Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Током званичне посјете министра Ивановића Белгији договорено јачање сарадње Црне Горе и Валоније у области пољопривреде

Објављено: 26.07.2015. 18:51 Аутор: МПРР

Другог дана званичне посјете Валонији, министар пољопривреде и руралног развоја проф. др Петар Ивановић сусрео се са валонским колегом Рене Коленом (Рене Цолллин). Саговорници су констатовали да је реализовано све што је договорено током прве посјете министра Ивановића Валонији у марту ове године, те да постоји обострани интерес да се сарадња продуби и формализује кроз потписивање Меморандума о сарадњи два министарства, са фокусом на руралани развој, образовање и истраживање у сектору пољопривреде. Меморандум би представљао правни оквир за дугорочну стратешку сарадњу у специфичним областима које ће, како је договорено, идентификовати заједнички експертски тим.

MPRRMPRR

"Ова студијска посјета представља изузетну прилику за црногорске пољопривреднике да добију нове идеје, погледају најновију механизацију коју која се користи у пољопривреди, остваре контакте са белгијским колегама, и да се упознају са конкуренцијом која их их чека у Европској Унији" казао је министар Ивановић. Он је додао да се политика ЕУ све више окреће регионима, а не земљама, и у том контексту оцијенио добру перспективу будуће сарадње Валоније и Великог региона (који окупља граничне дјелове Белгије, Луксембурга, Њемачке и Француске), не само са Црном Гором, већ и Западним Балканом. Ивановић је позвао валонског колегу да до краја године посјети Црну Гору, и упутио позив за узвратну посјету белгијиских пољопривредника нашој земљи, што је са задовољством прихваћено.

У наставку посјете, министар Ивановић сусрео се са проф. др Иваном Ларонделом (Yван Ларонделле) деканом Факултета за био-инжињеринг Универзита Лувен који је основан 1425. године, са којим је разговарао о модалитетима сарадње кроз размјену студената и ушешће у заједничким пројектима у оквиру ЕУ програма Хоризонт 2020. Такође, разговарао је и са проф. др Ивом Сенкелом (Yвес Сцхенкел) из Валонског центра за пољопривредна истраживања, који га је упознао са радом ове научне институције, нарочито са активностима на формирању генетске базе података различитих биљних врста, као и новим методама праћења контроле у области безбједности хране. Исказана је обострана заинтересованост за успостављање сарадње кроз учешће у заједничким пројектима, што би се дефинисало договореним Меморандумом о сарадњи.

MPRRMPRR

Црногорски пољопривредници сусрели су се са представницима Федерације валонских пољопривредника, као кровном организацијом која окупља све профиле пољопривредника и има за циљ да заступа њихове интересе, како на националном, тако и на европском нивоу. Упознали су се са начином рада и активностима ове организације. На пчеларском штанду упознали су са начином производње меда у овом дијелу Белгије, а на штанду са житарицама размијењена су искуства и разговарано о могућностима сарадње у обезбјеђивању вискородног и квалитетног сјемена житарица. Присуствовали су и изложби “Белгијског плавог говечета" и такмичењу у овој категорији, што је била прилика да се са узгајивачима ове расе разговара о могућностима њеног укрштања са месним расама у Црној Гори, као и набавци сјемена за вјештачко осјемјењивање.

Посјетом Ратном музеју у Бастоњу, који је највећи музеј посвећен Другом свјетском рату, завршава се успјешна посјета црногорских пољопривредника Валонији, која је реализована кроз МИДАС пројекат подршке развоју црногорске пољопривреде.


ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја



Да ли вам је садржај ове странице био од користи?