Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Најава: Заједно у унапријеђењу заштићених подручја: почиње велика конференција Паркови Динарског лука. На Коференцији и европски комесар за животну средину Јанез Поточник

Објављено: 29.11.2013. 23:30 Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма

Европски комесар за животну Јанез Поточник посјетиће Црну Гору и учествовати у раду конференције Паркови Динарског лука, током које ће се сусрести са предсједником Црне Горе Филипом Вујановићем и министром одрживог развоја и туризма Бранимиром Гвозеновићем, а учествоваће и у раду Националног савјета за одрживи развој и климатске промјене.

Конференција коју организују Међународни фонд за заштиту природе (WWФ) и Министарство одрживог развоја и туризма Црне Горе почиње у понедјељак, 2. децембра, 9:30 часова, хотел Сплендид, Будва и трајаће до 5. децембра. Такође, на почетку Конференције, у понедјељак, ће Република Албанија, Босна и Херцеговина, Црна Гора, Република Хрватска, Косово* , Република Македонија, Република Словенија и Република Србија усвојити заједничку изјаву Биг Wин фор Динариц Арц – документ којим ће прихватити обавезу даљег заједничког рада на унапријеђењу заштићених подручја. Свечаност усвајања организују Министарство одрживог развоја и туризма, WWФ и Међународна унија за заштиту природе (ИУЦН).

На свечаности усвајања заједничке изјаве (9:30 – 10:55 часова) ће говорити:
- министар одрживог развоја и туризма г. Бранимир Гвозденовић,
- европски комесар за животну средину г. Јанез Поточник,
- генерални директор WWФ-а г. Џим Лип,
- директор ИУЦН програмске канцеларије за југоисточну Европу г. Борис Ерг,
- те министри и други представници држава Региона.
- У раду Конференције ће учествовати и представници амбасада, међународних организација и институција из области животне средине, националних паркова и др.

Затим ће бити одржан састанак предсједника Црне Горе Филипа Вујановића и г. Поточника, у 11 часова, Сплендид, Медиа роом. Камермани и фоторепортери могу забиљежити почетак сусрета, након чега ће бити дато саопштење за јавност.

Након тога биће одржана конститутивна сједница новог сазива Националног савјета за одрживи развој и климатске промјене којом ће предсједавати предсједник Вујановић, а уводна обраћања члановима Савјета имаће министар Гвозденовић, комесар Поточник и стални координатор УНДП у Црној Гори Растислав Врбенски. Сједница ће се одржати у 11:15 часова, Сплендид, Балсица роом, и отворена је за медије.

Састанак г. Поточника са министром Гвозденовићем и државним секретаром за европске интеграције и главним преговарачем за приступање ЦГ ЕУ Александром Андријом Пејовићем, биће одржан истог дана, у 12:40 часова, Сплендид, Медиа роом. Камермани и фоторепортери могу забиљежити почетак састанка, након чега ће такође бити дато саопштење за јавност.

У току Конференције Паркови Динарског лука посебне радионице биће организоване на теме: Процјена вриједности заштићених подручја, Финансијски потенцијали за заштићена подручја, Европски сертификат за одрживи туризам, те Улога ренџера у заштићеним подручјима. Дискусија ће се водити и на тему оснивања удружења Паркова Динарског лука, док ће предавања бити одржана на тему европских интеграција, мреже НАТУРА 2000, те комуницирања важности заштићених подручја према јавности. Током дешавања организован је и базар на којем ће представници Паркова моћи представити своја заштићена подручја/земље кроз промотивне материјале, али и гастрономске специјалитете.

***

Агенда И

Агенда ИИ

 

Чланови/це Националног савјета за одрживи развој и климатске промјене:
1) Филип Вујановић, предсједник Црне Горе, предсједник;
2) Бранимир Гвозденовић, министар одрживог развоја и туризма, члан;
3) Владимир Каварић, министар економије, члан;
4) Предраг Бошковић, министар рада и социјалног старања, члан;
5) Петар Ивановић, министар пољопривреде и руралног развоја, члан;
6) Иван Брајовић, министар саобраћаја и поморства, члан;
7) Босиљка Вуковић Симоновић, представница Министарства одрживог развоја и туризма, секретарка;
8) Тања Мустеровић, представник Министарства финансија, чланица;
9) Лука Митровић, в.д. директора Завода за хидрометеорологију и сеизмологију, члан;
10) Милоје Пуповић, предсједник Општине Пљевља, члан;
11) Миомир Мугоша, градоначелник Подгорице, члан;
12) Миодраг Канкараш, предсједник Општине Тиват, члан;
13) Александар Јоксимовић, представник Универзитета Црне Горе, члан;
14) Станко Злоковић, представник Привредне коморе Црне Горе, члан;
15) Предраг Митровић, представник Уније послодаваца Црне Горе, члан;
16) Зоран Вулевић, представник Монтенегро Бизнис Алијансе, члан;
17) Лидија Пејовић, представница Уније слободних синдиката Црне Горе, чланица;
18) Јелена Маројевић Галић, представник невладине организације ,,Зелени дом – Греен Хоме“ (за одрживи развој), чланица;
19) Оливера Вукадиновић, представник невладине организације „Зелени Црне Горе – Тхе Греенс оф Монтенегро“ (за климатске промјене), чланица;
20) Сања Елезовић, независни експерт (за одрживи развој), чланица;
21) Ђорђије Вуликић, независни експерт (за климатске промјене), члан.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?