Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Ивановић говорио на скупу о унапређењу економске сарадње Црне Горе и Азербејџана

Објављено: 18.04.2014. 00:19 Аутор: МПРР

MPRRСарадња Црне Горе и Азербејџана у области пољопривреде могла би да се оствари на пољу органске производње, за чији развој у нашој земљи постоје велики потенцијали, због незагађености животне средине, али и неискоришћеног земљишног потенцијала који би могао да се закупи, оцијенио је министар пољопривреде и руралног развоја проф. др Петар Ивановић говорећи на округлом столу под називом Економска сарадња Црне Горе и Азербејџана: партнерство за будућност”.

На скупу одржаном у Подгорици оцијењено је да досадашња, добра економска сарадња Црне Горе и Азербејџана, може да се унаприједи, посебно у области пољопривреде и туризма, те да ће на конкретизацији потенцијалних пројеката који би, у првом реду повезали сјевер и југ земље, представници двије земље радити у наредном периоду интензивније.

Министар Ивановић је као могуће области за сарадњу навео и пројекте производње сточне хране у Црној Гори, валоризацију дрвног потенцијала кроз индустријску производњу, извоз флаширане воде, прераду воћа и поврћа и изградњу постројења за прераду нуспроизвода животињског поријекла. „Посебну могућност за инвестирање видимо и у остваривању једног од приоритетних циљева Владе, а то је повезивање пољопривреде са туризмом. Са инвеститором из Азербејџана, компнаијом Сокар, који је већ присутан у Црној Гори разговарамо како овај циљ остваримо“, рекао је Ивановић.

Амбијент за инвестирање у црногорску пољопривреду, како је казао министар Ивановић, привлачнији је самим тим што се у тој области постижу све бољи резултати. „У прошлој години успјели смо  да отворимо више од 1.000 радних мјеста, инвестирали смо више од осам милиона еура у различите секторе производње, повећали производњу млијека 11 одсто, смањили увоз и повећали извоз хране. Много простора постоји за унапрјеђење и друге активности. Производња у пољопривреди расте, улаже се у руралну инфраструктуру, више компанија које су биле у стечају сада послују...наставићемо у том правцу“, рекао је Ивановић.

Он је додао да су кључни циљеви, чије се остваривање жели поспјешити кроз нове инвестиције, даљи раст пољопривредне производње и броја новоотворених радних мјеста, као и смањење увоза.      

Наводећи важне инвестиције из Азербејџана у Црној Гори, као што је пројекат Портонови, који треба, како је рекао, да генерише више од 500 милиона еура инвестиција, као и раније пројекте(дјечији вртић у Бијелом Пољу и парк у Подгорици), министар одрживог развоја и туризма Бранимир Гвозденовић рекао је да очекује и више туриста из ове земље. Он је оцијенио да је сарадња са Азербејџаном једна од успјешних прича у црногорским билатералним односима.

Министар иностраних послова Републике Азербејџан, господин Махур Гасимли казао је да његова земља озбиљно улаже углавном у своје сусједне земље, али да „храбро и са вољом инвестира у Црну Гору“. „То је показатељ добрих односа са Црном Гором. Очекујемо да ћемо продубити наше односе. Имамо намјеру да урадимо туристички комплекс на црногорском приморју, што ће, не само  генерисати нова запошљавања и подстаћи економију, већ ће значити и за привлачење других инвеститора“, оцијенио је господин Гасимли.  Он је посебно истакао интересовање за процес европских интеграција, што је, како је рекао, у складу са националним интересима Азербејџана.

Округли сто заједнички су организовали Институт за јавну политику, тхинк танк организација из Црне Горе и Центар за стратешке студије из Азербејџана. Циљ овог округлог стола био је представљање потенцијалних модела сарадње у оквиру области које су од кључног значаја за обе земље.

 

ПР служба Министарства пољопривреде и руралног развоја

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?