Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Одржан Јавни час о спрјечавању склапања присилних бракова

Објављено: 30.03.2016. 21:00 Аутор: ПР служба

Министарство за људска и мањинска права организовало је данас Јавни час у Основној школи „Божидар Вуковић Подгоричанин“, уз сагласност Министарства просвјете, на тему спрјечавања склапања присилних бракова са акцентом на ромску и египћанску популацију.
Министар за људска и мањинска права у свом уводном обраћању изнио је размјере ове негативне појаве обојене традицијом у поменутим заједницама, као и сплет негативних последица које присилан брак повлачи за собом. Обраћајући се ученицима/ама,министар Нумановић нагласио је значај освијетљавања овог питања, јер је основно право сваког дјетета да одраста у сигурности и љубави током свог дјетињства. Министар је говорио о поражавајућем податку да се у свијету близу 14 милиона дјевојака млађих од 18 година уда сваке године. У таквој брачној заједници неријетко је случај да се дјевојчице удају за знатно старије мушкарце. Прекидање дјетињства, прерани улазак у брачне обавезе, физичка неразвијеност за обавезе које мајчинство носи само су неки од озбиљних проблема у вези са појавом присилних или уговорених бракова.
Жене и дјевојке у овим заједницама често заузимају нижи статус, као резултат социјалне и културне традиције, ставова, вјеровања која им ускраћују њихова права и гуше њихову способност да имају једнаку улогу у својим домовима и заједницама. Министар јепосебно издвојио чињеницу да у Црној Гори, у невладином сектору, постоје веома активне и оперативне припаднице ромске популације, које својим радом и активностима које спроводе на унапређењу положаја ромске и египћанске популације, дају примјер другим ромским и египћанским дјевојчицама да се боре за остваривање својих права.

Директорица школе Љубинка Недић захвалила се на прилици да школа буде домаћин овом догађају. Она је похвалила сарадњу са домаћим институцијама, али и међународним партнерима у оквиру процеса укључивања припадника/ца ромске и египћанске популације у друштвене токове. У свом обраћању она је посебан значај ставила на образовање дјевојчица у контексту ове приче, јер је оно од кључног значаја, будући да оне немају једнаке шансе и могућности за образовање. Изузетно је важно радити на подстицању и охрабривању дјевојчица да се образују и на тај начин се борити против негативних традиционалних обичаја.

 
Соња Биговић Перишић и Бехија Рамовић испред Владине Канцеларије за борбу против трговине људима појасниле су дјеци да трговина дјецом представља облик организованог криминала који обухвата све најтеже облике експлоатације дјеце и уједно, грубо кршење основних људских права дјетета. Оне су подијелиле флајере са основним информацијама које СОС Телефон за жртве трговине људима пружа, те нагласиле да, у Црној Гори постоји велики број државних, невладиних и међународних институција и организација које су укључене у борбу против трговине дјецом.

 
О значају правовременог информисања у вези са могућностима које су доступне дјеци из ромске и египћанске популације у оквиру средњег и академског образовања, као и условима тог информисања говорила је Драгана Радоман испред Ромског образовног фонда. У оквиру програма стипендирања средњошколаца/ки и студената/киња Министарство за људска и мањинска права и Ромски образовни фонд сваке године обезбјеђују новац за њихове стипендије.

Јована Дацић из Центра за социјални рад представила је видове помоћи и подршке коју Центар пружа, те охрабрила све који/е препознају потенцијалну помоћ од стране Центра, да се јаве.
Испред невладиних организација „Центар за ромске иницијативе“ и „НВО мрежа ПРВА“ говориле су Фатима Ната и Вера Накић. Оне су представиле конкретне проблеме које дјевојчице које улазе у присилне бракове имају, али и неспремност дјечака за такву заједницу, такође. У оквиру пројеката које спроводе на ову тему, активно се залажу за подизање свијести најшире јавности о овом питању.
Светлана Лаушевић из Мисије ОСЦЕ у Црној Гори говорила је из угла представнице међународне организације и условима подршке коју Мисија пружа у овој области. Она је нагласила значај правовременог реаговања уколико се примјети случај овакве врсте дискриминације.

Из Министарства за људска и мањинска права Сокољ Беганај и Мирела Рамчиловић изнијели су резултате прошлогодишње кампање по ромским насељима која је спроведена у девет општина и примјер једне дјевојчице коју су стицајем повољних околности успјели спасити од уласка у овакав вид брачне заједнице, приликом одржавања кампање у једном од насеља која настањује ромска популација.
Дјеци је потребна посебна заштита. У опхођењу са њима показујемо своје лице. Конвенцију о правима дјетета усвојила је Генерална скупштина Уједињених нација 20. новембра 1989. године. Овај документ о људским правима документ је који највише пута ратификован. Црна Гора истрајава у намјери да сви грађани имају једнако поштовање својих права и слобода, а посебно када је ријеч о најмлађима.
У процесу европских интеграција, Црна Гора велики значај придаје унапређењу положаја маргинализованих друштвених група. У контексту те приче, а са циљем подршке дјевојчицама ромске и египћанске популације да се задрже у образовном систему, реализован је и овај Јавни час у школи „Божидар Вуковић Подгоричанин“.

 

Излагање министра за људска и мањинска права др Суада Нумановића

Излагање директорице Љубинке Недић

Министарство за људска и мањинска права

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?