Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Одржан први квартални састанак са невладиним организацијама из области заштиту људских права

Објављено: 04.03.2016. 19:36 Аутор: ПР служба

Генерална директорица Директората за унапређење и заштиту људских права и слобода Бланка Радошевић Маровић одржала је са својим сарадницима/ама први квартални састанак са представницима/ама невладиних организација које се баве овом облашћу.

Састанку су присуствовали представници/е невладиних организација: ЦЕДЕМ, ЛГБТ Форум Прогрес, Квир Монтенегро, Центар за грађанско образовање, Удружење младих са хендикепом Црне Горе.
Директорица Радошевић Маровић је у уводном дијелу представила активности Директората за заштиту и унапређење људских права и слобода, које су предвиђене Програмом рада тог Директората за 2016. Она је упознала учеснике/це састанка са чињеницом да ће шести циклус едукација о антидискриминаторном законодавству обухватити и додатну, шесту семинар/радионицу која ће се бавити конкретниује унапређењем положаја Рома и Египћана, те да ће у овој години циљна група бити састављена од представника/ца Центара за социјални рад. Такође, Министарство ће наставити са реализацијом медијске кампање која има за циљ промоцију антидискриминаторног понашања и праксе.

На састанку је, у оквиру проблематике ЛГБТ особа, истакнуто да је Министарство у претходном периоду припремило Анализу модела закона о регистрованом партнерству. Анализа садржи упоредну законодавну праксу земаља чланица Европске уније, преглед постојећег нормативног оквира у Црној Гори, те препоруке које се односе на избор закона који би најбоље одговарао црногорским условима. Такође, учесници/е састанка су упознати да је Министарство припремило Извјештај о реализацији мјера за 2015. из Акционог плана за спровођење Стратегије о унапређењу квалитета живота лгбт особа у ЦРНОЈ Гори 2013-2018.
Министарство је потписало са општином Никшић Меморандум о сарадњи, чији је циљ предузимање конкретних практичних мјера на унапређењу положаја ЛГБТ особа на локалном нивоу. Радошевић Маровић је рекла да су Општине именовале координаторе задужени за праћење реализације овог Меморандума.

На састанку су размијењена мишљења о Информацији о анализи усклађености прописа у Црној Гори са Законом о забрани дискриминације лица са инвалидитетом и конвенцијом УН са препорукама за хармонизацију. Такође, једна од значајних тема односила се и на израду нове Стратегије за заштиту од дискриминације лица са инвалидитетом и промоцију једнакости 2017-2021. Са пратећим Акционим планом за 2017. годину.

Министарство за људска и мањинска права

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?