Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Одржана прес конференција поводом расвјетљавања убиства Андрије Мрдака: НЦБ Интерпол Подгорица расписао међународну потјерницу за осумњиченим Дарком Геислером / ИЗЈАВА И ФОТО

Објављено: 23.09.2015. 19:00 Аутор: УП
UP
Осумњичени Дарко Геислер

На прес конференцији, која је одржана данас у просторијама Управе полиције МУП-а Црне Горе, говорили су државни тужилац у Вишем државном тужилаштву у Подгорици Љиљана Лакић, помоћник директора Управе полиције МУП-а Црне Горе Милован Павићевић и помоћник начелника Управе криминалистичке полиције Дирекције полиције МУП-а Републике Србије Срђан Пасквали. Прес конференцији присуствовали су и секретар УКП Дирекције полиције МУП-а Србије Дијана Хркаловић, начелник УКП у Полицијској управи Града Београда Драган Кецман, начелник Одсјека за сузбијање општег криминалитета СКП Управе полиције МУП-а Црне Горе Саша Ракочевић и руководилац Групе за сузбијање крвних и сексуалних деликата у Одсјеку за сузбијање општег криминалитета СКП Управе полиције МУП-а Црне Горе Александар Бошковић.


Изјава Милована Павићевића, помоћника директора Управе полиције МУП-а Црне Горе, на прес конференцији:

Службеници Сектора криминалистичке полиције Управе полиције МУП-а Црне Горе су, предузимајући вишемјесечне интензивне мјере и радње сходно оперативним подацима до којих су дошли, у координацији и по налогу Вишег државног тужилаштва у Подгорици и у сарадњи са колегама из Управе криминалистичке полиције Дирекције полиције МУП-а Републике Србије, расвијетлили убиство Андрије Мрдака.

Андрија Мрдак, стар 41 годину из Бара, лишен је живота 25. децембра 2014. године око 10,30 часова, испред улазне капије Завода за извршење кривичних санкција у Спужу, употребом ватреног оружја од стране тада непознатог лица.

Полицијски службеници Сектора криминалистичке полиције су, од момента извршења овог кривичног дјела, у сарадњи и по налогу Вишег државног тужилаштва у Подгорици, предузимали бројне мјере и радње и спроводили низ активности на територији Црне Горе и у иностранству, у циљу расвјетљавања дјела, које су резултирале идентификовањем осумњиченог лица.

Спроводећи вишемјесечне активности, службеници Сектора криминалистичке полиције су током маја ове године дошли су до оперативних података о извршиоцу овог кривичног дјела. По добијању ових података, у координацији са Вишим државним тужилаштвом у Подгорици и путем међународне полицијске сарадње и у процесу пружања међународне правне помоћи, извршене су бројне провјере и размјене података за наведено лице, којом приликом се дошло до доказа који указују на сумњу да је то лице извршилац предметног кривичног дјела.

Сходно томе, службеници Сектора криминалистичке полиције Управе полиције МУП-а Црне Горе су, у консултацији и по налогу Вишег државног тужиоца у Подгорици, том тужиоцу поднијели кривичну пријаву против лица:

- ДАРКО ГЕИСЛЕР (претходно презиме Недељковић), од оца Милета, рођеног 14. јуна 1980. године у Панчеву, са пребивалиштем у мјесту Црнча – Општина Љубовија, Република Србија, држављанина Републике Србије,

због постојања основа сумње да је 25. децембра 2014. године, на штету Андрије Мрдака из Бара, починио кривично дјело убиство.

НЦБ Интерпол Подгорица је, сходно наредби за расписивање међународне потјернице издатој од стране судије за истрагу Вишег суда у Подгорици, данас расписао међународну потјерницу за Дарком Геислером.

Сходно томе, ово лице се јавно потражује.

Службеници Сектора криминалистичке полиције располажу оперативним информацијама да се Дарко Геислер налази у једној западноевропској земљи и у току је предузимање активности са партнерским службама и свим националним бироима Интерпола у циљу лоцирања овог лица и његовог лишавања слободе.

Приликом рада на идентификацији извршиоца овог кривичног дјела посебно треба истаћи сарадњу, свакодневну комуникацију и низ оперативних састанака које су службеници Сектора криминалистичке полиције Управе полиције МУП-а Црне Горе имали са колегама из Управе криминалистичке полиције Дирекције полиције МУП-а Републике Србије, који су дали изузетан допринос на расвјетљавању овог кривичног дјела.

То је још једна потврда изузетне професионалне сарадње и партнерског односа криминалистичких полиција МУП-а Црне Горе и МУП-а Републике Србије, која је до сада имала конкретне резултате, а која се остварује и у низу других отворених истрага и наставља у наредном периоду, ради расвјетљавања тешких кривичних дјела која су извршена на територији обје државе у протеклом периоду, а у циљу спрјечавања и сузбијања дјеловања организованих криминалних група у региону.

Интензивна сарадња у овом предмету остварена је и са службеницима МУП-а Републике Српске и Агенције за истраге и заштиту – СИПА Босне и Херцеговине. Цјелокупном истрагом тј. извиђајем руководио је Виши државни тужилац у Подгорици и све мјере и радње спроведене су у координацији и по налогу тог тужиоца.

Тужилачко – полицијске активности спроведене у претходном периоду указују на сумњу да је Дарко Геислер извршио кривично дјело убиство на штету Андрије Мрдака на начин што је, 25. децембра 2014. године око 10,30 часова, у мјесту Спуж, испред улазне капије ЗИКС-а, употријебио ватрено оружје марке „Глок 17“, цалибра 9 мм, и у правцу оштећеног испалио више пројектила. Оштећени Мрдак је том приликом задобио двије прострелне ране у предјелу леђа, једну устрелну рану у десно раме и један застрел у десну руку изнад зглоба шаке. Мрдак је од посљедица рањавања преминуо на лицу мјеста.

Геислер се, како се сумња, наведеног дана до лица мјеста претходно довезао мотоциклом са за сада непознатим лицем на чијем се идентификовању предузимају активности. Потом је Геислер сједио на клупи аутобуског стајалишта које се налази у близини улазне капије ЗИКС-а. Мрдак се након извјесног времена довезао возилом марке „Ауди А8“. Након што је Мрдак паркирао возило, изашао и кренуо у правцу капије ЗИКС-а, Геислер му је, сумња се, пришао и у његовом правцу из пиштоља „Глок“ испалио више хитаца.

Геислер је и сâм у догађају, како се сумња, задобио повреду приликом покушаја да врати пиштољ за појас, а са лица мјеста је побјегао заједно са лицем које га је у близини чекао на мотоциклу.

Полицијски службеници су са лица мјеста изузели трагове и пронашли и изузели одређене предмете чијим је вјештачењем издвојен ДНК профил који припада осумњиечног Геислеру.

UP

Д.Геислер

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?