Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Жугић: Неопходно хитно санирање финансијских проблема општина

Нереално буџетско планирање и неусклађеност потрошње према реалним пореским капацитетима привреде и становништва, узроковали су бројне проблеме који карактеришу систем јавних финансија на локалном нивоу - рекао је министар финансија др Радоје Жугић на састанку који је, са градоначелником Главног града и предсједницима општина, одржан ради разматрања мјера за успостављање фискалне одрживости локалних самоуправа.

Жугић је подсјетио да су најизраженији међу тим проблемима акумулација неизмирених обавеза према Држави, банкама и добављачима, уз вишак запослености и нереални систем зарада у значајном броју општина. Истичући да постоје и оне општине које функционишу без финансијских проблема, министар Жугић је оцијенио да у појединим локалним самоуправама постоје елементи недомаћинског понашања и да је крајње вријеме да се они искоријене. У том контексту је подвукао спремност Министарства и Владе да буду партнери свим општинама које покажу спремност да дају допринос рјешавању актуелних проблема и успостављању фискалне одрживости.

Представници локалних самоуправа су презентирали актуелну финансијску ситуацију у општинама и проблеме са којима се суочавају, као и мјере које су предузимане или се предузимају на њиховом санирању. 

Полазећи од оцјене да је овакво стање неодрживо и да урушава укупан фискални систем, те да је неопходно дефинисати и предузети мјере на њиховом хитном санирању, на састанку је закључено:

1. Задужује се Министарство финансија да формира радни тим, сачињен од представника Министарства, Заједнице општина и локалних самоуправа, који ће за сваку општину понаособ елаборирати стање по основу дугова, у циљу њиховог репрограмирања, те да дефинишу криреријуме за репрограм, у складу са објективним околностима, односно економском снагом појединачних општина;

2. Радни тим имаће задатак и да дефинише и упути Влади на разматрање приједлог да се један дио дугова општина конвертује кроз функционалну имовину, што би, у одређеној мјери, растеретило јавне финансије локалних самоуправа;

3. Задужују се општине да пријаве све пореске обавезе, закључно са 31.12. .2014. године;

4. Задужује се Пореска управа да од 1. јануара 2015. године примјењује законске мјере према свим општинама и јавним предузећима и установама чији је оснивач општина, а који врше исплату зарада у нето износу, без обрачунатих пореза и доприноса;

5. Задужују се општине Беране и Плав да са представницима Министарства финансија усагласе расподјелу средстава Егализационог фонда са новоформираним општинама – Гусињем и Петњицом;

6. Задужује се Министарство финансија и Пореска управа да изврше контролу реализације закључка Владе у појединим општинама, а по коме је било дефинисано да 50% прихода од продаје имовине буде усмјерено за плаћање дугова према државном буџету.

Састанку су присуствовали и предсједник Заједнице општина Рефик Бојаџић и директор Пореске управе др Милан Лакићевић.

Министарство финансија / Биро за односе с јавношћу
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?