Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Посјета министра Ивановића Бриселу успјешна и важна за даљи пут црногорске пољопривреде ка ЕУ

Објављено: 05.03.2015. 16:23 Аутор: МПРР

MPRR

Црна Гора је веома близу испуњењу услова за отварање преговора у поглављима 11, 12 и 13, која се односе на пољопривреду, безбједност хране и рибарство, оцијенили су званичници Европске комисије у разговорима са министром пољопривреде и руралног развоја проф.др Петром Ивановићем, током његове званичне посјете Бриселу. Представници ЕК отворено су похвалили тим Министарства пољопривреде и руралног развоја, на челу са министром Ивановићем, за резултате у процесу испуњавања услова за отварање поглавља, оцјењујући да су постигнути у врло кратком року. Из Брисела су оцјенили да би, уколико се настави сличним темпом, до отварања сва три поглавља у области пољопривреде могло доћи до краја године.

Трећег дана званичне посјете Бриселу, министар Ивановић разговарао је са челним људима директората ЕК за област безбједности хране, рибарства, затим Јединице за ИПАРД у ДГ АГРИ, као и представницима приватних компанија.

Комесар за безбједност хране Витенис Андријукаитис (Вyтенис Андриукаитис) изразио је задовољство динамиком преговарачког процеса Црне Горе и нагласио да 16 отворених и 2 затворена представљају добар резултат у трећој години преговора. “Позитивна и велика енергија која се осјећа у разговору са министром Ивановићем је добар импулс да током 2015. године можемо очекивати отварање преговора и у областима који се односе на пољопривреду. Имате добар млад и амбициозан тим у Министарству који је постигао много током последњих годину и по дана. Очекујемо да наставимо даље на исти начин и доведемо процес до краја у обостраном интересу” изјавио је Андријукаитис. Он је нагласио значај безбједности хране у укупном друштвеном развоју и изразио спремност да до краја године посјети Црну Гору.

Министар Ивановић је нагласио да је Црна Гора потпуно посвећена европским интеграцијама као једном од најважнијих приоритета Владе и представио досадашња достигнућа у три сегмента која припадају поглављу 12: усвојеним законима, спроведеној категоризацији и урађеној стратегији и акцоном плану за ово поглавље. Он је додао да је пољопривреда препозната као један од генератора будућег развоја, те да је Црна Гора посебно посвећена питањима безбједности хране.

Генерални директор Директората за здравље и безбједност хране Ладислав Мико констатовао је значајан напредак у остварењу мјерила за отварање преговора у поглављу 12 - Безбједност хране, ветеринарска и фитосанитарна политика. Поздравио је досадашње залагање Министарства пољопривреде и изразио пуну подршку отварању преговора током 2015. године. Мико је указао и на значај организовања јединственог система безбједности хране у оквиру једне институције. „Имали смо користан састанак са министром Ивановићем. Црна Гора је направила значајан напредак у овој области, очекујемо да се тако и настави, како би ЕК донијела донијела одлуку о отварању поглавља. Надам се да ће Црна Гора то успјети до краја ове године“, рекао је господин Мико, додајући да ће ЕК наставити да подржава процес.

MPRRMPRR

Министар Ивановић је у разговору са Миком представио тренутно стање у сектору безбједности хране и мјере за сузбијање и контролу “плавог језика”. “Сматрам веома значајним да се преговори у овом поглављу отворе до краја 2015. године како би се пољопривредни произвођачи што прије упознали са ЕУ стандардима које је неопходно достићи и на тај начин у раној фази почели припреме за улазак у ЕУ” оцијенио је Ивановић.

Генерални директор Директората за поморску политику и рибарство Лори Еванс (Лоwри Еванс) констатовала је напредак у испуњену мјерила за отварање преговора у поглављу 13 – Рибарство, истичући да Црна Гора „може очекивати пуну подршку Директората за рибарство за даље активности у у том сектору, у правцу отварања преговора током 2015. године”. Министар Ивановић током састанка представио је резултате у иписуњењу почетних мјерила: Стратегију и Акциони плана за поглавље 13.

Госпођа Евас је додала да се подршка у овој области мора усмјеравати у правцу унапређења безбједносних услова рибарења, бољих техника контроле и праћења улова и развоја аквакултуре. Поздравила је пројекат надоградње информационог система у рибарству који се финансира средствима ИПА 2015. Еванс је изразила спремност за пружање помоћи у имплементацији пројекта луке првог искрцаја рибе, истакавши да је у питању изузетно значајан пројекат за успостављање неопходне инфраструктуре и подизање стандарда безбједности хране у овај области. Министар Ивановић је изразио захвалност на партнерском односу и помоћи Директората за поморску политику и рибарство.

MPRRУ разговору са Џерардом Кајлијем (Герард Киелy) шефом Јединице за ИПАРД у ДГ АГРИ министар Ивановић је представио остварене резултате у припреми ИПАРД Програма, као и недавно објављеног позива ИПАРД лике. “Можемо истаћи велики одазив пољопривредних произвођача што је сигуран знак спремности пољопривфредних произвођача да апсробују захјтевна средства ЕУ” изјавио је Ивановић. Кајли је нагласио да је Црна Гора најуспјешнији примјер државе Западног Балкана у реализаији претприступне помоћи у овој области.

Сумирајући резултате посјете Бриселу, министар Ивановић је рекао да је она била плодотворна и важна за даљи процес европских интеграција црногорске пољопривреде. „Охрабрују ријечи подршке које смо добили и охрабрују ријечи изненађења да је у врло кратком року млади тим у Министарству био способан да постигне толико много. Похвале нас истовремено и обавезују да и јачим темпом наставимо даље“, рекао је министар Ивановић.

Министар је оцијенио значајним билатералне састанке које је имао са колегама из Белгије и Валоније, током којих је отворен простор за јачање институционалне сарадње, али и за студијску посјету сточара Валонији. „Трећи важан сегмент је посјета институцијама од којих много можемо да научимо, посебно о области безбједности хране, затим вођењу регистара, по чему се Белгија разликује од остатка Европе. Очекујем да сарадњу наставимо на стручном и експертском нивоу, да отвотримо простор за младе стручњаке, посебно у дијелу јачања лабораторија, акредитовања метода и уопште акредитације институција. Све то ће бити важно након отварања преговора, али о томе треба размишљати сада“, оцијенио је министар Ивановић.


ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?