Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Интервју министра Каварића италијанском порталу Агензиа Нова

Објављено: 21.11.2014. 23:16 Аутор: Министарство економије
Црна Гора – Италија: Министар Каварић потврђује партнерство у енергетици и најављује нове подстицајне мјере

Црна Гора потврђује своје стратешко партнерство са Италијом у сектору енергтике и охрабрује сарадњу и у другим областима са новим пакетом подстицаја. Ово је порука министра економомије Црне Горе др Владимира Каварића у интервјуу италијанској Аганзиа Нова, током његове недавне посјете Риму, гдје се сусрео, између осталог, са министарком за економски развој Италије Федериком Гуиди.

„Стратешко партнерство са Италијом, покренуто у сектору енергетике са А2А у ЕПЦГ и Терном у ЦГЕС-у, иде веома добро“, казао је министар, осврћући се на инвестиције двије Италијанске компаније у Електропривреди Црне Горе (ЕПЦГ) и Црногорском електропреносном систему (ЦГЕС). „Многи изазови су пред нама, али могу рећи да имамо исту визију. Очекујем да заједно наставимо са реализацијом свих важних пројеката“, рекао је министар.

Каварић је казао да је током недавних састанака примијећен посебан интерес за сарадњу и у другим областима економије: „Црна Гора је земља са повољном климом за пословање и постоје многе неискоришћене могућности за италијанске привреднике. У том смислу, имали смо веома позитиван састанак са представницима Конфиндустрије“.
Министар, такође, најављује да ће Влада ускоро покренути „нови пакет подстицаја“ намијењен „домаћим и страним инвеститорима који ће моћи да запосле домаћу радну снагу“. Више детаља, објашњава Каварић, биће познато ускоро.

Питали смо министра Каварића о коалиционом споразуму између Демократске партије социјалиста (ДПС) и Социјалдемократске партије (СДП), два партнера у Влади, који, између осталог, укључује однос са стратешким партерима, конкретно са А2А, која има 41,7 одсто акција у ЕПЦГ. Италијанска компанија преговара о начину на који да настави управљање у локалној електро-енергетској компанији.

„Данас је ЕПЦГ боља компанија него што је била прије пет година, али увијек постоји простор за напредовање“, казао је Каварић. „У овом тренутку“, наставља министар „ми разговарамо о будућности и са А2А, и са нашим партером у Влади. Охрабрујуће је да смо сви сагаласни да ЕПЦГ треба да буде компанија која је у стању да генерише профит, отплати дугове, снабдијева грађане и индрустрију, а посебно да улаже у енергетске ресурсе Црне Горе. Разговарамо о детаљима, пројектима и програмима: мислим да ћемо наћи заједнички језик када су у питању приоритети“.

Министар даје нову димензију спору око границе на мору између Црне Горе и Хрватске у дијелу Превлаке – према истраживањима направљеним осамдесетих година, овај предио може бити богат угљоводоником. „Питање границе са Хрватском је потпуно ирелевантно када говоримо о нашем тендеру за истраживање нафте и гаса, а који се односи на област у јужном дијелу наше земље. Мислим да ће питање које се односи на границу са Хрватском бити ријешено без блокирања истраживања и експлоатације угљоводоника на обје стране. У сталној смо комуникацији са нашим сусједима на нивоу Владе – министарстава вањских послова и економије“, казао је Каварић.

Црна Гора је недавно затворила тендер за експлоатацију нафте и гаса у свом подморју. Уговор обухвата 13 блокова и површину од око 3 000 километра квадратна. На тендер, који је затворен у мају, шест компанија из САД, Аустрије, Грчке, Велике Бријаније, Русије и Италије доставило је 3 понуде. Једну од те три понуде доставио је и конзорцијум који чине ЕниС.п.А из Италије и Новатек из Русије. Министар Каварић очекује да ће процедура евалуације понуда и избора партнера бити ускоро окончана.

Спор између Црне Горе и Хрватске такође укључује и подморски кабал од Виљанове до Тивта, пројекат који спроводи Терна и који се сматра стратешким у смислу обликовања ове балканске земље у енергетско чвориште у подручју Јадрана. „Терна је у сталној комуникацији са хрватском страном у вези са постављањем подморског кабла у њихове воде“, казао је црногорски министар. „Као партнер на овом пројекту“, додаје Каварић, „имамо веома честу комуникацију са хрватским министарством економије када је ријеч о рјешавању овог питања. Наишли смо на разумијевање са хрватске стране и једна од рута коју је предложила Терна је одобрена. С обзиром на то да постоји још техничких питања која треба ријешити, ми ћемо наставити да охрабрујемо даљу сарадњу између Терне и Хрватске. Наглашавам да смо од Загреба добили јако признање стратешкој важности овог пројекта на регионалном нивоу“.

Међу осталим енергетским пројектима чију реализацију спроводи Влада Црне Горе, важно је поменути изградњу другог блока ТЕ Пљевља. „У овом тренутку имамо три потенцијална понуђача, двије кинеске и једну чешку компанију“, казао је министар. „За ЕПЦГ“, наставља он, „важно је да се овај пројекат заснива на економским перформансама и да су понуде одрживе у погледу очекиваних резултата, трошкова и тржишне цијене, а посебно имајући у виду да опција у којој не бисмо учинили ништа је веома скупа. Вјерујемо да ова термолекетрана треба да буде изграђена ради свог економског потенцијала и ради оптимизације нашег енергетског портфолија. То је добар пројекат за ЕПЦГ и о њему разговарамо са нашим партнерима, А2А. Ја сам оптимиста у вези са чињеницом да ћемо наћи договор.“

Извршна власт у Подгорици је коначно одлучила да инвестира стотине милиона еура за изградњу аутопута Бар-Бољари, дио такозваног Паневропског коридора 11 (или 4Б), веома скуп пројекат због неприступачног терена. Агенција Стандард & Поор'с, међутим, снизила је кредитни рејтинг Црне Горе на Б+ са ББ-, са стабилним оутлоок-ом, управо због „високих фискалних и спољних ризика плана Владе да настави пројекат изградње аутопута“.

Министар Каварић увјерава да изградња аутопута неће утицати на друге инвестиције у енергетском сектору, да оне „до сада нису урачунате у буџет Владе“ - трошкови оваких пројеката се, у ствари, ослањају на инвеститоре.

Оригинални интервју можете погледати овдје.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?