Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Каварић на Инвестиционом форуму „Црна Гора – капија уласка на тржиште Источне Европе”: Италијанским индустријалцима привлачан инвестициони амбијент у Црној Гори

m
“Црна Гора има значајне инвеститоре из Италије у енергетици, а ово је прилика се поред тога фокусирамо на улагања и у индустрији, у области малих и средњих предузећа. Имамо најбољи амбијент у области пореза, законодавства и спремни смо да подстицајно реагујемо на свако интересовање за отварање нових радних мјеста и предузећа” - рекао је министар економије Владимир Каварић на инвестиционом Форуму “Црна Гора – капија уласка на тржиште Источне Европе“, који је одржан јуче и данас у Бреши и Милану.

Каварић је представницима најутицајнијих система италијанске Конфиндустрије, Асоцијацији индустријалаца провинције Бреша и Асоцијацији (УЦИМУ) која представља удружење највећих произвођача опреме у Италији, приближио инвестициони амбијент у Црној Гори, са атрактивним пореским системом, директним финансијским подстицајима за улагање и отварање нових радних мјеста, као и тржиштем које, кроз потписане уговоре о слободној трговини, као што су ЕУ, ЦЕФТА, ЕФТА и друге, отвара простор од преко милијарду људи.

Министар економије је потенцирао Уредбу о подстицању директних инвестиција, чиме је значајно унапријеђен пословни амбијент за потенцијалне инвеститоре из различитих грана индустрије. “Подстицаји за улагања у Црној Гори су веома конкурентни, како на државном тако и на локалном нивоу, посебно кроз пројекте бизнис зона као зона које су инфраструктурно опремљене за нова предузећа” - нагласио је Каварић.

“У Општини Бијело Поље постоје четири зоне отворене за улагања и ми смо као општина обезбиједили подстицаје, и то финасијске, пореске, комуналне...” нагласио је предсједник Општине Бијело Поље Александар Журић. Као инвестиционе предности Бијелог Поља Журић је навео производњу органске хране, дрвопрераду, валоризацију минералних вода, туристичких потенцијала...

Предсједник Асоцијације индустријалаца провинције Бреша Марко Бономети, је навео да је њихова асоцијација једно од најстаријих удружења у Италији. “Окупљамо преко 1200 предузећа са преко 60.000 запослених и извозимо у преко 45 земаља” - рекао је Бономети, истичући да су заинтересовани да анализирају све аспекте улагања у нашу дрзаву.

Конкретни облици сарадње између привреда Црне Горе и Ломбардије биле су теме састанка министра Каварића са предсједником Скупштине Регије Ломбардија Рафаелом Катанеом. “Комуникација на свим нивоима биће значајно интезивирана, како би се ојачала сарадња у области економије, малих и средњих предузећа, посебно у индустрији, а договорени су и конкретни потези да би бизнис заједница Ломбардије искористила конкурентне предности Црне Горе” - нагласио је министар Каварић.

У сједишту регије Ломбардија министар Каварић се састао са регионалним министром за међународну економску сарадњу Фабрициом Салом, са којим је договорена посјета италијанских инвеститора Црној Гори и покренута иницијатива за организовање бизнис форума између Црне Горе и Ломбардије.

Црногорски министар се састао и са Пиером Боронијем, представником АЦИМАЛЛ удружења италијанских произвођача опреме за дрвну индустрију које окупља 180 компанија са преко 9.000 запослених, док Асоцијација УЦИМУ представља 200 компанија које обезбјеђују преко 70 одсто укупне производње опреме у Италији. На дводневном инвестиционом форуму је било ријечи и о приоритетним секторима за социо – економски развој Црне Горе, посебно у области обојених метала, дрвопрерађивачке индустрије и других привредних грана од обостраног интереса.

Имајући у виду потенцијале провинција Милана и Бреше, које представљају најзначајније индустријске зоне Италије, гдје су позиционирани гиганти из области индустрије алуминијума, аутомобилске и дрвопрерађивачке индустрије, састанци и презентације су представљали вишеструку шансу за успостављање сарадње и евентуално позиционирање италијанских инвеститора на територију Црне Горе.

На дводневном инвестиционом форуму било је ријечи и о приоритетним секторима за социо – економски развој Црне Горе, посебно у области обојених метала, дрвопрерађивачке индустрије и других привредних грана од обостраног интереса.
 
Министарство економије / Биро за односе с јавношћу
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?