Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

ПВ Мило Ђукановић и ГС НАТО-а Јенс Столтенберг: Конференција за медије након потписивања протокола о приступању Црне Горе

Објављено: 19.05.2016. 23:10 Аутор: Служба за односе с јавношћу

Видео: Обраћање предсједника Владе Црне Горе Мила Ђукановића на конференцији за медије     



Министри вањских послова држава чланица НАТО-а потписали су у четвртак у Бриселу протокол о приступању Црне Горе Сјеверноатлантском савезу.

Предсједник Владе Црне Горе Мило Ђукановић рекао је у сједишту НАТО-а у Бриселу на заједничкој конференцији за медије са генералним секретаром НАТО-а Јенсом Столтенбергом да потписивање Протокола представља признање напретка Црне Горе.

Генерални секретар НАТО-а је честитајући нашој земљи рекао да ће Црна Гора од сада присуствовати свим састанцима НАТО-а као посматрач или прикључена земља. Додао је да очекује да Црна Гора настави реформе и да очекује да ускоро испред сједишта НАТО-а види и заставу 29. државе.

На питање новинара колико ће трајати процес ратификације генерални секертар НАТО-а је рекао да је на свакој држави да одлучи о томе. Додао је да је приликом посљедњег проширења било потребно око годину дана.

Премијер Ђукановић је рекао да је Црна Гора и након што јој је упућен позив у НАТО наставила врло посвећено да спроводи реформе и да је овај догађај потврда да је Црна Гора прије десет година, одабрала добар пут.

Премијер је оцијенио да ће приближавање Црне Горе НАТО-у и скоро чланство утицати и на јачање стабилности региона Западног Балкана али и шире. „Наши сусједи добиће још једног пријатеља у Алијанси, а НАТО још једног промотера својијх вриједности на историјски запуштеном простору Западног Балкана“ – рекао је премијер. Додао је да зна да Црна Гора још није завршила пут ка НАТО-у и да ће наставити предано да ради на реформама прије свега на пољу владавине права и борбе против организованог криминала и корупције као и да ће настојати да повећа степен јавне подршке чланству у НАТО-у.

На питање новинара да ли би могло доћи до одлагања ратификације у неким државама због унутрашњих разлога у тим земљама и генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг и предсједник Владе Црне Горе Мило Ђукановић су рекли да не виде такве сигнале.

„Ја нијесам видио никакве знакове који указују на било шта такво“ – рекао је генерални секретар.

Предсједник Владе Црне Горе је рекао да потврђује такав утисак.

„Кроз комуникацију коју сам имао у континуитету закључно са данашњом комуникацијом са министрима иностраних послова земаља чланица нисам заиста стекао никакав утисак да би било који унутрашњи проблем могао угрозити нормалан ток ове фазе, фазе ратификације чланства Црне Горе у НАТО-у. Чини ми се да све земље чланице убијеђено вјерују да треба наставити процес ширења и једнако тако да је Црна Гора обавила добар посао и да је заслужила да буде 29 чланица НАТО-а“ – рекао је предсједник Владе Црне Горе.

На питање новинара како ће се потписивање Протокола одразити на унутрашње прилике у Црној Гори предсједник Владе је рекао да се поред ове агенде реализује неколико веома значајних политичких агенди у животу Црне Горе.

„Једна од тих је и један процес који је добио своје финале током јучерашњег дана или током данашњег јутра, раног јутра, када је Парламент усвојио моје предлоге за попуну актуелне Владе представницима опозиције. То није урађено због било чијег притиска него због нашег осјећања потребе да у доношење одлука и у рад извршне власти укључимо и све друге релевантне политичке субјекте у Црној Гори који макар својим изборним резултатом на крају 2012. године нијесу били квалификовани за вршење извршне власти. На овај начин, дакле, желимо да смањимо тензије, смањимо неповјерење и што је могуће више интегришемо и друге политичке субјекте у доношењу важних политичких одлука. Зато, вјерујем дакле да ће тај процес јако допринијети да се са више разумијевања гледа и на одлуке попут данашње, да се заиста на прави начин разумије да је Црна Гора 2006. године жељела независност да би управљала својом будућношћу, да је већ тада казала да жели европску и евроатлантску будућност, да смо то потврдили у нашем Уставу, да су сви резултати избора који су реализовани у ових десет година дали за право таквој политици. Коначно, као што знате и ове године имамо редовне парламентарне изборе, жељели смо да и на овај начин допринесемо да се смањи неповјерење опозиције према нашем изборном систему и према црногорским институцијама, а вјерујем да ће сарадња врло благотворно утицати да одлуке попут данашње правилније разумијемо, да је у најбољем интересу Црне Горе у цјелини и сваког њеног грађанина. Тако да сам убијеђен да ће данашња одлука, такође имати врло благотворан утицај на будући живот наше заједнице“ – рекао је предсједник Владе Црне Горе Мило Ђукановић у сједишту НАТО-а у Бриселу на заједничкој конференцији за медије са генералним секретаром НАТО-а Јенсом Столтенбергом.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ



Да ли вам је садржај ове странице био од користи?