Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

5. новембар Свјетски дан ромског језика

Објављено: 04.11.2015. 15:57 Аутор: ПР служба

Језик и култура имају пресудан значај у процесу националне и социјалне емнципације Рома. Неопходно је да што потпуније упознамо живот, обичаје, језик и културу Рома уколико желимо да успјешно уклонимо постојеће предрасуде о њима и афирмишемо њихове укупне вриједности, те помогнемо њиховој бржој интегрисаности у наше друштво.
Ромски народ у свијету говори језичним дијасистемом који чини 60-ак дијалеката, често потпуно различитих. Већина Рома у свијету говори језиком романи ћиб. У Црној Гори 6251 лице се према последњем попису изразило као припадник/ица ове популације што је 1,01% укупног становништва. Најчешћи дијалект код нас је Гурбетски. Ромским као матерњим језиком говори 5169 лица.
Интеграција ромске заједнице у друштвене токове Црне Горе, омогућује се постепено, кроз веома квалитетан нормативни оквир гарантованих људских и мањинских права у Црној Гори. За пуну афирмацију ромске заједнице у друштвени, економски, културни и политички живот неопходно је имати системско рјешење која ће омогућити ефикаснији приступ у областима у којима су припадници/е ове заједнице најугроженији.

Ромски језик представља недјељив дио идентитета ромских заједница. Ромски идентитет и култура препознати су као саставни дио историје земаља у региону. У вези са образовањем Рома, разлози за низак ниво интегрисаности у образовни систем огледају се у постојању језичке баријере, лошој информисаности, слабом материјалном положају и ниском степену свијести родитеља о значају и предностима образовања. Сви акциони планови “Декаде инклузије Рома 2005-2015.”, израђени у земљама у регион укључили су активности које препознају значај ромског језика у области образовања. Црна Гора је прошле године предала предсједавање Декадом сусједној Босни и Херцеговини.

Ромска популација броји око 12 милиона припадника/ца у свијету и њеном се интегрисаношћу бави активно велики број земаља и то високо на агендама својих државних политика. У Црној Гори, ромска заједница налази повољно тло за социјалну инклузију. Црна Гора је по броју становника и површини мала држава, али проблемима социјалне интеграције приступа веома озбиљно и предано. Културне разноликости у Црној Гори посматрају се као један од основних елемената цјелокупног одрживог развоја. Очување културне баштине народа који живе на једном простору један је од основних сегмената поштовања укупног националног идентитета.

Због чињенице да је ромски језик нестандардизован и чињенице да је дијалектички размрвљен значајно се успорава социо-лингвистичка интеграција и повезаност ромских заједница, тако да се с правом може говорити о угрожености ромског језика данас.

Свјетски дан ромског језика, обиљежава се у знак сјећања на Први конгрес Рома који је одржан 1971. године у Лондону.

Министарство за људска и мањинска права

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?