Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потписан Споразум о сарадњи Комисија за нестала лица Црне Горе и Републике Косово

Објављено: 22.10.2015. 19:37 Аутор: мрсс
mrss     mrss

Дана 22. октобра 2015. године у згради Владе Републике Косово- Приштина, одржан је састанак Комисије за нестала лица Владе Црне Горе и Владине Комисије за нестала лица Републике Косово.

На састанку се разговарало о актуелним питањима везаним за нестала лица, као и о будућој сарадњи у области рјешавања проблематике несталих лица.

Комисије су, у намјери да допринесу ублажавању тешких, хуманитарних посљедица сукоба на простору бивше Југославије, а полазећи од права породица на потпуну истину о свом несталом члану, закључиле и потписале Споразум о сарадњи Комисије за нестала лица Владе Црне Горе и Владине Комисије за нестала лица Републике Косово.

Споразум су потписали г-дин Драган Ђукановић, предсједник Комисије за нестала лица Владе Црне Горе, и г-дин Пренк Гјетај, предсједник Владине Комисије за нестала лица Републике Косово. 

Споразумом су уређени међусобни односи, обавезе и начин заједничког рада Комисије за нестала лица Владе Црне Горе и Владине Комисије за нестала лица Републике Косово. Комисије ће, ради свеобухватног и систематског праћења проблематике несталих лица, размијењивати информације, податке и документацију о лицима која се воде као нестала на списковима тражења једне и друге стране, као и о ријешеним случајевима несталих лица, држављана Црне Горе и Републике Косово. Комисије ће, такође, сарађивати у поступку евидентирања лица која се воде као нестала у оружаним сукобима на простору бивше Југославије, ради олакшавања и убрзања поступка примопредаје посмртних остатака преминулих породицама, сарађиваће у обавјештавању породица које треба да приступе поступку идентификација, обезбјеђивати документацију неопходну за унос и предају посмртних остатака идентификованих лица, сносити трошкове погребне опреме, као и превоза посмртних остатака на територији своје државе.

Након потписивања споразума и конференције за штампу, предсједници комисија положили су цвијеће на Споменик несталим лицима у Приштини. Такође, црногорска делегација одржала је састанак са представницима косовских и међународних институција и организација, ангажованих у процесу расвјетљавања судбине несталих лица током рата на Косову. 

 

ПР служба Министарства рада и социјалног старања
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?