Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење са сједнице Владе Црне Горе

Објављено: 16.01.2015. 00:08 Аутор: Биро за односе с јавношћу

Влада Црне Горе, на 96. сједници којом је предсједавао предсједник Мило Ђукановић, донијела је Стратегију за професионални развој локалних службеника и намјештеника у Црној Гори за период 2015-2018. година и Акциони план за њено спровођење до 2016. године. Имплементацијом Стратегије омогућиће се формирање високостручног кадра, способног за брзо прилагођавање промјенама и пружање квалитетних услуга грађанима, у циљу стварања савремене, ефикасне, професионалне и одговорне локалне самоуправе, која ће се базирати на једнаким стандардима и принципима.

На данашњој сједници Влада је размотрила и усвојила Други Извјештај ГРЕЦО-а о усаглашености за Црну Гору, чиме је успјешно окончана ИИИ евалуација у којој је наша држава исказала одлучност у јачању превенције корупције. У извјештају је констатован напредак који је Црна Гора остварила, а посебно је истакнуто испуњавање свих пет препорука које су се односиле наусклађивање одредби кривичног законодавства Црне Горе у односу на Кривично-правну конвенцију против корупције. Кад је у питању транспарентност финансирања политичких партија, од укупно девет препорука Црна Гора је раније испунила пет, па је ГРЕЦО у овом извјештају констатовао да су од четири преостале препоруке испуњене још двије и „позитивно оцијенио уложене напоре у циљу побољшања транспарентности, идентификовања извора финансирања, јачања финансијске дисциплине политичких партија путем строжијих рачуноводствених и ревизорских обавеза и прописивања широког распона санкција када дође до њиховог кршења“.

Влада је донијела Програм заштите и очувања културних добара за 2015. годину. С обзиром да су културна добра важан фактор националне идентификације и да представљају дугорочан ресурс за одрживи развој, Програмом је планирана подршка, финансирање и суфинансирање програма и пројеката од значаја за остваривање јавног интереса у области културне баштине Црне Горе, а који се односе на конзерваторску, музејску, библиотечку, архивску и кинотечку дјелатност. За ову сврху у 2015. години опредијељено је укупно 1.125.780 еура.

Влада је утврдила Предлог закона о измјенама и допунама закона о запаљивим течностима и гасовима. Његово доношење допринијеће нормативном уређењу и унапређењу у области руковања запаљивим течностима и гасовима, као дијелу система безбиједности, чиме се појачава одговорност свих надлежних субјеката и стварају претпоставке за њихово непосредно ангажовање у свим условима.

Влада је донијела Стратегију управљања хемикалијама 2015-2018. године која чини основу за успостављање интегрисаног, дјелотворног и рационалног система за сигурно управљање хемикалијама, у складу с прописима и праксом Европске уније.

На данашњој сједници предсједник Владе, сагласно овлашћењу из Закона о државној управи, одредио је др Суада Нумановића, министра за људска и мањинска права, да руководи радом Министарства здравља, до избора новог министра.

Влада је са дневног реда данашње сједнице скинула Јесењу анализу макроекономских кретања и структурних реформи – 2014 и Информацију о заступљености мањинских народа и других мањинских националних заједница у државним органима и органима државне управе.

БИРО ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?