Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Ивановић започео званичну посјету Белгији, регији Валонија, учешћем на сајму пољопривреде у Либрамону

Објављено: 25.07.2015. 18:30 Аутор: МПРР

MPRRMPRR

Учешћем на свечаној церемонији отварања највећег пољопривредног сајма у Европи, који се одржава у белгијском граду Либрамону, министар пољопривреде и руралног развоја проф. др Петар Ивановић започео је студијску посјету Белгији и региону Валонија. Посјета је организована на позив валонског колеге, министра пољопривреде Рене Колена (Рене Цоллин). У делегацији са министром Ивановићем налази се и група од 30 црногорских пољопривредника, као и представници Савјетодавне службе и Министарства пољопривреде и руралног развоја, чија је студијска посјета реализована кроз МИДАС пројекат подршке развоју црногорске пољопривреде.

У уводном обраћању на отварању сајма, министар Колен је истакао изузетно задовољство због присуства министра Ивановића и црногорских пољопривредника, што је, како је рекао "још један доказ добрих односа двије државе и обостране заинтересованости за продубљивање већ успостављење билатералне сарадње у области пољопривреде".

Свечаном отварању сајма присуствали су предсједник владе Валоније Пол Мањет, федерални министар пољопривреде Вили Борси, гуверенери белгијских провинција, као и други представници федералних и регионалних власт, те више иностраних делегација предвођених министрима пољопривреде.

Црногорска делегација је имала прилику да посјети штандове са аутохтоним белгијским врстама стоке као што су "Белгијско плаво говече", "Арденска свиња" и "Арденски коњ", затим штандове са најсавременијом опремом за аутоматску мужу крава и чување млијека, производњу сира и других млијечних производа, пољопривредном механизацијом, а посебно им је представљен начин спроводјења санитарне контроле пољопривредних производа.

MPRRMPRR

Претходног дана, црногорски пољопривредници су посјетили школу сира, која, поред образовног карактера, има функцију контроле квалитета сира и других млијечних производа, те пружа стручне савјете производјачима у овој области. Имали су прилику да посјете Валонску агенцију за узгој стоке гдје су се упознали са историјом, карактеристикама и предностима узгајања "Белгијског плавог говечета", као и са начином рада на четири фарме, гдје су им презентовани различити модели умрежавања пољопривреде и туризма, у функцији додатне валоризоције пољопровредног сектора.

На сајму у Либрамону своје производе представља преко 1.500 излагача. Очекује се да ће број посјетилаца ове године бити преко 200.000 људи. Сајам је успостављен 1926. године и представља највећи пољопривредни сајам у Европи на отвореном простору.

Осим присуства на сајму, министар Ивановић ће током посјете Белгији имати и низ разговора на билатералном нивоу. Програмом посјете планирано је да црногорска делегација посјети више институција из области пољопривреде, погона и фарми, међу којима и центар за осемјењавање. Посјета пољопривредника Валонији посљедња је у низу сличних студијских путовања које је Министарство пољопривреде и руралног развоја организовало како би црногорским произвођачима омогућили да директо виде како функционише пољопривредна производња и пласман у земљама ЕУ, да усвоје нова знања, добију практична искуства и нове идеје које би могли да примијене на својим газдинствима.

Билатерална сарадња Црне Горе са Белгијом у области пољопривреде договорена је приликом сусрета министра Ивановића са федералним министром пољопривреде те земље Вилијемом Борсусом у Бриселу, почетком марта ове године. Договорени су конкретни кораци сарадње у области успостављања система безбједности хране, органске пољопривреде, производње поврћа, система праћења животиња од фарме до финалног производа (“од њиве до трпезе”), као и повећања продуктивности крава. Поред тога, договорена је сарадња у процесу едукације, истраживања, као и промоције пољопривредних производа (дизајн и паковање), у чему Белгија предњачи у Европи по искуству и резултатима.

ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?