Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Реаговање Бироа за односе с јавношћу Владе Црне Горе на ауторски текст Андреја Петрушињина, директора за корпоративне послове компаније ЦЕАЦ објављен у петак, 17. октобра 2014. у Финанциал Тимесу

Објављено: 18.10.2014. 02:49 Аутор: Биро за односе с јавношћу
Није проблем ЦЕАЦ-а Црна Гора него су проблем чињенице

Директор ЦЕАЦ-а у ауторском тексту покушава да свој проблем уопшти и сугерише нетачан закључак да је Црна Гора држава која не поштује својину и тиме држава која тобоже суштински не испунајва услов за интеграције у Европску унију и НАТО.

Проблем није, како се сугерише, Црна Гора него су проблем чињенице које би такве тврдње подупрле, а којих у тексту тако видљиво мањка. Проблем је и елементарна логика. Јер ако би све било како директор ЦЕАЦ-а тврди да јесте Црна Гора не би била препозната као атрактивна инвестициона дестинација која је само у 2013. години привукла 479 милиона еура директних страних инвестиција, док је прилив у ранијим годинама сврставао Црну Гору на лидерску позицију у југоистичној Европи по висини директних страних инвестиција пер цапита – у 2010. години 652 милиона, у 2011. години 494 милиона, а у 2012. години 634 милиона еура. Како смо, ако је директор ЦЕАЦ-а у праву, успјели да преваримо толике инвеститоре? Како то да, ако су тврдње директора ЦЕАЦ-а тачне, сви компаративни показатељи – Доинг Бусинесс, Фреедом Хоусе Индеx, Транспаренцy Интернатионал, Хуман Девелопмент Индеx – показују да је Црна Гора водећа земља у региону и да напредује на широком фронту реформи. Како све оно што смета ЦЕАЦ-у не смета Аману, акционарима Порто Монтенегра чија је репутација у међународном бизнису далеко изнад ЦЕАЦ-ове, или Qатари Диару који је јучерашњим улогом потврдио да не одустаје од инвестиције од 350 милиона еура, како не смета Соцару који изводи тренутно највеће радове у једном туристичком комплексу у Европи вриједне више стотина милиона еура, како не смета њемачком Т-мобилеу или скандинавском Теленору, како не смета бројним страним банкама и осигуравајучим и другим компанијама које послују у Црној Гори?

Није, дакле, проблем наводно угрожавање имовине инвеститора. Напротив. Неодговорни инвеститор је угрозио имовину државе која није оклијевала да створи атрактиван бизнис амбијент за све инвестироре. За инвеститоре у алуминијумску индустрију посебно. Године 2009. држава Црна Гора је одобрила Програм реструктурирања ЦЕАЦ-ове компаније, којим је обезбиједила 132 милиона еура кредитних гаранције, 60 милиона еура субвенција за електричну енергију и репрограм дугова КАП-а који је по основу пореза и доприноса на зараде у 2009. години износио 8,8 милиона еура. Све то у периоду када је ЦЕАЦ управљао КАП-ом. Влада је то урадила вјерујући да ће Програм реструктурирања довести до опоравка ове компаније, али како је ЦЕАЦ неодговорно управљао КАП-ом није реализовао одобрени програм, банке су активирале гаранције и држава их је платила. У том моменту, дуговања Комбината алуминијума Подгорица, под управом ЦЕАЦ-а достигле су ниво од изнад 350 милиона еура, своту која превазилази вриједност компаније. То је у свакој економији, а посебно у развијеним земљама, више него довољан разлог за покретање стечајног поступка. Дакле, стечајни поступак је уведен у КАП на захтјев повјерилаца због преоптерећености компаније дуговима и неизмирених обавеза, које су управо настале у периоду док је КАП-ом управљао ЦЕАЦ.

Бројне успјешне стране инвестиције у Црну Гору најбољи су доказ да црногорско законодавство, које је у великој мјери усаглашено са правним тековинама ЕУ, у потпуности штити страни капитал. А Закон о стечају који је примјењен на КАП, у потпуности је усаглашен са легислативом ЕУ и оцијењен од стране свих релевантих међународних инситуција као веома добар.

Текст директора за корпоративне послове ЦЕАЦ-а срачунат да проблем екстраполира на цијелу Црну Гору, провидан је, тенденциозан, шпекулантски и јефтин покушај скретања пажње са серије лоших пословних одлука на наводно мањкав и неуспјешан процес европских и евроатлантских интеграција државе у којој ЦЕАЦ послује. И опет су проблем чињенице јер је Црна Гора у оба процеса лидер у региону.

Црна Гора зна свој пут и ни ЦЕАЦ, ни било ко други не могу ништа учинити да се тај пут доведе у питање.

БИРО ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?