Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Ђукановић на Парламентарној скупштини НАТО-а у Тирани: Црна Гора препозната као стабилизатор добросусједских односа, регионалне сарадње и повезивања

Објављено: 30.05.2016. 20:26 Аутор: Служба за односе с јавношћу

Видео: Долазак премијера Ђукановића на прољећном, 62. засиједању Парламентарне скуштине НАТО-а - кадрови

Видео: Обраћање премијера Ђукановића на 62. засиједању Парламентарне скуштине НАТО-а

      

МИЛО ЂУКАНОВИЋ, ПРЕДСЈЕДНИК ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ:
(Излагање на пленарној сједници Парламентарне скупштине НАТО, Тирана, 30.05.2016. године)

Поштовани предсједниче Тарнер,
Поштовано предсједништво,
Екселенције,
Даме и господо,

Част ми је да вас поздравим у име Владе Црне Горе. Захваљујем на позиву за учешће на пленарној сједници овог изузетно значајног међународног форума у којем се води садржајан парламентарни дијалог о питањима евроатлантске безбједности. Веома је важно што је Парламентарна скупштина НАТО отворена за парламентарце земаља које ближе сарађују са Алијансом, чиме се јача међусобно повјерење, као и разумијевање за безбједносне теме од заједничког значаја. Захваљујући тако отвореном приступу Парламентарне скупштине НАТО и црногорска парламентарна делегација учествује у њеном раду већ дужи низ година.

Моја земља према Парламентарној скупштини НАТО гаји посебан однос поштовања. Управо је овај форум прије шеснаест година отворио врата Црној Гори на засиједању у Берлину 28. новембра 2000. године. То је била прилика да пред парламентарцима НАТО земаља саопштим да Црна Гора, која је тада формално била дио Милошевићеве Југославије, види себе као дио развијене Европе, а не епизодисту у рушењу његовог режима. Такође, да би свако паковање Црне Горе у четврту југословенску федерацију, каква је идеја постојала, било дугорочно неповољно по стабилност региона. Наша визија се показала реалном. Данашња Црна Гора, која ове године обиљежава десетогодишњицу независности, препознаје се као успјешна европска прича и фактор стабилности на Балкану.

Посебно задовољство ми је да учествујем на сједници Парламентарне скупштине НАТО овдје у Тирани. Мало је земаља које су кроз историју изградиле такве односе пријатељства и међусобног уважавања као Црна Гора и Албанија. Поносни смо на чињеницу да су наше земље и народи, на темељима најбоље традиције, успјеле да учврсте и осавремене билатералне везе, које нијесу нарушене ни турбулентних и трагичних деведесетих година прошлог вијека. Данас нас додатно повезују исти стратешки европски и евроатлантски циљеви, као и економски и други заједнички интереси, и спремност да заједно доприносимо стабилности региона. Посебну улогу у нашим односима имају мањински народи. Од изузетног значаја је и континуирана подршка коју Албанија пружа Црној Гори на путу ка пуноправном чланству у НАТО.

Уважени парламентарци,

Потписивањем Протокола о приступању на Министарском састанку НАТО у Бриселу 19. маја 2016. године, Црна Гора је де фацто постала дио евроатлантске заједнице народа. Ускоро ће почети процес ратификације Протокола од стране савезница. Црна Гора, као озбиљан и одговоран партнер, остаје посвећена испуњавању обавеза у области владавине права и јачања јавне подршке. Нови статус у оквиру Алијансе је мотив више да наставимо са реформама истим темпом. Вјерујем да ће савезници препознати нашу преданост и одговорност, и без застоја ратификовати Протокол. То ће омогућити да већ идуће године постанемо пуноправна чланица НАТО. Ваша улога у томе је посебно значајна. Зато бих искористио прилику да вас замолим да у вашим националним парламентима будете покретачи иницијативе да се процес ратификације обави што прије.

Документ потписан у Бриселу има изузетан политички значај за нашу земљу, за регион Западног Балкана, али и за НАТО. Црна Гора је добила прилику да учествује у раду свих тијела Алијансе, у дијалогу о најважнијим политичким и безбједносним питањима данашњице. Посебан подстрек за нас је учешће по први пут у таквом статусу на Самиту у Варшави. Сматрамо да нашим активним ангажовањем у региону, као и на другим подручјима, можемо заједно с партнерима да доприносимо јачању европске безбједности и сигурности на Медитерану. У моменту када се свијет суочава са бројним безбједносним изазовима, не само у Европи и на Блиском истоку, чланство у НАТО омогућава потребну сигурност. У нашем случају, то је гаранција да ћемо моћи управљати својом будућношћу, и тиме осигурати да се многе непријатне епизоде из наше даље и ближе прошлости никад не понове. Зато је позив за чланство у НАТО за Црну Гору један од најзначајнијих успјеха Црне Горе у протеклој деценији.

