Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Сусрет Марковић - Мохандас: Црна Гора је примјер у региону у рјешавању статуса избјеглица

„Црна Гора се с правом може сматрати примјером у региону кад је ријеч о подршци Канцеларији УНХЦР-а, али и о националном ангажовању и посвећености рјешавању статуса избјеглица и расељених лица, те њиховој интеграцији у црногорско друштво“ - оцијенила је шефица Канцеларије УНХЦР у Црној Гори Индумати Мохандас, на опроштајном састанку са потпредсједником Владе и министром правде Душком Марковићем.

Одлазећа шефица УНХЦР казала је да је стање у тој области значајно побољшано у посљедњем периоду и то на законодавном, документационом, пројектном (укључујући и регионалне пројекте) и инфраструктурном плану. У том контексту, Мохандас је похвалила посвећеност Владе Црне Горе да, у договору са другим државама региона, изнађе одржива рјешења за припаднике избјегличке популације који су добровољно исказали пристанак да се врате у државе поријекла, наводећи за примјер недавну заједничку акцију добровољног повратка 12 породица, односно 57 лица, у општину Клина на Косову.

Потпредсједник Марковић је захвалио на континуираној подршци УНХЦР-а у збрињавању и рјешавању проблема избјеглица и расељених лица у Црној Гори, на помоћи институцијама које су директно надлежне за заштиту и остваривање права припадника те популације, њихову интеграцију и подршку повратку у земље поријекла, осврнувши се при томе на остварене резултате у току трајања мандата госпође Мохандас.

Саговорници су нагласили значај заједничког рада на овим питањима, уз констатацију да је од укупно 12.030 лица, која су поднијела захтјев за стицање статуса странца са сталним настањењем или привременим боравком, ријешено укупно 10.615 захтјева, а да су преостали захтјеви у раду.

Потпредсједник Марковић је поновио чврсто опредјељење Владе да питање избјеглица рјешава у складу са највишим стандардима УН и ЕУ, што, како је казао, потврђује континуитет позитивних оцјена у годишњим извјештајима Европске комисије.

Посебна тема разговора било је питање тражилаца азила у Црној Гори. Стим у вези, похваљено је отварање Центра за азиланте и његово успјешно функционисање, али и скоро доношење подзаконских аката којима ће се ближе уредити ова посебно осјетљива област.

Министарство правде / Биро за односе с јавношћу
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?