Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење са сједнице Владе Црне Горе

Објављено: 30.01.2015. 01:16 Аутор: Биро за односе с јавношћу

Влада Црне Горе, на 97. сједници којом је предсједавао предсједник Мило Ђукановић, након детаљне дискусије, усвојила је Јесењу анализу макроекономских кретања и структурних реформи – 2014. године, донијела Програм економских реформи за Црну Гору 2015 – 2017 и Програм рада Владе Црне Горе за 2015. годину, који су утемељени на јединственој аналитичкој основи и стратешким политичким циљевима.

На основу расположивих података о економској активности, Анализом макроекономских кретања и структурних реформи процијењено је да ће Црна Гора у 2014. години, у условима успореног раста у окружењу и еурозони, остварити реални раст БДП-а по стопи до 2,0 одсто.Имајући у виду да је предуслов укупне економске стабилности и дугорочног економског раста успостављање дугорочне финансијске стабилности, Влада је оцијенила да се успјешно спроводи политика консолидације јавних финансија и имплементације одговарајућих мјера за додатну инвестициону потошњу и нагласила одлучност да настави активности усмјерене на остваривање приоритета фискалне политике. У току 2014. значајне активности су спровођене у правцу унапређења пословног амбијента, финансијске и институционалне подршке развоју предузетништва, унапређења радног законодавства, пензијског система, здравства, образовања, те постизања веће ефикасности и продуктивности државне управе. Такође, истакнут је посебан значај који имају активности на реализацији инфраструктурних пројеката, прије свега у секторима транспорта и енергетике.

У складу са новим захтјевима Европске комисије у економском дијалогу са земаљама кандидатима за чланство у ЕУ, Влада је припремила Програм економских реформи за Црну Гору 2015 – 2017, којим је фокус економске политике усмјерен на отклањање препрека бржем економском расту и развоју и повећање конкурентости економије. Примарни циљ економске политике је отварање нових радних мјеста и повећање животног стандарда свих становника Црне Горе. У складу са смјерницама Европске комисије, овај документ се састоји из два дијела. Први дио даје преглед оквира средњорочних макроекономских и фискалних политика и структурних реформи које имају директан макро-фискални утицај. У другом дијелу дефинисане су конкретне мјере структурних реформи чији циљ је унапређење конкурентности Црне Горе и јачање привредног раста. На сједници је наглашено да ће Влада посебну пажњу усмјерити на реализацију започетих приоритетних развојних пројеката од којих ће већина управо од ове године ући у фазу интензивних радова. Планирано је да Имплементацијом дефинисаних политика Црна Гора оствари убрзанији економски раст са стопом 3,5 одсто у 2015. години, односно 3,8 одсто просјечно годишње у наредном средњорочном периоду.

Програмом рада Владе Црне Горе за 2015. годину предвиђена је релизација 17 приоритетних развојних пројеката и 231 обавеза из тематског и нормативног дијела. Програмом су прецизирани задаци и обавезе ресорних министарстава на реализацији стратешких циљева из четворогодишњег програма, у чијој основи су евро-атлантске интеграције, стварање услова за динамичан економски развој уз повећање животног стандарда грађана и јачање владавине права.

У оквиру низа активности које предузима у циљу убрзања привредног раста, Влада је донијела и Уредбу о подстицању директних инвестиција којом је дефинисано да се финансијски подстицаји, на основу прецизних критеријума, могу додјелити страним и домаћим привредним друштвима, који имају намјеру да инвестирају најмање 500.000 еура и отворе најмање 20 нових радних мјеста у периоду од три године, односно у периоду који се сматра инвестиционим периодом. Корисник средстава је дужан да задржи висину инвестиције и исти број новоотворених радних мјеста најмање пет година након завршетка инвестиционог пројекта.

Влада је утврдила Предлог закона о измјенама и допунама Закона о информационој безбједности. Имплементацијом законом прописаних мјера и стандарда регулисаће се обезбјеђивање информационе безбједности у Црној Гори, као темеља изградње савременог информатичког друштва, констатовано је на сједници.

У складу са Законом о буџету и фискалној одговорности и Законом о буџету Црне Горе за 2015. годину, Влада је донијела Одлуку о задуживању и давању гаранција Црне Горе за 2015. годину

Влада је прихватила и Предлог за продужетак рока за рад Комисије за расвјетљавање напада на новинаре до краја 2015. године.

БИРО ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?