Познато је да је интеграција у евроатлатнске структуре неодвојива од интеграције у ЕУ. У претходне четири године, откако смо почели преговоре, отворили смо 22 поглавља, и 2 привремено затворили. Озбиљно се припремамо и за отварање преосталих, као и за почетак затварања појединих поглавља. Наш мотив за пуну интеграцију у НАТО и ЕУ проистиче из одлучне намјере да вриједности на којима се темеље ове организације чврсто етаблирамо у црногорском друштву. Будући да су они фундирани на истим принципима, предано ћемо наставити са свеобухватним реформама и усклађивањем нашег система са европским. То је процес свеукупне, историјски и цивилизацијски далекосежне трансформације која грађанима Црне Горе, и будућим генерацијама треба да осигура стабилност и просперитет.

Увјерен сам да ће Црна Гора као пуноправна чланица Алијансе брже напредовати у свим областима, па и у својој мисији подизања нивоа свијести о важности поштовања људских права и слобода. Зато желим да истакнем значај снажења улоге жена у области безбједности, посебно за традиционална друштва као што је црногорско. У том контексту указујем на пуну посвећеност Црне Горе имплементацији Резолуције 1325 - Жене, мир и безбједност Савјета безбједности УН.

Драги пријатељи,

Ми смо поносни на чињеницу да је Црна Гора била једина република у којој није било ратова и разарања у вријеме распада Југославије, и што смо сачували мир и учврстили мултиетнички склад у најтежим временима. На тим достигнућима данас смо као независна држава препознати као катализатор добросусједских односа и регионалне сарадње и повезивања. Посебно је за нас важно што Црну Гору таквом виде наши сусједи.

Чланство Црне Горе у НАТО ће додатно ојачати стабилност региона, а тиме и цјелокупне Европе. У политичком смислу, напредак Црне Горе јасно показује да су врата Алијансе отворена за земље аспиранте, за шта ће се Црна Гора снажно залагати и као будућа чланица. То је најбољи и најубједљивији одговор ретроградним снагама у региону и изван њега. Током посљедње деценије Балкан је прескочио вјекове. Међутим, политичке снаге које желе да зауставе процес интеграција нијесу у потпуности побијеђене. Напротив. Мотивисане безбједносним, економским и другим изазовима с којима се евроатлантски простор суочава, постају активније. Та чињеница се не смије занемаривати.

Прича о безбједности и актуелним глобалним процесима фокусирана је на познате изазове, али и на нове феномене. Било да се ради о међународном тероризму, о ДАЕСХ, о појави страних бораца, сукобу на тлу Европе у Украјини, или снажном таласу избјеглица и миграната који је запљуснуо Европу...

Нико није изолован и имун на ове и друге унутрашње и вањске пријетње. Ово се посебно односи на наш регион. Јер, Западни Балкан се суочава са још неријешеним аутентичним проблемима, док трпи посљедице неких од ових наведених пријетњи. Савремени живот нас учи да су безбједносне опасности, гдје год да се појављују, заједнички проблем. Искуство је показало да се они могу и морају рјешавати једино удруженим снагама и сарадњом. НАТО се посебно за нас на Балкану показује као најсигурнији оквир стабилности и просперитетније будућности. Без пуне интеграције региона у европске и евроатлантске структуре безбједносна слика Европе била би недовршена. Визија Европе уједињене, слободне и у миру, довела је до најдугорочнијег периода просперитета на европском тлу. Потпуно остварење те визије ће бити могуће тек када сви будемо интегрисани. Иако многи процеси данас пријете да осујете ову визију, важно је заједнички радити на њеном остваривању.

Црна Гора се већ понаша као чланица Алијансе. Било да се ради о дугогодишњем доприносу безбједности Авганистана, и другим мировним мисијама, о активностима у оквиру Глобалне коалиције за борбу против ДАЕСХ, или дијељењу ставова и политике НАТО и ЕУ према кризи у Украјини... Црна Гора, сјутра као пуноправна чланица, остаје спремна и отворена за даљи допринос глобалној безбједности.

На крају, још једном бих подсјетио да је Црна Гора 21. маја обиљежила велики јубилеј – десет година од референдума на ком је већинском вољом наших грађана донијета одлука о обнови независности. Само прије деценију, у сарадњи с нашим европским и другим међународним партнерима, на миран, и транспарентан начин, уз поштовање високих демократских стандарда, обновили смо државност. Десет година касније можемо бити поносни на остварене резултате. Ипак, свјесни смо да су пред нама нове обавезе које ћемо прихватити са подједнаким еланом увјерени да је то једини пут који гарантује Црној Гори и њеним грађанима бољи живот и просперитет. Све ваше земље, као и администрација НАТО у Бриселу, неодвојиви су дио свих наших успјеха. Користим прилику да вам још једном на томе захвалим, и да вас увјерим да ће Алијанса, као и све ваше земље чланице, у Црној Гори увијек имати поузданог партнера и пријатеља.

Захваљујем на пажњи.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?