Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

САОПШТЕЊЕ: Министар Радуновић на састанку у Сан Марину оцијенио: Здравље није трошак за економију, а улажући у здравље улажемо у хумани капитал

Објављено: 04.07.2014. 20:10 Аутор: ПР служба Министарства Здравља
Делегација Министарства здравља, предвођена министром проф. др Миодрагом Радуновићем учествује је на дводневној конференцији, под називом “Први састанак високог нивоа малих земаља – Имплементација политике здравље 2020” која се одржава 3. и 4. јула 2014. године у Сан Марину.
Циљ састанка је дефинисање платформе за размјену искустава малих земаља, што ће допринијети јачању капацитета за пуну имплементацију политике “Здравље до 2020” и њених иновативних приступа за унапређивање здравља и смањивање неједнакости у здрављу.
Министар Радуновић је првог дана састанка, узео активно учешће у оквиру тематске сесије “Здравље 2020, као оквир за синергију између здравља и других сектора, с циљем промовисања одрживог развоја – Искуство Црне Горе”.
- Одрживи развој – усмјерен ка дугорочном унапређењу квалитета живота представља једно од стратешких опредјелјенја Црне Горе и Националне стратегије о одрживом развоју. Црна Гора је у фази израде нове Стратегије одрживог развоја 2014-2020 која це промовисати синергију и партнерства између различитих секторских политика ради унапређења здравља грађана. Здравље ће бити кључни сегмент Стратегије и интегрални елемент сваке секторске политике – нагласио је Радуновић.
Министар Радуновић је истакао да ресурси за здравље представљају улагање у раст и развој.
- Здравље није трошак за економију. Улажуци у здравље, улажемо у хумани капитал, а дивиденда се исплаћује у форми запослености и повећане продуктивности. Здравље доприноси економском расту и националном развоју кроз продуктивну запосленост, смањивање трошкова лијечења и боловања, доприноси већој социјалној кохезији. Интенција је да национални оквир за одрживи развој, који це зацртати пут паметног, одрживог и инклузивног развоја у Црној Гори, допринесе остваривању максималног здравља у свим животним добима кроз универзалну здравствену заштиту и секторске политике које су подршка здрављу- подсјетио је министар Радуновић.
Министар Радуновић је информисао присутне да витални здравствени индикатори указују на напредак у смислу унапријеђења здравља грађана Црне Горе. Ипак, пријевремена смртност као посљедица хроничних незаразних болести представља озбиљан изазов који је могуће превазићи, дјелујући на социјалне детерминанте здравља и повезане ризико факторе.
Он је објаснио да промоција здравља и превенција не подразумијева само “наговарање/убјеђивање грађана” да практикују здраве стилове животе или спровођење кампаања ради подизања свијести о њиховом значају. Она подразумијева стварање услова да грађани могу једноставно и лако направити здрав избор – а ово подразумијева да је читав низ секторских политика у функцији здравља.
- Свјесни смо да нашим грађанима, уколико желимо да буду и остану здрави, морамо обезбиједити здраве услове за живот. Стога су, паметне, зелене, здраве политике за саобраћај, енергетику, пољопривреду, туризам … императив савременог доба. Имплементацијом ових политика, усмјерених на стварање повољних друштвених и еколошких услова, које промовишу здравље популације и омогућавају појединцу да донесе здраву и одрживу одлуку, која се односи на његов свакодневни живот, представљају услов без којег нема даљег напретка- нагласио је Радуновић.
Према његовим ријечима, Црна Гора суочена са бројним изазовима, ушла је у процес реорјентације здравственог система, са фокусом на јачању примарне здравствене заштите, жељом да се промијени парадигма пружања здравствене заштите и направи отклон од доминатног акутног збрињавања, како би се обезбиједило довољно простора и ресурса за превентивне услуге.
- Реформа здравственог система подразумијева и додатне напоре у циљу пуне имплементације концепта интегрисаног пружања здравствених услуга као ефективног одговора на хроничне болести, оцјенио је министар Радуновић.
Он је учеснике састанка упознао и са реформским активностима који се у спроводе у здравству Црне Горе од 2003. године, истичући да су додатни реформски напори усмјерени у правцу остваривања финансијске одрживости здравственог система.
Министар Радуновић сусрео се другог дана састанка са Регионалном директорком СЗО Жужаном Јакаб. Том приликом разговарано је о приоритетним областима сарадње измедју Министарства здравља и СЗО усмјереним на даљем јачању примарне здравствене заштите, јачању капацитета за пружње превентивних услуга и реализацију превентивних програма, обезбјеђивању квалитета.
На Првом састанку малих земаља– Имплементација политике здравље 2020 у Сан Марину било је ријечи о унапређењу развоја националних здравствених политика у складу са Задрављем 2020, обезбјеђивању међудржавне мреже за изградњу капациитета о кључним аспектима Здравља 2020 са акцентом на социјалне детерминанте здравља и међусекторско управљање, те креирање платформе за размјену искуства и заједничко учење кроз имплементацију Здравље 2020.
Република Сан Марино у сарадњи са СЗО Регионалном канцеларијом за Европу помаже земљама које имају мање од једног милиона становника у имплементацији политике Здравље 2020. Осам земаља, међу којима и Црна Гора позване су да се придруже пројекту Сан Марина.
Министар Радуновић дао је и кратак интервју за националну Телевизију Сан Марино, истакавши значај пројекта сарадње малих земаља у генерисању нових знања и размјени позитивне праксе у превазилажењу заједничких изазова.
У делегацији Министарства здравља, на конференцији малих земаља у Сан Марину, су поред министра Радуновића учествовали и Шеф кабинета министра здравља господин Дражен Љумовић и шефица Канцеларије СЗО за Црну Гору госпођица Мина Брајовић.


Ministarstvo zdravlja
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?