Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Одржана јавна дебата о 29. поглављу Царинска унија

Služba za odnose s javnošćuУ Подгорици је данас, у организацији Канцеларије главног преговарача, Делегације ЕУ у Црној Гори, Британске амбасада Подгорица и Британског савјета у Црној Гори, одржана јавна дебата о 29. преговарачком поглављу Царинска унија.

На скупу су говорили: државни секретар за европске интеграције и главни преговарач амбасадор Александар Андрија Пејовић, британски амбасадор у Подгорици Ијан Роберт Витинг, шеф Сектора за сарадњу у Делегацији ЕУ у Црној Гори Андре Лис, генерални директор за буџет у Министарству финансија и члан Преговарачке групе за 29. поглавље Никола Вукићевић и начелник Дирекције за царински систем у Министарству финансија и шеф Радне групе за 29. поглавље Митар Бајчета.
 
Амбасадор Пејовић је, представљајући садржај поглавља, истакао да је Царинска унија једна од најстаријих европских политика и кључна компонента доброг функционисања унутрашњег европског тржишта. Нагласио је да су основни циљеви Царинске уније стварање зоне слободне трговине, јачање економских односа међу државама чланицама, убрзање развоја трговинских активности, подизање животног стандарда и осигурање бољих могућности запошљавања повећањем продуктивности и постизањем финансијске стабилности.

Истакао да ће Црна Гора, усаглашавањем с прописима и стандардима у овој области осигурати виши степен заштићености потрошача од опасних производа, незаконите трговине, превара, тероризма и организованог криминала, побољшање трговинског биланса и обезбиједити ниже цијене домаћих и производа из ЕУ.

„Чињеница да неће бити наплате царинских дажбина подразумијева да ће грађани Црне Горе моћи куповати квалитетније производе из било које државе чланице ЕУ и то по знатно нижим цијенама него данас. По уласку Црне Горе у ЕУ, појефтиниће многи домаћи производи јер ће се наћи пред притиском понуде производа из ЕУ. Тако нпр. ће фински мобилни телефон бити испоручен у Црну Гору без обрачунавања царине и примјене било какве царинске контроле, док ће се царина на увезени телевизор из Јужне Кореје плаћати само по његовом првом уласку у ЕУ након чега ће слободно циркулисати у оквиру ЕУ“, истакао је амбасадор Пејовић.

Британски амбасадор у Подгорици Ијан Роберт Витинг је истакао да Црна Гора улаже велике напоре у усклађивању својих прописа у 29. поглављу у складу с препорукама из посљедњег Извјештаја онапретку и пренио подршку Велике Британије у даљем раду у оквиру поглавља.

„Размјена мишљења између британске владе и наших компанија је показала да већина сматра да су обједињени царински стандарди, као и само јединствено тржиште ЕУ, у знатној мјери користили нашој економији, посебно у областима које зависе од увоза и извоза. Оваква стандардизована правила омогућавају компанијама из различитих земаља да послују под једнаким условима што се тиче конкуренције, као и да буду мање оптерећена додатним трошковима и трговинским баријерама“, истакао је амбасадор Витинг.

Шеф Сектора за сарадњу у Делегацији ЕУ у Црној Гори Андре Лис је истакао да без Царинске уније, заједничка привредна и развојна политика ЕУ, њено заједничко пољопривредно тржиште и ефективна координација економске и монетарне политике не би биле могуће. „Царинске управе у свијету морају да се суочавају с повећаним приливом људи, путовања, робе, новца и информација. Царинске управе су посвећене олакшавању слободног и несметаног протока легитимне трговине и промета и, коначно, помагању привлачења страних инвестиција“, поручио је Лис.

Генерални директор за буџет у Министарству финансија и члан Преговарачке групе за 29. поглавље Никола Вукићевић је представио области у оквиру поглавља и упознао с обавезама које Црна Гора мора испунити у циљу постизања пуне усклађености с правном тековином у овом поглављу. Он се осврнуо на изазове и даље обавезе у овој области, посебно указујући на потребу развоја и спровођења царинских ИТ система у складу с ИТ системима земаља чланица и, с тим у вези, нагласио значај финансијске подршке овом питању. 

Начелник Дирекције за царински систем у Министарству финансија и шеф Радне групе за 29. поглавље Митар Бајчета је представио активности Радне групе, досадашње резултате и предстојеће обавезе у овом поглављу. Имајући у виду да се у ЕУ свакодневно ради на унапређењу ИТ система у области царина, истакао је потребу за континуираним радом и напретком у овој области у складу с европском праксом. Указао је да је Управа царина преузела контролу обрачуна и плаћања акциза од Пореске управе и да се биљежи добар рад у области њихове наплате.

Министарство вањских послова и европских интеграција
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?