Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Принцип одрживог развоја туризма уско повезан са економским просперитетом

Објављено: 21.07.2014. 21:37 Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма

Ministarstvo održivog razvoja i turizmaMinistarstvo održivog razvoja i turizma

Делегација Владе Црне Горе, коју предводи министар одрживог развоја и туризма Бранимир Гвозденовић, посјетила је сједиште Свјетске туристичке организације УН-а у Мадриду и Државни секретаријат за туризам у Влади Краљевине Шпаније.

Током посјете сједишту Свјетске туристичке организације Уједињених нација у Мадриду, министар Гвозденовић и директор НТОЦГ Саша Радовић састали су се са Талебом Рифаиом, генералним секретаром Свјетске туристичке организације Уједињених нација.

Саговорници су изразили задовољство сусретом и досадашњом сарадњом. Закључено је да постоји обострани интерес да се у наредном периоду даље побољша квалитет туристичке понуде Црне Горе у циљу што бољег позиционирања на глобалној туристичкој и инвестиционој мапи, а сходно прогнозама Свјетског савјета за путовања и туризам којима је Црна Гора проглашена дестинацијом са највећом стопом раста и добрим изгледом да то остане у наредном десетогодишњем периоду.

Саговорници су такође изразили најискреније саучешће породицама настрадалих у авионској несрећи малезијског авиона наглашавајући да овакве трагедије могу утицати и на укупну индустрију путовања, те да у том смислу безбједност у туризму представља једну од кључних ставки будућег развоја.

Г-дин Рифаи је истакао да је Медитеран најпосјећенији под-регион на свијету, као и да мноштво изазова погађа регион. Они се огледају кроз конкуренцију са другим регионима, који нуде сличне производе, као и кроз осјетљивост животне средине, на којој се, углавном, туризам и базира. „Само кроз партнерство са сусједима у погледу кључних компетитивних фактора као што су иновације, знање и одрживи развој, може се осигурати конкурентност туризма на Медитерану“ нагласио је. Гвозденовић је указао да је одрживост животне средине, економска и социјална – кључ заштите природних, културних и историјских потенцијала и срж свих активности Владе Црне Горе, те изразио увјерење да ће у том дугорочном процесу Црна Гора али и читави регион наставити да добија пуну подршку Свјетске туристичке организације Уједињених нација. Саговорници су такође размијенили мишљења о низу тема директно везаних за побољшање промоције Црне Горе кроз разне програме Свјетске туристичке организације и потенцијалног организовања радионица и међународних конференција у Црној Гори.

У оквиру посјете сједишту Свјетске туристичке организације Уједињених нација у Мадриду, потписан је и Меморандум о разумијевању између Министарства одрживог развоја и туризма и Свјетске туристичке организације Уједињених нација о полугодишњем ангажману службеника Министарства у Сједишту те организације, као резултат вишегодишње продуктивне сарадње између Владе Црне Горе и те организације.

Министар Гвозденовић је, са својим сарадницима, одржао састанак са Изабелом Борего, државним секретарем за туризам у Влади Краљевине Шпаније. Том приликом, размотрене су могућности и предлози за унапређење сарадње, с нагласком на појачану међусобну промоцију на домаћем тржишту. Гвозденовић је указао на сличности црногорског и шпанског туризма у смислу да у обје земље ова област представља генератора цјелокупног економског развоја: „Туризам за наше владе представља реалан приоритет имајући у виду да овај сектор представља значајно средство за подизање квалитета животног стандарда и најзад пословање у области туризма у Црној Гори карактерише динамични развој чак и у вријеме кризе“ истакао је он.

Будући да је један од стратешких циљева Црне Горе привлачење туриста из земаља Западне Европе, веома је важно правилно усмјерити промотивне кампање, односно ускладити их са потребама и захтјевима тог тржишта. Такође, искуства Краљевине Шпаније као једне од најпознатијих свјетских туристичких дестинација су од непроцјењиве важности за Црну Гору.

Секретарка Борего изразила је задовољство састанком и истакла да је шпанско искуство и примјери добре праксе веома корисно за Црну Гору, као туристичке дестинације у развоју. Она је навела и неке од најзначајнијих пројеката које Влада Краљевине Шпаније предузима у циљу праћења свјетских дигиталних трендова, односно повезивања туризма са иновативним технологијама.

Свјетска туристичка организација је агенција Уједињених нација, чије је сједиште у Мадриду, са главном мисијом промоције одговорног и одрживог туризма. Као водећа међународна организација у области туризма, Свјетска туристичка организација промовише туризам као генератора економског просперитета, инклузивног развоја и одрживости животне средине, уз пружање подршке у областима унапријеђеног знања и развојних политика туризма. Посебан фокус ставља се на: елиминисање препрека у туристичкој индустрији уз обезбјеђивање путних олакшица, утицај туризма на смањење сиромаштва и енергетска рјешења у области хотелијерства.

МИНИСТАРСТВО ОДРЖИВОГ РАЗВОЈА И ТУРИЗМА

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?