Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министарство унутрашњих послова саопштило: Није тачно да је СЕ погрешно информисан - на новинаре није бачен сузавац

Министарство унутрашњих послова одбацује тврдње да је погрешно извијестило Савјет Европе о поступању полицијски службеника према новинарима током и након протеста Демократског фронта 24. октобра у Подгорици. Такође, слобода изражавања тог дана није гушена, нити је на новинаре бачен сузавац, већ су предузете бројне активности како би се новинарима обезбиједили најбољи могући услови за рад.

Министарство унутрашњих послова је, обезбјеђивањем информација о условима у којима ће примијенити законом дефинисана полицијска овлашћења и успостављањем контакт тачака за правовремено и тачно информисање, као и обезбјеђивањем флуоресцентних прслука, проактивно дјеловало и настојало да новинарима обезбиједи најбоље могуће услове за извјештавање са протеста. 

Након што су нападнути испред Скупштине, службеници Управе полиције МУП-а су употријебили полицијска овлашћења, како би успоставили нарушени јавни ред и мир. У том циљу, употријебљена су најблажа средства – сузавац.

Употреба сузавца у улици Станка Драгојевића не може се посматрати као акт насиља према новинарима, нити као акција спроведена како бисмо их онемогућили да слободно извјештавају, кад се узму у обзир околности у којима се то десио. Као што су и сами новинари саопштили, на улици је, у непосредној близини Министарства вањских послова и европских интеграција и Владе Црне Горе, била група изгредника међу којима је било и оних који су претходно напали полицију. Сузавац је бачен на поменуту групу починилаца, а не на новинаре и камермане.

У тренутку када полиција примјењује своја законска овлашћења на више локација у Подгорици, у настојању да успостави стабилан јавни ред и мир, сви се морају прилагодити условима који владају на терену. На новининару је избор начина и мјеста са којег ће извјештавати о дешавањима у таквим околностима.

У појединим случајевима, као што је догађај у улици Станка Драгојевића, за новинаре су отежани услови за рад. Министарство унутрашњих послова то разумије, али још једном подсјећа да је због напада на полицију, те каснијих иницидената на различитим локацијама у граду, било изузетно важно, због свих грађана Подгорице па и самих новинара, што прије успоставити стабилан јавни ред и мир.

Када је у питању идентификовање изгредника и њихово процесуирање, Управа полиције ради на томе у сарадњи са Тужилаштвом, о чему је јавност више пута обавјештавана.

Министарство унутрашњих послова / Служба за односе с јавношћу
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?