Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Тирана: Потпредсједник Владе Игор Лукшић учествовао на састанку министара вањских послова земаља учесница Процеса сарадње у Југоисточној Европи (СЕЕЦП)

BiroПотпредсједник Владе и министар вањских послова и европских интеграција Игор Лукшић учествовао је данас на састанку министара вањских послова земаља учесница Процеса сарадње у Југоисточној Европи (СЕЕЦП) који се, у оквиру албанског предсједавања иницијативом, одржао у Тирани.

На састанку, чији је домаћин био албански шеф дипломатије Дитмир Бусхати, осим потпредсједника Лукшића, учествовали су високи званичници тринаест земаља учесница СЕЕЦП, међу којима и потпредсједнк Владе Македоније за европске односе Фатмир Бесими, први потпредсједник Владе и министар спољних послова Србије Ивица Дачић и министри Румуније и Бугарске, као и високи представници Европске комисије, Савјета за регионалну сарадњу (РЦЦ) и партнерских међународних организација.

У фокусу састанка била су актуелна кретања у региону Југоисточне Европе и улога СЕЕЦП-а у јачању регионалне сарадње, као предуслова европске интеграције земаља учесница иницијативе. СЕЕЦП је, након готово 20 година постојања, потврђен као важан политички форум Југоисточне Европе који доприноси стабилности и просперитету региона на путу интегрисања у европске и евро-атлантске структуре. Једногласно је препозната његова стратешка улога у процесима регионалне сарадње, како кроз сарадњу земаља учесница, тако и кроз интензивну сарадњу са бројним регионалним механизмима. Похваљени су напори иницијативе у промовисању принципа тзв. „регионалног власништва“, који спроводи кроз активности РЦЦ-а, свог оперативног тијела, чиме су земље региона добиле задатак да, на линијама изградње и очувања добросусједских односа и конструктивне сарадње, а уважавајући своје потребе и приоритете, сарађују на питањима од националног и заједничког интереса, у циљу остваривања заједничких интегративних аспирација.

Високи представници земаља учесница Процеса одобрили су Тиранску Декларацију која ће бити усвојена на предстојећем Самиту шефова држава и влада СЕЕЦП који ће се одржати у главном граду Албаније, 26. маја о.г. У њој се истиче снажна посвећеност укључених земаља демократији, владавини права и поштовању људских права и основних слобода као предуслова сарадње у региону и промовише се заједничко стремљење да се, кроз политику добросусједства, интензивира сарадња у политичкој, безбједносној, економској, привредној, културној и образовној сфери. Усвајањем Декларације потврдиће се улога СЕЕЦП-а као главног политичког актера регионалне сарадње у овом дијелу Европе на путу чланства њених учесница у ЕУ и НАТО, кроз подршку политици проширења Европске уније и регионалном доприносу миру и стабилности на глобалном нивоу.

Једногласно је подржан реизбор актуелног генералног секретара РЦЦ-а Горана Свилановића на период од три године и одобрен годишњи Извјештај о раду РЦЦ за 2014-2015. годину.

Потпредсједник Лукшић је казао да Црна Гора има јасну визију будућности као одговорни партнер региона и дио демократске и модерне Европе. Истакао је посвеценост наше земље да конкретно допринесе конструктивном дијалогу и унапријеђивању пројектно-орјентисане сарадње која би била од вишеструке користи свим земљама Југоисточне Европе за развој институционалних капацитета и свеукупну реформу друштва заснованог на заједничким европским и евро-атлантским вриједностима. Изразио је увјерење да ће конкретна пројектна активност, подржана од стране РЦЦ, одразити заједничке политичке циљеве и преточити се у опипљиве доказе напретка земаља региона у правцу изградње економске стабилности и развоја, што је гаранција дугорочне стабилности и динамичног развоја Југоисточне Европе. На тим линијама, пренио је очекивања да ће земље Западно-балканске шесторке, кроз оквир Берлинског процеса, конкретизовати пројектну сарадњу у областима од заједничког интереса, у првом реду кроз инфтраструктурне пројекте у транспорту и енергетици, и тиме створити услове за индивидуални и заједнички економски опоравак региона и његову европску перспективу. Осим овог Процеса, казао је да су очи региона упрте и у имплементацију Стратегије развоја Југоисточне Европе до 2020. године (СЕЕ 2020) којом се предвиђа смањење незапослености кроз отварање једног милиона нових радних мјеста, повећање БДП по глави становника са 38% на 46% ЕУ просјека и укидање бизнис баријера, што ће условити економски раст и привући инвеститоре да улажу у регион, а самим тим и створити нову финансијску перспективу региона.

Потпредсједник Лукшић је указао на важност историјске и географске повезаности региона кроз промоцију богатог културног насљеђа који посједује. На тим линијама, осврнуо се на улогу Црне Горе као координатора културне и креативне димензије Стратегије СЕЕ 2020 и као домаћина Радне групе РЦЦ-а за културу и друштво на Цетињу и захвалио на подршци земаља региона црногорском предлогу о тзв. „Културној интеграцији и расту“, чија је основна идеја инвестирање у економски развој промовисањем културне баштине и цјелокупна регионална културна рехабилитација. Такође, у контексту јачања регионалне сарадње, потпредсједник Лукшић је подсјетио на важност избалансиране подјеле руководећих позиција у регионалним организацијама и иницијативама како би све земље региона могле подједнако да буду заступљене у тим механизмима и тиме директније доприносе заједницким интересима региона.

На маргинама састанка, потпредсједник Лукшић имао је висе билатералних сусрета са колегама из региона са којима је размијенио мишљења о регионалним дешавањима и европским и евроатлантским процесима. Са албанским шефом дипломатије Дитмиром Бушатијем потписао је Споразум о сарадњи у контексту приступања Европској унији између Владе Црне Горе и Савјета министара Републике Албаније, којим двије земље изражавају намјеру да развијају редовни политички дијалог у циљу унапријеђења сарадње у интеграционом процесу и афирмације европских вриједности у билатералној и регионалној сарадњи.

Потпредсједник Лукшић учествовао је и на радном ручку министара Западног Балкана, који је одржан уочи састанка шефова дипломатија, на коме је подржана Заједничка Декларација о сарадњи младих, која има за циљ подстицање улоге и мобилности младих у интересу њихове боље и веће перспективе и доприноса конструктивним процесима у региону Југоисточне Европе.

Министарство вањских послова и европских интеграција 

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?