Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

У Бару отпочео семинар о НАТО интеграцијама: Црногорски пут у НАТО - допринос националној безбједности

Видео: Отворен семинар „Евроатлантизам - сигурна лука“ - кадрови

Видео: Обраћање савјетника предсједника Владе Црне Горе за вањску политику и националног координатора за НАТО Небојше Калуђеровића

Видео: Обраћање предсједника Општине Бар др Зорана Срзентића


Увјерен сам да смо сви свјесни да ни једна земља ни појединац не могу опстати сами, без заједништва и сигурности које пружа припадност породици демократских држава. Из тог разлога, Црна Гора сигурним корацима иде у интеграције, ка чланству у Европској унији и НАТО - рекао је национални координатор за НАТО Небојша Калуђеровић на семинар “Евроатлантизам - сигурна лука”, који је, у организацији Комуникационог тима Савјета за чланство у НАТО и Хуманистичких студија Универзитета Доња Горица, отворен данас у Бару.

Калуђеровић је додао да евроатлантска интеграција Црне Горе није појединачни, већ заједнички интерес, и црногорски пут ка том савезу допринос је заокуживању националне безбједности, оцијенивши да НАТО представља и полису економског просперитета, будући да веза између безбједности и економије никада није била јача, поготово у контексту привлачења квалитетних и диверсификованих страних инвестиција.

„Ако желимо дугорочно заштити наше вриједности, његовати различитости, уживати у добробитима мира и просперитета, унапређивати демократију и владавину права, онда је евроатлантска интеграција прилика коју не смијемо пропустити. Вријеме је да разумијемо да НАТО интеграција наше земље не представља појединачни, већ заједнички интерес, да чланство у НАТО није дневно-политичко, већ питање стратешког националног интереса, и да није само пројекат одређене партије, коалиције или Владе, већ пројекат свих нас” - рекао је Калуђеровић.

Обраћајући се учесницима, декан Факултета правних наука УДГ проф. др Драган Вукчевић је поручио да је европски пут Црне Горе, који није ни једноставан, ни кратак, ни лак, најбољи пут који стоји пред нама, нагласивши да су дио тог пута и евроатлантске интеграције односно НАТО.

Током првог дана семинара, на панелу “Црна Гора и евроатлантске интеграције прије и послије НАТО Самита у Велсу” говорили су генерална директорка за НАТО и политику безбједности у МВПЕИ Црне Горе Драгана Радуловић, шеф политичког и економског сектора у Амбасади САД у Подгорици Ерик Холмгрен и предсједник Атлантског савеза Црне Горе др. Саво Кентера.

Учесници панела су се осврнули и на питања која су била актуелизована на Самиту у Велсу и дали своју оцјену оних његових закључака, који се односе на Црну Гору. Кад је ријеч о Црној Гори, позитивни резултати самита јасно препознају досадашњи напредак Црне Горе и наша земља треба да буде задовољна тим закључцима, којима је потврђена приврженост Алијансе политици проширења и политици отворених врата, као и приврженост укупној стабилности Западног Балкана. У том контексту, оцијењено је да је интензивираним и фокусираним дијалогом направљен позитиван преседан и могућност да Црна Гора добије позив између два самита. Учесници Панела су оцијенили да питање односа НАТО и Русије не треба посматрати кроз црно – бијелу призму, јер НАТО и Русија активно сарађују по многим основама. Такође је наглашено да Црна Гора сама треба да бира систем вриједности којем жели да припада и дефинише своју политику у складу са националним интересима.

У расправи је било ријечи и о резултатима које је Црна Гора постигла од Акционог плана за чланство 2009. године и изазовима који је очекују на даљем путу до чланства у НАТО, уз сагласност да је остварен импресиван напредак, посебно ако имамо у виду да је од обнављања независности прошло само осам година, и ако узмемо у обзир сва дешавања након распада бивше Југославије. 

Учеснике је у име Општине Бар поздравио предсједник Општине др Зоран Срзентић, који је нагласио да је сигурност у временима која знају често бити изазовна и немирна, а некад и усуд генерација, научила људе са простора Бара да је различитост претворена у богатство. Срзентић је истакао да је потребно имати сигуран оквир стабилности, јер није довољно само жељети и чинити на локалном нивоу, те да је улазак у НАТО најважније питање у овом тренутку. Он је истакао да прича о црногорској државности и суверености није завршена док год не уђемо у НАТО.

Први дан семинара завршен је предавањем доц. др Мехемдина Тахировића на тему “Безбједносни избор Црне Горе: неутралност или чланство у евроатлантским структурама?”.

“Једно од кључних питања сваке државе приликом избора начина осигурања националне безбједности је како ће, са киме и у којем облику, у савременим условима осигурати своју безбједност. Имајући у виду окружење Црне Горе, искуства из прошлости, као и савремене изазове и пријетње са којима се државе данас суочавају, Црна Гора нема много алтернатива и за њу је најбоље рјешење чланство у колективном систему безбједности какав је НАТО. Бити војно неутралан у саврменим условима је врло скуп и неодржив избор за мале државе као што је наша” – истакао је Тахировић. 

Учесници семинара,у студенти сва три црногорска универзитета и Факултета за државне и европске студије, постављајући велики број питања, активно су учествовали у расправи.

Комуникациони тим Савјета за чланство у НАТО / Биро за односе с јавнишћу
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?