Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Најава: Конференција за медије поводом учешћа Црне Горе на XВ Венецијанском бијеналу архитектуре

Објављено: 15.05.2016. 16:00 Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма
Конференција за медије поводом учешћа Црне Горе на XВ Венецијанском бијеналу архитектуре биће одржана у понедјељак, 16. маја, у Министарству одрживог развоја и туризма (ИВ Пролетерске 19), Подгорица, у 13:00 часова.

Говориће:
Министар Бранимир Гвозденовић (Министарство одрживог развоја и туризма)
Далиборка Пејовић (државна секретарка, Министарство одрживог развоја и туризма)
Азра Вуковић (члан жирија на Конкурсу за пројекат изложбе црногорског тима за Црногорски павиљон на XВ
Венецијанском бијеналу архитектуре)
Марко Стјепчевић (представник првонаграђеног ауторског тима на Конкурсу за пројекат изложбе црногорског тима за Црногорски павиљон на XВ Венецијанском бијеналу архитектуре)

Модератор:
Дијана Вучинић (комесар црногорског павиљона, Министарство одрживог развоја и туризма)

Влада Црне Горе усвојила је Информацију о учешћу наше земље на XВ Венецијанском бијеналу архитектуре, на сједници 21. јануара 2016. године, након чега је предложена тема и концепт црногорског павиљона – пројекат Солана Улцињ. Пројекат ће предложити одржива рјешења за будућност овог локалитета.

Наиме, концепт црногорског представљања је такав да окупља четири тима који ће презентовати просторне стратегије за одрживи развој, еколошки и економски, за Солану Улцињ: један тим из Црне Горе и три међународне праксе. Три међународне праксе су међусобно веома различите, са отвореним и иновативним позицијама у области пејзажне архитектуре, урбанизма и одрживости: ецоЛогицСтудио из Лондона, ЛААЦ из Инзбрука и ЛОЛА Ландсцапе Арцхитецтс из Ротердама. Цијели пројекат има шири концепт и циљ: да служи као катализатор за препознавање нових снага у црногорској архитектури, које ће радити са искусним и добрим праксама. Програмски задатак за све четири праксе је исти, а представљен је на симпозијуму у Улцињу 12. фебруара ове године.

Министарство одрживог развоја и туризма је расписало национални конкурс за пројекат изложбе црногорског тима. На Конкурс је пристигло 17 радова - 60 учесника. За оцјену радова именован је седмочлани жири у саставу: Дијана Вучинић, комесар Црногорског павиљона; Барт Лоотсма, кустос Црногорског павиљона; Катхарина Wеинбергер, кустос Црногорског павиљона; Драгана Ченић, архитекта, Министарство одрживог развоја и туризма; Бернд Упмеyер, архитекта, главни уредник МОНУ магазина; Азра Вуковић, биолог, директорица Јавног предузећа за националне паркове Црне Горе; Роберт Сцхафер, пејзажни архитекта, главни уредник Топос магазина. Жири је 06. маја 2016. године донио одлуку о побједничком конкурсном раду под шифром „ТХЕ ТРИГГЕР 50 50“ чији су аутори Марко Стјепчевић и Немања Милићевић.

Отварање црногорског павиљона ће се одржати 27. маја у 19 часова, у палати Малипиеро у Венецији. Радови ће бити изложени од 28.05.2016. године до 27.11.2016. године.


Министарство одрживог развоја и туризма
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?