Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Бошковић говорио на састанку Платформе Западног Балкана за образовање и науку

Објављено: 28.06.2016. 15:19 Аутор: Министарство просвјете
Министар просвјете мр Предраг Бошковић, који предводи делегацију Црне Горе на Петом састанку Платформе Западног Балкана за образовање и науку у Сарајеву, говорио је на данашњем састанку који су отворили министар цивилних послова Босне и Херцеговине Адил Османовић и шеф делегације Европске уније за Босну и Херцеговину Ларс Гунар Вигемарк. Главне теме састанка биле су високо образовање и обука наставника. 

Министар Бошковић је упознао учеснике са новим процедурама реакредитације програма за иницијално образовање наставника, као и са реформом Универзитета Црне Горе, нагласивши да су у току реакредитација и реструктуирање студијских програма, те да ће нове процедуре у области иницијалног образовања наставника бити сједињене у новом Правилнику који ће се примјењивати од сљедеће школске године. Он је додао да се новост огледа у кредитном вредновању практичног дијела наставе на који ће бити стављен акценат, и нагласио да се ради на усаглашавању ових програма са програмима развијених земаља ЕУ. 

Као један од главних циљева реформе УЦГ, министар Бошковић је истакао усклађеност образовног система са потребама тржишта рада, због чега је потребна јача сарадња послодаваца, поготово оних код којих би студенти могли да стичу праксу и образовних институција, додајући да постоји потреба за унапређењем практичног дијела наставе.

Министар је најавио да ће до краја године бити спроведено дефинисање исхода учења свих студијских програма у Црној Гори. 

Такође, он се осврнуо и на предузетничко учење нагласивши важност подстицања предузетништва кроз образовни систем, чиме се постиже свеукупна друштвена корист. 

У обраћању медијима, министар Бошковић је рекао да је регионална сарадња од изузетног значаја с обзиром на то да је мобилност студената у региону велика и да постоји потреба да се питање признавања образовних исправа доведе у ред како би се обезбиједио квалитет високог образовања. 

“Црна Гора је посветила велику пажњу усклађивању уписне политике и потреба тржишта рада, па је након одређених анализа укинуто око 40% студијских програма за занимања која нијесу потребна на тржишту”, казао је Бошковић. 

Поред министра Бошковића, на данашњем састанку говорили су и министар образовања и науке Републике Македоније Пиштар Лутфју, министар образовања, науке и технолошког развоја Републике Србије Срђан Вербић, министарка образовања и спорта Републике Албаније Линдита Никола, министар образовања науке и технологије Републике Косово Арсим Бајрами, као и Џулијен Стенли из Европске тренинг фондације, Ефка Хедер из Центра за предузетничко учење Југоисточне Европе (СЕЕЦЕЛ), Аднан Хусић - асистент министра цивилних послова, Адам Тајсон, шеф за високо образовање и Ерасмус програм при Европској комисији и Монтен Јунг, шеф Одјељења за регионалну сарадњу и политику проширења при Европској комисији.
 

 
Аутор видео материјала: Радио Телевизија Републике Српске (РТРС) хттп://www.ртрс.тв/ 

ПР служба Министарства просвјете

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?