Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Обука за едукацију родитеља, дјеце, РАЕ активисткиња, службеника/ца државне управе о заштити од насиља у породици и малољетничких присилних бракова међу ромском популацијом.

Објављено: 31.05.2015. 16:43 Аутор: ммп
Министарство за људска и мањинска права је у складу са Акционим планом поглавља 23, мјера(3.10.1.26) 31.05.2015.године у Никшићу организовао Обуку за едукацију родитеља, дјеце, РАЕ активисткиња, службеника/ца државне управе о заштити од насиља у породици и малољетничких присилних бракова међу ромском популацијом. 

Осим родитеља и дјеце РЕ популације, на овој Обуци су присуствовали и службеници Министарсрва за људска И мањинска права, чланови полиције и чланови невладиног сектора. Полазници су на Обуци могли да науче како препознати насиље у породици и како дјеловати уколико се насиље догоди. Обука о маљољетним присилним браковима међу ромском популацијом је посебно било занимљиво за РЕ популацију. Полазници су могли да виде филм о последицама са којима се суочавају такви бракови и како ти бракови нису законски признати. Новац који се даје за невјести није само дио обичаја већ лако може да буде користољубље или чак трговина са људима. Роми иЕгипћани морају да препознају да такви бракови иду њима на штету, а државни службеници морају да науче да се супростављају таквим браковима који се косе са законом и воде до сиромаштва ове мањине. Свако дијете прво треба да се образује и да постане пунољетно па тек кад сазрева да сама бира свог брачног друга. На крају су и приказани резултати Центра за ромске иницијативе везано за насиље у породицу и маљољетне присилне бракове које је спроведено на нивоу Црне Горе. Присутни су били упознати и са Законодавним оквиром и последицама уговореног брака и насиља у породицу. Сви учесници су на крају могли да дају своје препоруке везано за ову тему. Обуку су водили др Славко Милић из Центра безбједности Никшић и Фана Делија испред НВО ЦРИ.


Обука 

Министарство за људска и мањинска права је у складу са Акционим планом поглавља 23, мјера(3.10.1.27) 31.05.2015. године у Никшићу организовао кампању у ромским насељима о проблему насиља над женама и присилним браковима РЕ дјевојчица. Након Обуке за едукацију родитеља, дјеце, РАЕ активисткиња, службеника/ца државне управе о заштити од насиља у породици и малољетничких присилних бракова међу ромском популацијом коју су имала у хотелу Синћелу, представници Министарства заједно са НВО ЦРИ и службеницима полиције су обишла ромска насеља на Жељезари Буда Томовић и Насеље под требјесом гдје су разговарала са грађанима ових насеља о наведеним темама.


Кампања у насељима



Министарство за људска и мањинска права је у складу са Акционим планом поглавља 23, мјера(3.10.1.15) 31.05.2015. године у Никшићу организовао кампање и користити примјере афирмисаних и успјешних, високообразованих припадника РАЕ популације, уз пратеће активности у школама.
 
Министарство за људска и мањинска права током Обуке које су имали у хотелу Синчелу о насиљу над женама и присилним браковима РЕ дјевојчица искористили су прилику и да разговарају о Образовању Рома и Египћана. Том приликом користили добре примјере студената односно високообразованих Рома и Египћана које су имали у групи полазника овог семинара, у циљу како би мотивисали друге сународнике да више раде на свом образовању и да буду упорни у томе. Студенти су причала своја искуства о свом образовању и о томе колико им знаћи образовање. На крају сви учесници су се сложили да без образовања се не може поправити укупна ситуација ове мањине.
Презентација високообразованих припадника РЕ популације за школску дјецу и родитеље.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?