ИПА пројекта „Имплементација Европског система трансфузије крви у Црној Гори“

Објављено: 01.10.2013. 19:48 Аутор: ПР служба
Пети квартални састанак Надзорног комитета ИПА пројекта „Имплементација Европског система трансфузије крви у Црној Гори“ одржан је у Подгорици. Састанком је предсједавао министар здравља проф. др Миодраг Радуновић, а присуствовали су представници Министарства здравља, Регионалне канцеларије СЗО за Европу и Канцеларије СЗО у Црној Гори, ЕУ Делегације у Црној Гори, Завода за трансфузију крви и Црвеног крста.
Током састанка представљен је редовни извјештај о статусу имплементације Пројекта који је био оквир за конструктивну дискусију и разматрање оствареног напретка у реализацији планираних активности, као и за идентификовање изазова и препрека за остваривање пројектом дефинисаних циљева.

Чланови Надзорног комитета сложили су се да се активности из компоненти пројекта у вези са успостављањем правног и организационог оквиром и јачањем капацитета реализују задовољавајућом динамиком. Такодје, оцијењено је да се активности на плану изградње и опремања нове зграде Завода за трансфузију крви реализују сходно плану.. На састанку је представљен и стратешки План развоја кадровских ресурса у области трансфузијске медицине у Црној Гори за период до 2022. године, који представља стратешки оквир урађен по први пут за потребе дугорочног развоја кадровских ресурса у националном систему трансфузије крви. Презентовани су резултати истраживања јавног мњења о добровољном давалаштву крви у Црној Гори, као и оквир Комуникационе стратегије о добровољном давалаштву крви која има за циљ промовисање културе добровољног давалаштва крви у нашој земљи.

На крају састанка, препоручено је динамизирање активности на промоцији добровољног давалаштва, као и на плану унапређења система квалитета у трансфузији и обуке особља запосленог у систему трансфузије крви како би се све планиране пројектне активности успјешно реализовале до краја априла 2014. године за када је планиран завршетак пројекта.

Пројекат има за циљ хармонизацију прописа из области трансфузије крви са ЕУ директивама, подизање свијести грађана о значају добровољног давалаштва крви и повећање броја давалаца, унапређење система квалитета и јачање кадровских капациета, како би систем трансфузије крви у Црној Гори био у потпуности усклађен са европским системом и омогућио размјену крви и крвних продуката између земаља.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?