Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Црногорска полиција са полицијама више држава реализовала међународни предмет – заплијењено три и по тоне кокаина и 9,4 милиона еура; 69 лица лишено слободе

Објављено: 30.06.2015. 21:48 Аутор: УП

Видео: Мадрид: Изјава директора Управе полиције МУП-а Црне Горе Славка Стојановића на прес конференцији

 
Службеници Управе полиције МУП-а Црне Горе су, у координацији и по налогу Специјалног државног тужилаштва, и у сарадњи са полицијским службама Краљевине Шпаније, Републике Србије и Републике Хрватске и уз учешће партнерских служби Велике Британије, реализовали активности у оквиру међународног предмета који се у нашој држави спроводио под кодним називом „Коцка“, а који је био усмјерен на откривање и разбијање организоване криминалне групе која се бавила кријумчарењем великих количина кокаина на међународном нивоу.
У току спровођења вишемјесечних активности у овом међународном предмету заплијењено је око три и по тоне кокаина и око 9,4 милиона еура, а слободе је на територији више држава лишено укупно 69 лица од којих су у Шпанији лишена слободе два црногорска држављанина.

Међународним предметом је била обухваћена организована криминална група, чији су чланови били и држављани Црне Горе и Србије, а који су криминалне активности спроводили на територији Шпаније. 

Црногорска полиција – Одсјек за борбу против дроге и кријумчарења Сектора криминалистичке полиције је, у оквиру међународног предмета, у координацији и по налогу Специјалног државног тужилаштва – Одјељења за борбу против организованог криминала, корупције, тероризма и ратних злочина, на нашој територији реализовао активности више од девет мјесеци.

Спровођењем полицијских активности дошло се до основа сумње да се ова организована криминална група дужи временски период бавила набавком великих количина кокаина из Јужне Америке, који је потом, уз коришћење прекоокеанских бродова, кријумчарила до великих европских лука са циљем дистрибуције на тржишту ЕУ. 

Међународна полицијска акција у оквиру овог предмета је истовремено и синхронизовано успјешно изведена 16. јуна 2015. године у свим земљама које учествују у реализацији предмета – Шпанији, Црној Гори, Србији и Хрватској. 

У Шпанији су тог дана лишена слободе два црногорска држављанина:

– В.Ч, стар 52 године из Будве, означен као најважнији члан ове организоване криминалне групе за којег се сумња да је активно учествовао у кријумчарењу кокаина на међународном ниову, и
– В.П, стар 63 године из Подгорице, означен као члан ове организоване криминалне групе и сарадник В.Ч.

Истог дана, службеници Одсјека за борбу против дроге и кријумчарења су, по прибављеној наредби судије за истрагу Вишег суда у Подгорици а по налогу надлежног тужиоца, у Црној Гори извршили претресе станова које су, између осталог, користила ова два лица. Претресима је пронађено и одузето више предмета – средстава комуникације и преписки које се, како се сумња, могу довести у везу са криминалним активностима у кријумчарењу кокаина на међународном нивоу. 

Реализација међународног предмета, у оквиру којег се међународне полицијске активности настављају, је наставак континуиране сарадње Одсјека за борбу против дроге и кријумчарења са представницима Националне криминалистичке агенције (НЦА) Велике Британије, која је до сада резултирала успјешним спровођењем више заједничких истрага, као и са партерским службама других наведених земаља са којима црногорска полиција има ефикасну и професионалну сарадњу.

Црногорска полиција је активним учешћем и значајним доприносом реализацији међународног предмета још једном показала да је поуздан и професионалан партнер међународне полицијске сарадње, који континуирано постиже мјерљиве резултате у борби против кријумчарења дрога и других облика међународног и транснационалног криминала.

Реализација овог предмета је потврдила значај и неопходност међународне оперативне и обавјештајне сарадње у успјешној борби против свих облика криминала.
   
Управа полиције
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?