Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Ивановић у Пљевљима обишао Вектру и присуствовао потписивању уговора за МИДАС В

Објављено: 25.10.2014. 02:03 Аутор: МПРР

MPRRMPRR

Покретање производње у Вектри Јакић са плановима за даље упошљавање капацитета, као и велико интересовање пољопривредних произвођача за коришћење бесповратних средства подршке за унапређење производње, показатељ су бољих дана за пљеваљски крај. У то се данас, приликом радне посјете Пљевљима, увјерио и министар пољопривреде и руралног развоја проф. др Петар Ивановић.

Министар је о актуелним и будућим активностима на развоју пољопривреде и прераде на подручју Пљеваља, разговарао са предсједником Општине Мирком Ђачићем, након чега су обишли компанију Вектра и присуствовали свечаном потписивању 43 уговора о подршци кроз МИДАС В пројекат са пољопривредним произвођачима сјеверних општина. Међу потписницима, најзаступљенији били су Пљевљаци, њих 12.

Министар Ивановић изразио је задовољство што Вектра долази у фазу да можемо да кажемо да у Црној Гори имамо фабричке капацитете са којима можемо да се такмичимо и у региону и шире. „Мислим да свима треба да буде јасно да говоримо о производу који би наредне године могао бити извозни производ број један. Сви у систему требало би да имамо посебан однос према дрвопреради, јер се Вектра показује као лидер. Посао није завршен, али сигуран сам да ће бити, како би остварили циљеве – повећање производње, извоз, и већи број радних мјеста“, рекао је министар Ивановић.

Извршни директор Вектре Драган Брковић појаснио је да се, након изласка компаније из стечаја, 20.јуна, интензивно ради на повећању производње, експолоатацији у шуми и заврштеку фабрике пелета, чиме би био окончан примарни циклус инвестиција. „Запослили смо 200 радника. Обзиром да немамо кадровских рјешења која су нам потребна, расписали смо и међународни конкурс, како би радили у пуном капацитету. Ових дана смо посвећени организацији посла у оквиру експлоатације сировине у шуми, односно новој организацији и приступу газдовању“, рекао је Брковић, додајући да ће наредне године уложити пуно више, како би се надомјетило све пропуштено и валоризовали капацитете импозантне не само за Црну Гору, него у регион и шире.

Брковић је најавио о нова запошљавања у наредном периоду, кроз инвестиције у пелетару, фабрику ламелираних елеманата и енергетски блок, наводећи да ће до половине сљедеће године у компанији радити 350 до 360 радника, са додатних 150 коопераната и око 500 у дијелу експлоатације дрвних сортимената.

И предсједник Општине Пљевља Мирко Ђачић изразио је задовољство што се на подручју те општине побољшавају привредне активности везане за ресор пољопривреде. „За Вектру ћемо учинити све што је у могућности локалне самоуправе да се тај систем одржи и буде успјешан пројекат. Свједоци смо да у Пљевљима, поред великих привредних система, имамо значајан број пољопривредних газдинстава, око 3.000. Можда су они највеће привредно друштво на територији Пљеваља. Неки од тих произвођача, међу којима и ови који су данас потписали уговор за МИДАС, користили су средства подршке кроз неколико таквих пројеката. То показује њихову посвећеност развоју пољопривреде на породичним газдинствима“, рекао је Ђачић, додајући да је са министром Ивановићем данас разгварао о приоритетима у области руралне инфраструктуре (водоснабдијевање и путеви).

Радна посјета Министра Пљевљима и свечано потписивање МИДАС уговора били су прилика да се детаљније размотре планови за повећање примарне пољопривредне производње и прераде. „Данас су Пљевља била центар пољопривреде у Црној Гори. Највећи број потписника уговора за МИДАС В били су произвођачи из Пљеваља, што говори да постоји велики интерес да се на овом простору пољопривреда озбиљније развија. Ја као Министар тражим од произвођача да повећавају посједе, обрађене површине, отварају нова радна мјеста и размишљају о преради“ поручио је министар, додајући да је Министарство обезбиједило и нова средства подршке за која пољопривредници треба да буду спремни.

МИДАС иде у историју, отварамо ускоро ИПАРД лике, са 3,5 милиона еура у првој фази, што значи да се у наредних осам до десет мјесеци инвестира осам 8 до 10 милиона еура у црногорску пољопривреду. Потом отварамо још један круг подршке, а од 2016. ИПАРД за који смо обезбиједили 39 милиона еура. Моја обавеза је да пољопривредне произвођаче погурамо да што више њих успију да повуку та средства. То се постиже кроз едукацију и разговоре“, казао је министар Ивановић у Пљевљима.

Министар Ивановић, са сарадницима, радну посјету најсјевернијој општини завршио је управо посјетом неим од пољопривредних домаћинстава, фармама мљечних крава Јелене Мршовић у селу Крушево и Драгомира Петровића у селу Битине (Косаница).

Изјава министра пољопривреде и руралног развоја проф. др Петра Ивановића поводом радне посјете Опстини Пљевља

Изјава предсједника Општине Пљевља Мирка Ђачића поводом посјете министра пољопривреде и руралног развоја проф. др Петра Ивановића

Изјава Драгана Брковића директора Вектра Јакић поводом посјете министра пољопривреде и руралног развоја проф. др Петра Ивановића

Изјава Алмира Адровића сточара из Петњице корисника Мидаса поводом потписивања Мидас уговора

Кадрови

ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?