Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Црна Гора у новом Доинг Бусинесс Извјештају напредовала шест мјеста

Објављено: 29.10.2014. 16:37 Аутор: Министарство финансија

Свјетска банка објавила је Доинг Бусинесс извјештај (Извјештај о лакоћи пословања) за 2015. годину, којим је обухваћено 189 националних економија.

Црна Гора је, у новом Извјештају, заузела 36. мјесто на листи од 189 ранигираних земаља и тиме, у поређењу са прошлогодишњим Извјештајем, остварила напредак за 6 мјеста. Наша земља биљежи константан напредак у поменутим извјештајима Свјетске банке, остварујући побољшање ранга, у периоду од 2008. године до данас, за чак 54 позиције.

Напредак Црне Горе у најновијем Извјештају остварен је, прије свега, захваљујући реформи оствареној у области “издавања грађевинских дозвола”, гдје су препознате активности спроведене у циљу смањења накнаде за пружање комуналних услуга и елиминације накнаде за добијање урбанистичко-техничких услова из општине. У оквиру овог индикатора, Црна Гора је напредовала 27 мјеста, са ревидираног прошлогодишњег 165. мјеста на 138.

Незнатан пад у позицији, усљед промјена у методологији обрачуна, остварен је у сљедећим индикаторима: „добијање кредита“, „плаћање пореза“ и „прекогранична трговина“ (пад за једно мјесто), „рјешавање проблема инсолвентности“ (-2), „добијање прикључка на електричну енергију“ (-4) и “започињање бизниса“ (-8).

Наиме, нову методологије, која је дијелом реализована у овогодишњем извјештају, а дијелом ће бити уврштена у сљедећем извјештају ДБ2016, карактерише рангирање лакоц́е пословања које се врши у односу на земље које су оцијењене као најбоље праксе у појединим областима (дистанце то фронтиер сцоре). Досадашње рангирање се вршило у односу на упросјечени резултат различитих земаља у оквиру појединачних области. Такође, овогодишњи извјештај и Доинг Бусинесс 2016 уводе промјене у 8 од 10 сетова индикатора: издавање грађевинских дозвола, добијање прикључка за електричну енергију, регистровање непокретности, добијање кредита, заштита мањинских инвеститора, плац́ање пореза, извршење уговора и рјешавање проблема инсолвентности, прије свега увођењем квалитативног аспекта регулативе.

Од земаља у региону боље од Црне Горе ове године је рангирана само Македонија (30), док су лошије рангиране Словенија (51), Хрватска (65), Албанија (68), Косово (75), Србија (91) и Босна и Херцеговина (107).

Доинг Бусинесс извјештај (Извјештај о лакоћи пословања) за 2015. годину показује да је укупно спроведено 230 реформи у свијету, од чега је више од 63% реформи усмјерено на смањење сложености и трошкова регулаторних процеса, док су остале биле усмјерене на јачање правних институција.

Сингапур је и даље економија са најбољим бусинесс фриендлy прописима, већ девету годину за редом. И док је било неких промјена у рангирању економија у првих 20 по лакоц́и пословања, списак је и даље веома сличан прошлогодишњем: 17 економија остало је на тој листи, а 3 нове су ове године додате - Естонија, Њемачка и Швајцарска.

Доинг Бусинесс извјештај (Извјештај о лакоћи пословања) за 2015. годину налази се на линку: хттп://www.доингбусинесс.орг/репортс/глобал-репортс/доинг-бусинесс-2015.


ПР СЛУЖБА
МИНИСТАРСТВА ФИНАНСИЈА

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?