Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Одржан Регионални састанак „Примјена билатералних уговора о међународној правној помоћи у кривичним стварима: непосредна сарадња судова“

Објављено: 10.05.2016. 18:41 Аутор: Дражен Радоњић

Саопштење: Одржан Регионални састанак „Примјена билатералних уговора о међународној правној помоћи у кривичним стварима: непосредна сарадња судова“

У организацији Министарства правде и Удружења судија Црне Горе, данас је у Будви одржан Регионални састанак „Примјена билатералних уговора о међународној правној помоћи у кривичним стварима: непосредна сарадња судова“.

Састанак су отворили генерални директор Директората за међународну правну сарадњу и европске интеграције Министарства правде Никола Шарановић и предсједница Удружења судија Хаснија Симоновић. Осим представника Министарстава правде и правосуђа држава са којима Црна Гора има закључене билатералне уговоре, Републике Хрватске и Босне и Херцеговине, састанку је у својству посматрача присуствовала делегација Републике Косова, са којом ће делегација Црне Горе сјутра одржати Четврти круг преговора о закључењу билатералних уговора о правосудној сарадњи.

Европске стандарде и искуство Републике Словеније у области правосудне сарадње у кривичним стварима представили су Рок Штеблај из словеначког министарства правде и Иван Бизјак, ранији министар правде ове земље и некадашњи генерални директор за правду и унутрашње послове Савјета Европске уније.

О правном систему и пракси Црне Горе у области правосудне сарадње у кривичним стварима у свјетлу европских стандарда говорили су представници црногорског правосуђа, судија Врховног суда Мираш Радовић и судија за истрагу Вишег суда у Подгорици Мирослав Башовић.

Закључено је да је правосудна сарадња у Региону у константном развоју, као и да постоји доста простора за њено унапрјеђење. Указано је на потребу редовних састанака и консултација министарстава правде и правосуђа земаља Региона на тему међународне правне помоћи у кривичним стварима. Наглашена је потреба унапријеђења система обука судија и тужилаца о међународној правној помоћи, посебно о непосредној сарадњи правосудних органа. Договорено је разматрање могућности умрежавања контакт особа за међународну правну помоћ у земљама Региона, по узору на Европску правосудну мрежу.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?