Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар пољопривреде у радној посјети Рвашима и Бобији

Објављено: 18.08.2014. 23:09 Аутор: МПРР

MPRR MPRR

Министар пољопривреде и руралног развоја проф. др Петар Ивановић обишао је данас Бобију и Рваше, безводна села Цетињске општине, отворио прву фазу водовода Рваши и обишао радове на изградњи нових водовода.

"Веома ми је драго да радови иду по плану и да ћемо до краја године пустити још два водовода у рад. Бушотина у Бобији једна је од најдубљих у Црној Гори. Доћи до дубине од 250 метара, у овом кршу, није ни мало лак посао. Честитам извођачу радова, али прије свега, честитам Вама – грађанима, који су радили заједно са Министарством пољопривреде и Пријестоницом на овом важном послу. Грађани су учествовали у финансирању пројекта са готово 50% средстава. На тај начин омогућили сте да брже урадимо посао и да се уради више посла на простору општине Цетиње. Стално понављам да морамо ићи корак по корак напријед и радити заједно. То је најбољи модел. Ви сте ми вјеровали и драго ми је да смо се данас заједно увјерили како се држи ријеч и гради повјерење" рекао је министар Ивановић и додао "Не можемо створити услове да се млади људи одједном или преко ноћи врате на село. Млади су генерацијама одлазили са села, зато је потребно вријеме да се врате назад. Водовод у Бобији даће значајан допринос, не само нашим настојањима да се постепено врате селу, већ и да се даље развија пољопривреда овог краја, увећају ваши приноси и ваша зарада".

Милорад Вукмировић предсједник режијског одбора за изградњу водовода Бобија, казао је да је издашност бунара довољна да се снабдије 30 домаћинстава. "У овој години ископали смо канал за цјевовод укупне дужине готово 2 километра. Новац смо добили од Министарства у право вријеме. Са 15.000 еура смо измирили обавезе према извођачима радова, али смо и сами дали допринос, у радовима и у новцу. Домаћинства су прошле године дала по 600 еура, а ове година сакупљамо додатних по 500 еура по домаћинству. Дио материјала преносили смо коњима и магарцима како би уштедјели прилком извођења радова. Пројектант је предвидио не само коришћење воде у домаћинствима већ и натапање башти, њива и винограда, тако да ће водовод помоћи развоју пољопривреде. Његош је казао да прегаоцу у Бог даје махове. И ми јесмо прегаоци", закључио је Вукмировић.

Током обиласка села Рваши, министар Ивановић пустио је у употребу прву фазу сеоског водовода. "Преко 30 домаћинстава у Рвашима данас добија воду. Драго ми је да је још један посао приведен крају. Ове године изградили смо 4 км водоводне мреже у руралним крајевима Цетињске општине. Изградња водовода је приоритет у нашој подршци руралном развоју. Вода из водовода Рваши 1 није само намијењена за употребу у домаћинствима, већ и једним дијелом за наводњавање. Инсистирам да слога коју градимо од самог почетка ового пројекта буде изграђена до краја на начин да свако домаћинство, кроз уграђене водомјере, евидентира потрошњу воду. Праведно је да свако плаћа струју и одржавање сходно утрошку воде. За нас је сваки нови хектар обрађеног земљишта битан, али нам је битно да међу комшијама нема свађе. Вода је потребна свима који хоће да раде и производе више. Надам се да ће вам се новац који сте издвојили за изградњу водовода вратити кроз веће приносе."

Александар Богдановић је истакао да је рјешавање питања водоснабдијевања у безводним крајевима Пријестонице веома битно за њен укупни развој. "Рваши су јако битни за Ријечку нахију и мени је драго да смо створили услове за бржи развој Реализација једног оваквог пројекта је предуслов за развој пољопривреде и за рурални развој. Пријестоница ће, у сарадњи са Министарством пољопривреде, и у наредном периоду бити активан чиналац у реализацији пројеката у руралним срединама."

Велимир Шофранац, предсједник режијског одбора за изградњу водовода Рваши казао је: "Влада Црне Горе и Министарство пољопривреде интензивно спроводе пројекат обнављања црногорских села. Видите и сами колико се може урадити за кратко вријеме. Све ово што видите урађено је за мање од годину дана. Бунар је избушен на дубини од 155 м гдје се налази велико извориште воде. Урађен је главни пројекат који је донирало ЈП Водовод из Подгорице. Министарство пољопривреде је до сада уложило 18.500 еура, док су мјештани и локлална самоуправа прикупили 13.500 еура. Сви канали за примарну мрежу су ископани у складу са пројектом. Настављамо да радимо даље до завршетка друге фазе."

Јован Шофранац, пољопривредни произвођач искључиво се бави пољопривредом, и то сточарством и воноградарством и од тога живи. "Преко 30 година радим овај посао. Вода ће много значити овом крају због већих приноса. Наше плантаже су мале, али могу да дају већи принос. Можемо увећати производњу и обрадити необрађене површине. Сада када имамо воду, то ће нам бити много лакше."

Видео: Обраћање министра пољопривреде и руралног развоја проф. др Петра Ивановића мјестанима Бобије, поводом изградње водовода

Видео: Обраћање министра пољопривреде и руралног развоја проф. др Петра Ивановића мјестанима Рваша, поводом изградње водовода

Видео: Обраћање градоначелника пријестонице Цетиње Александра Богдановића мјестанима Рваша

Видео: Изјава Јована Шофранца, мјештанина Рваша о значају воде за његов крај

Видео: Изјава Милорада Вукмировића поводом изградње водовода

Видео: Изјава Велимира Шофранца, предсједника режијског одбора за изградну водовода у селу Рваши

Видео: Кадрови са обиласка радова на водоводу у МЗ Бобија

Видео: Отварање водовода у Рвашима кадрови


ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?