Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Жене, мир и безбједност

Објављено: 04.05.2015. 20:42 Аутор: ммп

У уводном дијелу конференције обратили су се министар за људска и мањинска права др Суад Нумановић, и национални координатор за НАТО господин Веско Гарчевић.

На конференцији се дискутовало о сљедећим темама: Политика родне равноправности у процесу европских и НАТО интеграција, међународни и домаћи правни инструменти за остваривање политике родне равноправности у Црној Гори, национални План за постизање родне равноправности- ПАПРР са Програмом спровођења за период 2015. и 2016., с посебним акцентом на имплементацију Резолуције Савјета безбједности УН –а 1325, кроз сет мјера из Програма, као и имплементација Плана активности за родну равноправност Војске Црне Горе.

Панелисткиње на конференцији биле су: госпођа Нада Дробњак - предсједница Одбора за родну равноправност у Скупштини Црне Горе, госпођа Јелисава Калезић - посланица и чланица Одбора за родну равноправност у Скупштини Црне Горе, госпођа Маријет Шурман - специјална представница НАТО-а за жене, мир и безбједност, госпођа Биљана Пејовић - начелница Одјељења за послове родне равноправности, госпођа Радмила Ђаконовић - координаторка за родну равноправност у Министарству одбране, госпођа Љуља Ђонај – координаторка за родну равноправност у Министарству унутрашњих послова – Управи полиције, госпођа Сања Пејовић – координаторка за родну равноправност у Војсци Црне Горе, госпођа Славица Стриковић извршна директорица НВО „Женска акција”.

Након дискусије на конфернцији су донијети сљедећи закључци:

У Црној Гори постоји веома добар законодавни оквир и институционални механизми у области родне равноправности, те је неопходно наставити са пуном примјеном законских рјешења и коришћењем механизама у пракси у циљу даљег унапређења људских права жена.

У Црној Гори је учињен значајан помак, али је неопходно наставити са јачањем свијести о значају родне равноправности и неопходности укључивања жена на мјестима одлучивања.

Неопходно је наставити са промоцијом и примјеном Резолуције Савјета безбједности УН-а 1325 – Жене, мир и безбједност, као најважнијег документа, који се бави питањем родног аспекта безбједности и улогом жена у сектору одбране и безбједности.

Неопходно је наставити са добром праксом имплементације Резолуције 1325, кроз активности Министарства за људска и мањинска права, Министарства одбране, других министарстава, Војске Црне Горе, Управе полиције у сарадњи са НВО сектором, уз континуиране обуке у овој области.

У процесу развоја политика родне равноправности поред Националног Плана за постизање родне равноправности неопходно је развити посебни Национални акциони план за имплементацију Резолуције 1325, што је и захтјев међународних организација, које се баве питањем безбједности.

Дијалог је битан у правцу развоја родно сензитивних политика, информисања жена и њихове интеграције у безбједносни систем.

Нови безбједносни изазови намећу нове захтјеве у погледу свеукупне изградње капацитета, а улога жена је у томе незаобилазна

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?