Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Najava: Zajedno u unaprijeđenju zaštićenih područja: počinje velika konferencija Parkovi Dinarskog luka. Na Koferenciji i evropski komesar za životnu sredinu Janez Potočnik

Objavljeno: 29.11.2013. 23:30 Autor: Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Evropski komesar za životnu Janez Potočnik posjetiće Crnu Goru i učestvovati u radu konferencije Parkovi Dinarskog luka, tokom koje će se susresti sa predsjednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem i ministrom održivog razvoja i turizma Branimirom Gvozenovićem, a učestvovaće i u radu Nacionalnog savjeta za održivi razvoj i klimatske promjene.

Konferencija koju organizuju Međunarodni fond za zaštitu prirode (WWF) i Ministarstvo održivog razvoja i turizma Crne Gore počinje u ponedjeljak, 2. decembra, 9:30 časova, hotel Splendid, Budva i trajaće do 5. decembra. Takođe, na početku Konferencije, u ponedjeljak, će Republika Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Republika Hrvatska, Kosovo* , Republika Makedonija, Republika Slovenija i Republika Srbija usvojiti zajedničku izjavu Big Win for Dinaric Arc – dokument kojim će prihvatiti obavezu daljeg zajedničkog rada na unaprijeđenju zaštićenih područja. Svečanost usvajanja organizuju Ministarstvo održivog razvoja i turizma, WWF i Međunarodna unija za zaštitu prirode (IUCN).

Na svečanosti usvajanja zajedničke izjave (9:30 – 10:55 časova) će govoriti:
- ministar održivog razvoja i turizma g. Branimir Gvozdenović,
- evropski komesar za životnu sredinu g. Janez Potočnik,
- generalni direktor WWF-a g. Džim Lip,
- direktor IUCN programske kancelarije za jugoistočnu Evropu g. Boris Erg,
- te ministri i drugi predstavnici država Regiona.
- U radu Konferencije će učestvovati i predstavnici ambasada, međunarodnih organizacija i institucija iz oblasti životne sredine, nacionalnih parkova i dr.

Zatim će biti održan sastanak predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića i g. Potočnika, u 11 časova, Splendid, Media room. Kamermani i fotoreporteri mogu zabilježiti početak susreta, nakon čega će biti dato saopštenje za javnost.

Nakon toga biće održana konstitutivna sjednica novog saziva Nacionalnog savjeta za održivi razvoj i klimatske promjene kojom će predsjedavati predsjednik Vujanović, a uvodna obraćanja članovima Savjeta imaće ministar Gvozdenović, komesar Potočnik i stalni koordinator UNDP u Crnoj Gori Rastislav Vrbenski. Sjednica će se održati u 11:15 časova, Splendid, Balsica room, i otvorena je za medije.

Sastanak g. Potočnika sa ministrom Gvozdenovićem i državnim sekretarom za evropske integracije i glavnim pregovaračem za pristupanje CG EU Aleksandrom Andrijom Pejovićem, biće održan istog dana, u 12:40 časova, Splendid, Media room. Kamermani i fotoreporteri mogu zabilježiti početak sastanka, nakon čega će takođe biti dato saopštenje za javnost.

U toku Konferencije Parkovi Dinarskog luka posebne radionice biće organizovane na teme: Procjena vrijednosti zaštićenih područja, Finansijski potencijali za zaštićena područja, Evropski sertifikat za održivi turizam, te Uloga rendžera u zaštićenim područjima. Diskusija će se voditi i na temu osnivanja udruženja Parkova Dinarskog luka, dok će predavanja biti održana na temu evropskih integracija, mreže NATURA 2000, te komuniciranja važnosti zaštićenih područja prema javnosti. Tokom dešavanja organizovan je i bazar na kojem će predstavnici Parkova moći predstaviti svoja zaštićena područja/zemlje kroz promotivne materijale, ali i gastronomske specijalitete.

***

Agenda I

Agenda II

 

Članovi/ce Nacionalnog savjeta za održivi razvoj i klimatske promjene:
1) Filip Vujanović, predsjednik Crne Gore, predsjednik;
2) Branimir Gvozdenović, ministar održivog razvoja i turizma, član;
3) Vladimir Kavarić, ministar ekonomije, član;
4) Predrag Bošković, ministar rada i socijalnog staranja, član;
5) Petar Ivanović, ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, član;
6) Ivan Brajović, ministar saobraćaja i pomorstva, član;
7) Bosiljka Vuković Simonović, predstavnica Ministarstva održivog razvoja i turizma, sekretarka;
8) Tanja Musterović, predstavnik Ministarstva finansija, članica;
9) Luka Mitrović, v.d. direktora Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju, član;
10) Miloje Pupović, predsjednik Opštine Pljevlja, član;
11) Miomir Mugoša, gradonačelnik Podgorice, član;
12) Miodrag Kankaraš, predsjednik Opštine Tivat, član;
13) Aleksandar Joksimović, predstavnik Univerziteta Crne Gore, član;
14) Stanko Zloković, predstavnik Privredne komore Crne Gore, član;
15) Predrag Mitrović, predstavnik Unije poslodavaca Crne Gore, član;
16) Zoran Vulević, predstavnik Montenegro Biznis Alijanse, član;
17) Lidija Pejović, predstavnica Unije slobodnih sindikata Crne Gore, članica;
18) Jelena Marojević Galić, predstavnik nevladine organizacije ,,Zeleni dom – Green Home“ (za održivi razvoj), članica;
19) Olivera Vukadinović, predstavnik nevladine organizacije „Zeleni Crne Gore – The Greens of Montenegro“ (za klimatske promjene), članica;
20) Sanja Elezović, nezavisni ekspert (za održivi razvoj), članica;
21) Đorđije Vulikić, nezavisni ekspert (za klimatske promjene), član.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?