Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Суџоу: Говор предсједника Владе Мила Ђукановића на ИВ самиту шефова влада земаља Централне и Источне Европе и НР Кине

Објављено: 24.11.2015. 17:06 Аутор: Служба за односе с јавношћу
Говор на 4. самиту шефова влада у оквиру механизма 16+1, у Суџоу, НР Кина, 24. новембар 2015. г.

Поштовани премијеру Ли,
Уважене колеге,
Даме и господо,

Захваљујем нашем уваженом домаћину на организовању овог импозантног скупа у прелијепом Суџоу, који симболизује и славну кинеску историју, и успон модерне Кине.

Вјерујем да дијелим задовољство свих због тога што смо се ове године окупили у пријатељској Кини, у држави са великом историјом, у којој је кинески народ кроз више од 5000 година, показао свијету како се захваљујући духу самосталности, прегалачком раду, знању и вјери у себе могу остваривати велики резултати.

Од успостављања дипломатских односа, чију ћемо деценију обиљежити идуће године, пријатељство Црне Горе и НР Кине се непрекидно учвршћује. Иницијатива 16+1 је додатно ојачала нашу сарадњу и дала јој нову динамику.

Црна Гора је најмања држава у оквиру овог механизма. Али и држава великих амбиција. Од обнове независности БДП је порастао три пута. Успјешно водимо преговоре за чланство у ЕУ. Кроз недјељу дана очекујемо одлуку о упућивању позива за чланство у НАТО. Спроводимо квалитетне структурне реформе и унапређујемо инвестициони амбијент. Захваљујући томе, као и конкурентној пореској политици, СДИ током посљедње деценије чиниле су око 19% оствареног БДП. Користимо еуро као валуту од 2002.године. Црну Гору трансформишемо у брзорастућу економију, са широким спектром могућности за бизнис.

Даме и господо,

Овогодишњи самит – „Нова полазна тачка, домени и нова визија” – пружа нам могућност да сумирамо ефекте досадашње сарадње, и дефинишемо визију даљег развоја.

Црна Гора у оквирумеханизма 16+1 користи значањан дио опредијељеног преференцијалног кредитног пакета за инфраструктурне пројекте. Јасно нам је да нема жељеног економског раста са постојећим инфраструктурним ограничењима. Иако смо на вратима Јадрана, и имамо стратешку позицију у срцу Европе, још увијек смо релативно тешко доступни и слабо повезани. Зато смо кренули у изградњу аутопута, највећег инфраструктурног пројекта, који ће повезивати Јадранску обалу, преко Београда и Будимпеште, са Централном и Западном Европом. Пројекат реализујемо са кинеским партнерима ЦЦЦЦ-ЦРБЦ.

Ово је нова полазна тачка за будућност наше сарадње. Тачка са које видимо нови домен – укључивање црногорске Луке Бар у поморски лучки коридор на Јадрану, који би представљао испуњење прокламоване „Wин-Wин” стратегије НР Кине са земљама Централне и Источне Европе. За Црну Гору је важно да ангажује и развија потенцијале Луке Бар, а за НР Кину да прошири мрежу иницијативе „Један појас, један пут”.

Коришћењем капацитета Луке Бар, и модернизацијомжељезничке пруге од Бара преко Београда до Будимпеште, регион ће бити боље повезан, а природни ресурси и компаративне предности Црне Горе и окружења боље валоризовани. То ће додатно заинтересовати кинеске компаније да инвестирају у регион, и отворити нове могућности за сарадњу у заједничком интересу.

Кроз процес приближавања ЕУ земље нашег региона постале су свјесне важности регионалне сарадње и интеграција у цјелини. Транзиција наших држава каснила је скоро десет година за земљама Централне и Источне Европе. Инфраструктура на Западном Балкану је углавном застарјела или разрушена. Учешће прерађивачког сектора у БДП је далеко испод европског просјека. То јесу наши проблеми, али и значајни потенцијали за страна улагања, које желимо што прије да валоризујемо.

Шансу за превазилажење кризе и за бржи развој све наше државе виде у интеграцијама, страним директним инвестицијама и одрживим регионалним пројектима.

Црна Гора има велике шансе и у области енергетике, јер сада користи мање од 30% водног потенцијала. Изградњом нових хидроелектрана могла би постати један од најзначајнијих произвођача вршне електричне енергије која се најбоље котира на берзи. То представља изузетан потенцијал за сарадњу са иностраним партнерима. Посебно када се има у виду могућност пласмана електричне енергије на тржиште ЕУ, преко подморског кабла између Црне Горе и Италије, који управо реализујемо. Тиме ће Црна Гора постати регионално чвориште за пренос електричне енергије. Истовремено, сви електроенергетски потенцијали у овом дијелу Европе значајно ће добити на атрактивности и извозним перформансама. Паралелно јачамо и преносну енергетску мрежу и тако се квалитетно повезујемо са државама региона.

Велике су шансе и у развоју туризма. То је једна од стратешких грана наше привреде. Цио Западни Балкан, користећи неспорна природна богатства и културно-историјске знаменитости, унапређује туристички производ и услугу у складу са захтјевима модерног тржишта и постаје атрактивна туристичка дестинација. 

Најпознатије глобалне компаније показују интересовање за црногорски туризам. Многе од њих су нам већ партнери. Црна Гора је једна од најбрже растућих туристичких економија у свијету. То показују анализе свих релевантних туристичких организација. Јасно нам је да туристе из географски далеких тржишта попут кинеског можемо привући удружени, понудама регионалних пакет аранжмана.

Нову могућност унапређења наших будућих односа са НР Кином видимо и кроз повезивање програма 16+1 са Берлинским процесом, који је на иницијативу Владе Њемачке започет 2014, а настављен ове године у Бечу. Ове иницијативе су сасвим комплементарне. Наш примјер показује да се пројекти могу реализовати и трилатерално. Реконструкцију дијела жељезничке пруге у Црној Гори врше кинески партнери, а финансира се из ЕУ фондова.

Повезивање ових програма може бити нова шанса за реализацију одрживих пројеката од заједничког интереса, уз пуну подршку ЕУ и НР Кине. Истовремено и нови импулс јачању сарадње Пекинга и Брисела. Сигуран сам да ће и овај Самит значити подстицај и подршку у том правцу.

Даме и господо,

Свако од нас има визију развоја своје земље, и региона у цјелини. Имамо и заједничке стратешке циљеве. У нашем је интересу да нађемо праве путеве за њихово остваривање. Сматрам да предложена Средњорочна агенда и Суџоу смјернице представљају добру основу за реализацију приоритетних пројеката у региону, и да су снажан подстрек нашем будућем економском развоју.

Увјерен сам да ће се заједничким напорима плодоносна сарадња у свим областима наставити и даље продубљивати, на добробит наших народа и наших пријатељских држава. 

Хвала вам на пажњи!
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?