Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење са сједнице Владе Црне Горе

Објављено: 20.11.2014. 23:08 Аутор: Биро за односе с јавношћу

Влада Црне Горе, на 90. сједници којом је предсједавао предсједник Мило Ђукановић, утврдила је Предлог закона о накнади штете жртвама кривичних дјела насиља. Предложеним законом уређује се право на новчану накнаду штете жртвама кривичних дјела насиља учињених с умишљајем, услови и поступак за остваривање права на накнаду, као и органи који воде поступак и одлучују о праву на накнаду. Доношењем новог закона у Црној Гори ће се у потпуности створити услови за примјену Европске конвенције о накнади штете жртвама кривичних дјела насиља.

На сједници је утврђен и Предлог закона о сарадњи Црне Горе са исељеницима, којим се уређују начин остваривања и јачања сарадње Црне Горе са исељеницима, заштита њихових права и интереса, као и мјере и погодности приликом повратка у Црну Гору. Доношење закона је први корак ка успостављању и спровођењу нове политике према исељеницима из Црне Горе, што треба да резултира побољшањем културних, образовних, економских, спортских и других веза са матичном државом, унапређењем бриге матице према исељеницима, афирмацијом мултиетничности и јачањем грађанског и државног идентитета Црне Горе.

Влада је утврдила Предлог закона о допуни Кривичног законика Црне Горе којим ће створити се нормативни оквир за рјешавање проблема учешћа црногорских држављана у страним оружаним формацијама. Предлогом закона инкриминисани су сви облици учешћа који су прописани Резолуцијом УН: врбовање, регрутација, организовање, руковођење, превоз, обучавање појединаца или група на територији Црне Горе, с циљем придруживања или учествовања у страним оружаним формацијама. Инкриминисани су и придруживање и учествовање црногорских држављана или лица са сталним настањењем у Црној Гори у страним оружаним формацијама. Истовремено, Влада није прихватила Предлог закона о допунама Кривичног законика Црне Горе, који је поднио посланик Зоран Миљанић, јер није у потпуности усклађен са одговарајућом Резолуцијом Савјета безбједности УН о страним борцима.

Влада је, поводом Предлога закона о допунама Кривичног законика Црне Горе којим су предлагачи, посланице Снежана Јоница, Драгиња Вуксановић и Азра Јасавић, затражиле поновно увођење кривичних дјела увреде и клевете, прихватила Мишљење Министарства правде према којем је Црна Гора брисањем увреде и клевете из Кривичног законика унаприједила слободу медија, што је и констатовано у Извјештају о напретку Црне Горе за 2011. годину, те би враћање увреде и клевете у Кривични законик Црне Горе значило корак уназад у области слободе информисања и медија.

Утврђен је и Предлог закона о потврђивању Конвенције о раду помораца из 2006, према којој сваки поморац има право на нешкодљиво и сигурно радно мјесто које удовољава стандардима сигурности, на поштене услове запошљавања, на достојне радне и животне услове на броду, на здравствену заштиту, медицинску помоћ, мјере за побољшање животних и радних услова и друге облике социјалне заштите.

На данашњој сједници предсједник Владе, сагласно овлашћењу из Закона о државној управи, одредио је Проф. др Сању Влаховић, министарку науке, да руководи радом Министарства просвјете, до избора министра просвјете.

Министар здравља у оставци Проф. др Миодраг Радуновић је на крају сједнице информисао Владу да је поднио оставку и захвалио се предсједнику Владе на повјерењу и члановима Владе на сарадњи. Предсједник Владе се захвалио министру у оставци на досадашњем доприносу унапређењу здравственог система и рада Владе у цјелини и констатовао да начин на који је поступио Проф. др Миодраг Радуновић треба да представља примјер свима, поготово запосленима у државној управи, да и објективна одговорност, односно и непоступање представља основ за одговорност.

БИРО ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?