Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Скопље: Нова методологија ЕК за убрзање реформи на путу према ЕУ

Црногорска делегација коју је предводио државни секретар за европске интеграције и главни преговарач амбасадор Александар Андрија Пејовић учествовала је данас у Скопљу на регионалној конференцији на високом нивоу „Западни Балкан и приступне реформе“.

На конференцији су учествовали и потпредсједник Владе Македоније за европска питања Фатмир Бесими, замјеник министра за европске интеграције Косова Рамадан Иљази, замјеник министара за европске интеграције Албаније Гентијан Елези, директорица Канцеларије за европске интеграције Србије Ксенија Миленковић и помоћница директора Дирекције за европске интеграције Босне и Херцеговине Дарија Рамљак.

У оквиру два панела, учесници су сумирали смјернице нове Стратегије проширења и налазе овогодишњих извјештаја Европске комисије за сваку од држава региона. Такође су размијењена мишљења у вези с новом методологијом коју је Европска комисија користила у оцјењивању оствареног напретка.

Амбасадор Пејовић је истакао да су извјештаји Европске комисије од изузетног значаја за све државе у процесу приступања јер су показатељ остварених једногодишњих резултата и, што је још важније, дају јасне смјернице за квалитетно и успјешно дјеловање у наредном периоду.

Кад је ријеч о Извјештају за Црну Гору, главни преговарач је истакао да је кључни напредак остварен у дијелу испуњавања политичких критеријума, али такође и у области економске реформе и консолидације јавних финансија, чиме је Црна Гора направила значајан искорак у испуњавању економских критеријума за приступање ЕУ. У погледу преузимања обавеза из чланства у 33 поглавља, амбасадор Пејовић је подсјетио да је тринаест поглавља оцијењено боље у односу на претходну годину, док се у седамнаест наставило с истим напретком.

„Да је Црна Гора одржала континуитет у спровођењу реформи и напредовању према чланству у ЕУ потврђује и чињеница да смо у периоду између два извјештаја Европске комисије отворили преговоре у осам поглавља правне тековине и испунили почетна мјерила у додатних шест поглавља“, нагласио је амбасадор Пејовић.

На конференцији је, такође, било ријечи о новој методологији извјештавања која обухвата процјену напретка у областима правосуђа, слободе изражавања, борбе против корупције, борбе против организованог криминала, јавне управе, као и у поглављима јавних набавки, статистике и финансијске контроле. С тим у вези, учесници скупа су размијенили мишљење о специфичностима овогодишње методологије, односно о позитивним аспекатима и изазовима у извјештавању.

Амбасадор Пејовић је изнио увјерење да нова методологија, кроз пружање детаљнијег увида и поређењем напретка у конкретним областима, има за циљ унапређење регионалне сарадње у тим областима. Он је навео да такав приступ ЕК слиједи позитиван примјер регионалне сарадње у Берлинском процесу.

Имајући у виду заједничко стремљење свих држава региона према чланству у ЕУ, учесници конференције су размијенили мишљење о заједничким изазовима у процесу спровођења реформи, могућностима за унапређење регионалне сарадње као и кориштењу техничке и финансијске подршке из инструмената ЕУ који су на располагању државама региона у процесу приступања.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?