Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

САОПШТЕЊЕ: Делегације Црне Горе учествовала на састанку Региналне мреже земаља Југоисточне Европе у Букурешту

Објављено: 11.07.2014. 19:13 Аутор: ПР слузба
Делегација Црне Горе учествовала је на састанку Регионалне мреже земаља Југоисточне Европе, под називом “Повећање расположивости крви и обезбијеђење највећег степена безбиједности за давоце и пацијенте у трансфузиолошкој терапији у специјалним, хитним околностима”, која је од 07. до 09. јула 2014. године одржана у Букурешту. 
Тема састанка била је усаглашавање ставова и постизање јединственог приступа у обезбијеђењу сигурне крви у хитним, специјалним ванредним околностима, а у циљу унапријеђења међународне сарадње и брзог и ефикасног дјеловања у таквим ситуацијама. 

Састанак је организован од стране Европске комисије, уз подршку ТАИX-а, у сарадњи са Министарством Здравља Румуније, Министарством здрављаСрбије, СЕЕ РХДЦ за Акредитацију и континуирано унапријеђење квалитета здравствене заштите Републике Србије и СЕЕ РХДЦ за безбиједност крвних продуката, Орадеа, Румунија. 

Активно учешће на састанку,узели су представници осам земаља Југоисточне Европе, представници Турске и Косова. У име трансфузиолошке службе Црне Горе, садашњу ситуацију је презентовала директорка Завода за трансфузију крви и Фокал поинт у области трансфузије крви за Црну Гору, прим.др Гордана Рашовић. 

Након презентација ангажованих експерата ЕУ о неопходности увођења прописаних стандарда у рад трансфузиолошке службе као и установљавања и унапређења система контроле квалитета, детаљних извјештаја представника земаља Југоисточне Европе о раду трансфузиолошке службе у својим земљама и веома конструктивне дискусије, донијети су закључци који ће у форми предложене Одлуке бити достављени Савјету министара на даље разматрање. 

Црногосрку делегацију сачињавали су представници Министарства здравља, директор Директората за биотеку и међународну сарадњу др Мира Јовановски - Дашић, директор Директората за унапријеђење и контролу квалитета, др Сања Симовић, ПР Министарства здравља Тања Бољевић, затим директорка Завода за трансфузију крви, прим. др Гордана Рашовић и представник Института за јавно здравље, др Милица Станишић, спец.епидемиолог.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?